Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Akın Akıncı, ülkenin en önemli sorununun, alınan kararlardaki şeffaflıktan uzak durum olduğunu söyledi. Enerji depolaması konusunda açıklama beklediklerini kaydeden Başkan Akıncı, “Türkiye gibi ihtiyacının büyük bir kısmını ithal eden bir ülke olarak elektrik enerjisinde de doğalgaza bağlı iseniz doğalgaz konusu çok önemli” dedi. 

 

Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) 2022 faaliyet yılı 2. Olağan Toplantısı, ‘Biz Bize Antalya Ekonomisi-Tarım & Sanayi’ konusunda ANSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı & Burcu Pazarlama San. ve Tic. Ltd.Şti. Yönetim Kurulu Üyesi Dr. H. Rana Demirer moderasyonunda,  ANSİAD üyeleri, Titiz Agrogrup A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. K. Savaş Titiz ve Farminova & Cantek Group Yönetim Kurulu Başkanı Can Hakan Karaca'nın katılımıyla gerçekleştirildi. Akra Hotel’de yapılan toplantıya ANSİAD üyesi iş insanları ve çok sayıda misafir katıldı. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren ANSİAD Başkanı Akın Akıncı, 2022 yılına büyük umutlarla başladıklarını kaydederek, “Ancak 2022’ye girdikten sonra bu umutlarımız 10 gün içerisinde sekteye uğradı” dedi.

 

“BELİRSİZLİKLER HAD SAFHADA”

Başkan Akıncı konularla ilgili açıklamalarına 2021'den 2022'ye her sene olduğu gibi büyük umutlarla geçtiklerini, sanayici ve iş insanları olarak umutlar taşıdıklarını söyleyerek başladı. Akıncı “2022'ye geçtikten sonra daha ilk ayda işler tekrar sekteye uğradı diye düşünüyorum. Artık ülkesel bazda alınan her karar ciddi bir belirsizliği ve soruları da birlikte getiriyor. Bu şeffaflıktan uzak kararlar da kafamızdaki soruları ve belirsizlikleri had safhaya ulaştırıyor” dedi.

 

“PLANSIZLIK SÖZ KONUSU”

“Buna en güncel örnek, son günlerde yaşanan, Organize Sanayi Bölgeleri’nde uygulanan elektrik kısıtlaması” diyen Başkan Akıncı konuşmasının devamında, “Burada da son derece belirsizlik söz konusu. Ulaştığımız bilgiye göre bir plansızlık söz konusu. Elbette dünyanın her yerinde elektrik kısıtlaması söz konusu olabilir. Bu gayet doğaldır. Ancak bu iş planlı olarak yapılır, herkese de adil şekilde dağıtılır. Herkes de üstüne düşen sorumluluğu ülke adına yerine getirir. Şimdi geçen cuma günü bir karar alınıyor. Sadece organize sanayi bölgelerinin buna mahkum edilmesi doğru bir şey değil diye düşünüyorum. Pazartesi akşamı Bakanlar Kurulu yapıldı ve yanılmıyorsam orada bir sektör ayrışması oldu. Yani bir karar alınıyor, uygulamaya konuyor ama ucu belirsiz olan bu kararlar uygulanırken revize edilmeye çalışılıyor. Bunun nedenini de anlamış değilim. Buradaki en büyük belirsizlik te bu kısıntı ne kadar sürecek? Yani bu açıklamalarda yok. Sorular her zamanki gibi kafalarda dolaşıyor” ifadesini kullandı.

 

“DEĞIŞIK RAKAMLAR VAR”

“Doğalgaz bağlılığımız dolayısıyla enerjiye nasıl yansıyor diye baktığımızda, ortada bir takım değişik rakamlar var” diyen Başkan Akıncı, “2021 yılı istatistiki verilerine göre ülkemizdeki enerji kurulu gücümüzün yüzde 38.85'ini doğalgaz karşılıyor. Yüzde 17,20 Hidroelektrik, yüzde 18,84 yenilebilir enerji türleri olan rüzgar, güneş, çöp, yüzde 13 linyit ve yüzde 16'sı ise ithal kömür. Doğalgazda dışa bağımlı olduğumuzu biliyoruz. Bu ithalatın yüzde 35'ini Rusya'dan, yüzde 17'sini İran'dan, yüzde 22'sini Azerbaycan'dan ve küçük bir miktarını da Cezayir, Katar ya da Nijerya gibi ülkelerden tedarik ediyoruz. Gördüğünüz gibi Türkiye gibi ihtiyacının büyük kısmını ithal eden bir ülke için bu konu çok önemli. Hele elektrik enerjisi bizdeki gibi büyük oranda doğalgaza bağlı üretiliyorsa bu çok daha önemli oluyor ve bunun gereği olarak da doğalgazla beraber enerjiyi de dışa bağımlı bir hale getiriyoruz” diye konuştu.

 

CEVAP ARIYOR, BULAMIYORUZ”

ANSİAD Başkanı konuşmasının devamında şunları söyledi: “Kuzey Marmara doğalgazın en büyük gaz depolama alanlarını barındırıyor. Bu tesis iki aşamada 2007 ve 2016 yıllarında Türk Petrol AŞ tarafından tamamlandı. kapasitesi de 2.8 milyar metreküp. Şimdi bu durumda, bu sahalardaki mevcut depo rezervleri nasıl kullanıldı? Nereye kullanıldı? Ne zaman kullanıldı? cevap arıyor, bulamıyoruz. Aynı zaman açıklanan ve 2022 yılı ortalarına doğru devreye girecek olan, yine aynı yerde, yani Kuzey Marmara doğalgaz depolama alanlarında, mevcut kapasiteyi 4,6 milyar metreküpe çıkaracak olan üçüncü fazın fiziki ilerlemesi ne alemde? Tüm bu soruların cevaplanması lazım. Dediğimiz gibi ekonomide alınan her kararda maalesef kartları yeniden dağıtıyoruz ve kartlar yeniden açılıyor. Bunun dezavantajlı bölgesinin, bir güven ortamının olmaması, şeffaflık olmaması diye düşünüyorum.”

 

Ziya Nur Sezen

 

Editör: TE Bilisim