Antalya Büyükşehir Belediyesi Çevre Kurulu, Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Lokman Atasoy Başkanlığı’nda 5 Nisan 2022 tarihli toplantısı ile gündeme aldığı “Düden Çayı” konusunda oluşturduğu alt komisyon çalışmalarını değerlendirmek üzere toplandı. Toplantıda yapılan analizlerin sonucunda Düden Çayı’nın Mayıs ve Haziran ayında yapılan deniz suyu analiz sonuçlarının da değerlendirildiği toplantıda Düden Çayı’nın denize döküldüğü noktalardan alınan numunelerin mikrobiyolojik değerlerinin yüzme suyu kalite kriterlerine göre “mükemmel” düzeyde çıktığı belirtildi. Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik konuyla ilgili olarak açıklama yaptı. Başkan Çeltik “Düden Çayı’nın temiz akıyor olması önümüzdeki dönemlerde temiz akacağı anlamına gelmiyor. Tehdit devam ediyor. Korumaya devam etmeliyiz” dedi.


BELEDİYENİN TUTUMU DOĞRU VE YERİNDE

JMO Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik bir çok kurum ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelip çözüm konusunda görüşlerini dile getirdiklerini dile getirerek, “Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışma çok değerli. Sorumlulukları olmadığı halde komisyon kurularak ve iyi niyetli bir yaklaşımla çözüm bulmaya çalışılmıştır. Bunun için belediyenin bu tutumunu yerinde ve doğru buluyoruz. Toplantıda birçok uzman vardı. Kendi uzmanlık alanlarında görüşlerini dile getirdiler. Geçmişi, bugünü ve yarını değerlendirdik. Şimdi değerlendirme sonrasında bir yol haritası belirlenecek ve sonuç raporu çıkacak. Şu anda değerlendirmeler sonucu Düden Çayı’nın temiz akıyor olması yarın da temiz akacak anlamına gelmiyor. Bu net bir durum. Çünkü Düden Çayı karstik bir kaynak. 640 km genişliğinde bir havza. Bu havzanın herhangi bir yerinden kirletilme yapıldığı zaman bu kirlilik denizden çıkıyor. Bu havza üzerine baktığımız zaman yerleşim yerleri, sanayi alanları, Döşemealtı, Kırcami gibi bölgelerde foseptikle ruhsat verilmeye devam eden bölgeler var. Bu bölgelere binalar yapılacak. Bu da ek nüfus demek. Binlerce ya da on binlerce insanın su kullanması demek. Bu tarz faktörler olduğu sürece her zaman tehdit devam ediyor olacak” diye konuştu.


SUYUMUZ BOL AMA ZEMİN GEÇİRGEN

Düden Çayı’nın sadece kent merkezinden değil aynı zamandan Burdur tarafından beslendiğini ve aynı zamanda arıtılmadan şebekeye verilecek kadar temiz bir yeraltı kaynaklarımızın olduğuna vurgu yapan Başkan Çeltik “Önümüzdeki dönemlerde kentte sıcaklık artacak, yağışlar düşecek buna bağlı olarak suyun kıymeti anlaşılacak. Ülke olarak su fakirliğine doğru gidiyoruz. Antalya kent merkezi salt içme suyu açısından suyumuzun bol olduğu bir kent. Fakat kirlenmiş suyu içemeyiz. Bu kent doğrudan arıtılmadan şebekeye verilecek kadar temiz bir yeraltı suyuna sahip. Böyle olmasını önümüzdeki dönemlerde arzu ediyoruz. Suyumuz bol ama zeminimiz çok geçirgen. Bu suyun bol olduğu ama çok hızlı kirleneceği anlamına geliyor” dedi.

 

HAYATIMIZ PAHASINA KORUMALIYIZ

Şubat ayı sonrasında yağışların başlamasıyla beraber tekrar kirlilik ile karşı karşıya kalacağımızı dile getiren Çeltik, “Kuzeyden gelen suyun tamamı Antalya’nın havzasından geçiyor. Suyumuzun bol olmasının sebebi ama aynı zamanda çabuk kirletebileceğimiz anlamına geliyor. Sadece bu dönemde temizlenmiş gibi görünse de Şubat, Mart aylarında tekrar kirlilikle karşı karşıya kalabiliriz. Bugün böyle durumlarla karşı karşıya kalmamak için kurumlar açısından denetimler arttı. Umut ediyoruz ki önümüzdeki dönemde daha az kirleneceğini düşünüyoruz. Hayat pahasına suyumuzu korumalıyız” dedi.

 

BUSE YEŞİL

 

 

 

Editör: TE Bilisim