Muratpaşa Belediyesi işçilerine yüzde 27 oranında zammı öngören Toplu İş Sözleşmesi Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen ve Belediye-İş Sendikası Antalya Şubesi Başkanı Murat Barış arasından imzalandı. Belediye İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Murat Barış belediye önünde yapılan imza töreninde, Türkiye’ye örnek bir toplu sözleşme imzalandığını belirtti.

Muratpaşa deyince akla gelen “Emek barış özgürlük”

İmza töreni öncesinde konuşan Belediye-İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Murat Barış, Muratpaşa Belediyesi’nin yüzde 27 zam ile Türkiye’de bir ilk gerçekleştirdiğini ifade etti. Barış, “Muratpaşa deyince hayatımızda vazgeçilmez üç kelimeden bahsedeceğim. Emek, barış özgürlük. İşte bu üç kelimeden emek dediğiniz zaman; sadece sözde değil, özde emeğe gösterilen saygı. İşte biz Muratpaşa Belediyesi’nden bu emek kelimesinin altını 15 yıldır dolduran bir başkanla burudayız. Barış; çok önemli bugün birçok belediyelerde görüyoruz. Durmadan işçinin yeri değiştiriliyor, arkasından tutanak tutuluyor. Muratpaşa’da barış içerisinde çalışma hayatı sunan bir yönetim anlayışı hakim.  İşte barış emek ve özgürlüğün tamamı bu Muratpaşa belediyesinde altı doldurulan kelimeler. Biz bu belediyenin altında olmaktan gurur duyuyoruz” dedi

“Sendikalar siyaset yapmaz”

Barış belediye iş sendikasının siyasete karıştığı ve Süleyman Evcilmen’le çalışıyormuş iddialarına cevap vererek, “Sendikalar siyaset yapmaz sendikalar politika yapar. Siyaset, bize öğretilen bir programı dahilinde ülkeyi yönetme sanatıdır. Politika ise, temsil ettiği insanların haklarını koruma anlamına gelir. İşte belediye iş sendikası bu anlamda her türlü politikasını yapmıştır. Bu gün bu politikanın ürününü de burada alıyoruz. Türkiye’ye örnek gösterilen bir toplu iş sözleşmesini imzalıyoruz. Dolasıyla bizim yaptığımız bu. Politikaları bir başka tarafa çekerek, ‘Süleyman Evcilmen’e çalışıyormuş’ diye başka yerlere gönderme yapanların siyasetten anlamadığını ben iddia ediyorum. Eğer siyasetten anlamış olsaydı bugün, burada 337 arkadaşımızın namerde muhtaç olmayacak mükemmel bir toplu sözleşmeye imzasına şahit olurdu. Bu tüm emeğe yüzü dönük insanlar için söylüyorum Belediye İş Sendikası asla nankör değildir” diye konuştu.

Barış, Türkiye’de memurların, emeklilerin yüzde 3 zam aldığı bir ortada Muratpaşa Belediyesi’nde kadrolu çalışanların zam oranını yüzde 27 olduğunu ve aylık aldıkları zammın 911 lira olduğunu ifade etti. Taşeron işçilerin de aynı zam oranını almasını istediklerini belirten Barış, “Taşeron işçilerimiz içinde mücadelelerimiz devam edecek.  ‘Çalışanı gülen, çalışanına gülen’ sloganını bizler gülerek ve elimiz cebimiz dolarak yaşıyoruz. Evcilmen’e teşekkür ediyoruz” dedi.

“Söylem değil, eylemde yanınızda yer alıyorum”

Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, Çanakkale zaferinin 99. yılını kutlayarak başladığı konuşmasında, “Barışın, emeğin, özgürlüğün bir fotoğrafını yap deseler, ardından vefa olsun deseler hiçbir fotoğraf çekmem. Hiçbir resim yapmam; buyurun gelin bu tabloya bakın derim” dedi.

Siyasi bir dönemeden geçildiğini ancak siyaset yapmayacağını söyleyen Evcilmen,

“Emeğin örgütlenemediği, ülkelerde demokrasiden söz edilemez. Bu ülke bizim ülkemizse, bizim ülkemizde de demokrasiden söz edilemez.  Bugün bakın gelişmiş ülkelerin gelişmişlik kriterleri içerisinde, toplu sözleşme ile emekçilerine verdiği haklar önde yer almakta. Amacımız bu olmalı. Ben bu amaçla bu istekle söylemde değil, eylemde sizin yanınızda yer alıyorum” diye konuştu.

Halkçı başkan sloganları ile konuşması kesilen Süleyman Evcilmen, zor şartlar altında çalışan insanların, emeklerini karşılığının verilmesi gerektiğini verilmediği zaman emek sömürüsünün ortaya çıkacağına değinerek, “15 yıldır sanıyorum bunları söyleme bırakmadık eyleme döktük herkesin emeklerini karşılını verdik. Şimdi diyor ki birileri; ‘Seçime şurada 10 gün kaldı. Seçim avantajı olarak veriyor bu hakkı’ diyor birileri. O birilerini siz bilirsiniz. Ben ilk defa toplu sözleşmeye imza atmıyorum, defalarca toplu sözleşmeye imza attım. Onun öncesi iki yıla dönün bakın. Verdiğimiz  zam, ikramiye, özlük hakları, Türkiye’nin en önde belediyelerin fersah fersah önünde haklardı. O zaman seçim mi vardı? Şimdi siyasi bir manipülasyonla seçime 10 gün kala söylemini ortaya atanlara dönün sırtınızı gidin diyorum. Yanıt bile vermiyorum” dedi.

Taşeronlara Taahhüt

Evcilmen, taşeronn işçilerin de şirketler kurarak sendikal haklarını vereceklerinin altın çizdi. Evcilmen, “Taşeron arkadaşlarımla yaptığımız 1 ay önceki toplantıda onlarında alın terinin karşılığını vermeyi taahhüt etmiştim. Bugün bir kez daha taahhüt ediyorum. Ananızın ak sütü gibi helal haklarınız için sabırla bekleyen herkese teşekkür ediyorum. Toplu sözleşme herkese hayırlı olsun” dedi.

İşçiler, “Evcilmen nerede biz oradayız” sloganları atarak Evcilmen’i omuzlarına aldılar. İmza töreninin ardın Evcilmen ve çalışanlar birlikte halay çektiler.

Mühübe DEMİRBAŞ

Editör: TE Bilisim