Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, vatandaşların düşük fiyattan ekmek alabilmesi için 15 okulda ekmek fabrikası kurduklarını ve günlük 250 bin ekmek kapasitesine ulaştıklarını söyledi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in, 81 ilde 100 noktaya meslek liselerine ekmek fabrikası kurarak düşük fiyata ekmeği vatandaşla buluşturacaklarını söylemesi gözleri meslek liselerindeki öğrenci sömürüsüne çevirdi. Örgün eğitimde olması gereken çocukların çocuk işçiliğiyle tamamen piyasanın insafına terk edilmek istenmesine eğitimciler tepki gösterdi. 

    Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in “Türkiye'de 81 ilde 100 noktaya, meslek lisemize ekmek fabrikası kuracağız ve günlük 1 milyon ekmek üretim kapasitesiyle o liselerin çıkışındaki satış büfelerinde vatandaşımızın düşük fiyatla ekmekle buluşmasını sağlayacağız” sözlerinin ardından açıklama yapan Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, “Bu açıklamadan anlaşıldığı kadarıyla bakanlık ekmek üretimi ile ilgili meslek liselerinde bölüm açacak ve bu bölümlerde öğrencileri ucuz işgücü olarak kullanıp maliyeti düşürerek ekmek üretecek. Milli Eğitim Bakanının açıklamasından anlaşılan bu” dedi.

 

“İKTİDAR YOKSULLUĞU KABUL ETTİ”

    “Eğitimin devasa sorunları var” diyen Başkan Sönmez, “Öncelikle eğitime bütçeden yeterince kaynak aktarılması gerekiyor. Eğitim giderlerinin velilerin sırtına yüklenmesinden vazgeçilmeli. Meslek Liseleri çağın gereklerine ve bilimsel kriterlere göre düzenlenmeli, öğrenciler ucuz işgücü olarak kullanılmamalıdır. Ülkenin temel sorunu bugün yoksulluktur. İktidar yoksulluğu ve halkın büyük bölümünün ekmek dahi alamadığını bu açıklama ile kabul etmiş oluyor. Özellikle muhalif belediyelerin halka ucuz ekmek sağlama noktasındaki çabaları iktidarı da harekete geçirmiş gözüküyor. Ama okulları bu ihtiyaç için kullanmaya çalışması tam bir telaşı gösteriyor” dedi.

 

“BESLENME SORUNU ÇÖZÜLMELİ”

    Başkan Sönmez konuşmasının devamında, “Okullar fabrika olarak kullanılamaz. Milli Eğitim Bakanlığı öncelikle öğrencilerin okullardaki beslenme sorununu çözmelidir. Son yıllarda yoksul ailelerin yaşadığı semtlerde bulunan okullarda çok sayıda öğrenci öğle yemeği yiyemiyor. Sağlıklı beslenemiyor. Okulların eğitim öğretim için gerekli olan ihtiyaçları karşılanamıyor. Böyle bir ortamda okullarda ekmek fabrikası açılacağının söylenmesi izah edilebilir bir durum değil” ifadesini kullandı.

 

“SORUNLAR BÖYLE ÇÖZÜLMEZ”

    “Meslek liselerinin ucuz iş gücü olarak kullanılması doğru değil” diyen Başkan Sönmez, “Nihayetinde meslek liseleri üretim yeri değildir. Sorunlar böyle çözülmez. Yoksulluk bu şekilde giderilmez. Eğitim öğretim kurumları bu şekliyle düzeltilmez. Milli Eğitim Bakanı bazı okullarda bunu yaptıklarını söylüyor. Evet bu alanla ilgili mesleki eğitim yapılabilir bu başka bir şey ama burada üretim yapıp halkın ihtiyacını karşılayacağız şeklinde bir yaklaşım tam anlamıyla eğitim, öğretimin içeriğini amacını kavramamakla ilgili bir durumdur. Bu konuda Eğitim-Sen olarak bunu kabul etmemiz mümkün değil. Eğitim, öğretimde öğrenciler bilimsel, demokratik bir içerikte, her alana yetenekli öğrencilerin girebileceği bir mesleki eğitim sisteminin kurgulanması gerekir diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

HABER: FADİME YİĞİT

Editör: TE Bilisim