Açıklanan enflasyon verilerinin son 20 yılın en yüksek seviyelerinde seyrettiğini söyleyen ve bu verilerin gerçeği yansıtmadığını belirten yapan Eğitim-İş Antalya Şubesi Sekreteri Remzi Topkara, “ Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun yaptığı araştırmaya göre Haziran ayı enflasyon oranı aylık bazda yüzde 5,65, altı aylık bazda 74,83, yıllık bazda yüzde ise 171,36 oranı ile üç haneli rakamlardır” dedi. 

“YANDAŞ KONFEDERASYON İKTİDARININ EMRİNDE”

Bugün yaşanan enflasyona göre maaşların alım gücü geçen yılın asgari ücretin  gerisine düştüğünü belirten Topkara “Yandaş Konfederasyon kamu çalışanları ve emeklilerin haklarını savunmak yerine AKP iktidarının emrine amade bir şekilde imzaladıkları toplu sözleşmeye göre, Temmuz ayında ilk altı aylık enflasyondan verilen yüzde 7,5 oranı düşürülerek 7 puan eklenecektir. Anlaşılacağı üzere kamu emekçileri ve emeklilere Haziran ayı enflasyonu kalem oyunları ile yüzde 0’a bile düşse ilk beş ay enflasyonu yüzde 35,64 olarak hesaplandığı için maaş zamları 0,5 puan aşağı çekilerek yüzde 35,14 olarak yansıtılacaktır” dedi.

“EN DÜŞÜK MAAŞ 10 BİN LİRA OLMALI”

TÜİK’in çarpıtılmış rakamlarının  gerisinde kaldığını ve  kamu emekçilerinin günden güne yoksulluğa mahkum edildiğini söyleyen Recep Topkara, “Bundan sadece 10 yıl önce en düşük kamu emekçisi maaşının asgari ücretin 2 katı olduğunu göz önünde bulundurursak, yıllarını eğitime ve ülke çıkarlarına adamış kamu emekçilerinin maaşı asgari ücretle bir tutulmaya başlamıştır. Sürekli geçmişten medet uman AKP iktidarının bu hesapla en düşük kamu emekçisi maaşını en az 10 bin liraya çıkarması gerekmektedir” dedi.

“YURTTAŞLAR ZAMLARA RAZI EDİLİYOR”

Topkara “Geçtiğimiz yıllarda, yılda sadece iki kere gelen zam haberlerinden bile rahatsızlık duymaktaydık. Ancak AKP hükümeti, günlük olarak gelen zam haberlerindense artık aylık zamlara bile yurttaşları razı etmeye çalışmaktadır” dedi. AKP İktidarının ciddi ve somut adımlar atması ve milyonlarca yurttaşın işsizlik sorununu çözmesi gerektiğini söyleyen Topkara, “AKP iktidarının akla ve bilime uygun bir şekilde üretim, yatırım ve düzgün bir para politikası üretmemesindeki ısrarı son bulmadıkça ekonomik krize hiçbir şekilde çözüm üretemeyecektir” dedi. 

“RAKAMLAR HAYAL ÜRÜNÜ”

Topkara, TÜİK’in Nisan ayı işsizlik rakamlarına göre geçen aya oranla yüzde 0.4 artarak yüzde 11.5’e yükseldiğini, geniş tanımlı işsizlik oranının ise yüzde 22,7 olarak açıklandığını belirtti. Açıklanan bu rakamların gerçeği yansıtmadığını söyleyen Topkara “TÜİK’in açıkladığı her istatistik gibi işsizlik rakamları da hayal ürününden başka bir şey değildir. Yurttaşların yaşam deneyimleri TÜİK’in işsizlik ve enflasyonunu rakamlarının tam tersini göstermektedir. AKP iktidarının politikaları, işsizliği hafifletecek sonuçlar yaratması mümkün değildir. AKP iktidarı ülkeyi yönetmeye devam ettikçe ekonomideki kriz büyümeye ve milyonlarca işçi açlığa ve işsizliğe mahkûm olmaya devam edecektir” şeklinde konuştu. Ziya Nur SEZEN

Editör: TE Bilisim