İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi 18’inci Genel Kurulu 13 Şubat 2022 Pazar günü saat 9.00’da Adem Tolunay Anadolu Lisesi Şube binası karşısında gerçekleştirecek. Çağdaş Mühendisler olarak yola çıkan ve  mor renkle seçime katılacak İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Adayı Ecehan Akyüz Olucak, “Tüm meslektaşlarımız için güvenli bir çatı olmaya geliyoruz. Aydınlık bir yüzle, çağdaş, demokratik, paylaşımcı ve adil bir yönetim için oy istiyoruz” dedi.

 

 

İnşaat Mühendisleri Odası’nda (İMO) yeni süreçte adaylığınızla ilgili haberlerinizi aldık. Biz de bir kadın olarak mutlu olduk. Sanıyorum İnşaat Mühendisleri Antalya Şubesi için bir ilk. Ecehan Akyüz Olucak kimdir? Ne kadar süredir İnşaat Mühendisleri Odası’nda üyesiniz ve çalışıyorsunuz? Yönetim Kurulu’nda ne kadar süredir bulunuyorsunuz? Bize kısaca anlatabilir misiniz?

 

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi mezunuyum. 1996 yılında mezun oldum. Meslekte 25’inci senemi doldurdum. Ben mezun olup Antalya’ya döndüğüm zamandan itibaren İnşaat Mühendisleri Odası’nda bir şekilde yer aldım. Böylece odaya gidip gelirken odanın atmosferini, odanın ortamını görünce ‘bir şekilde içinde olmalıyım’ diye düşündüm. En çok olduğum komisyonlar da kent sorunları komisyonlarıydı, ulaşımla ilgili konulardı. Kadın Komisyonlarında yer aldık. O günden bugüne hep odanın içerisinde bir şekilde var oldum. 17’nci dönemde de yönetim kurulu üyeliğine seçildim. 2 Senedir bu görevi devam ettiriyorum. Şimdi 14 Şubat’ta bu görevi yeni yönetime devredeceğiz.

 

ANTALYA’DA BİR İLK OLSUN

İşimi ve aldığım görevleri de çok seviyorum. Ve meslek ortamında bulunmayı çok seviyorum. Bu bizi en azından beni çok güzel etkiliyor. Çünkü biz mühendisiz. Bu mühendislik olgusunun yükselmesi lazım. Bu kıymetin bizim tarafımızdan yükseltilmesi lazım. Türkiye’de şu an 3 tane şube başkanı kadın. Ben istedim ki Antalya’da bir şube başkanı olarak bir ilki gerçekleştirelim, bir kadın başkan olsun. Ben başkan olmaya değil bu odanın bir kadın başkanı olması için yola çıktım. Ekip arkadaşlarımla bu konuyu baştan görüşerek yola çıktık ve ekip arkadaşlarımı her birini mesleğimizin farklı dalında uzmanlaşmış, işini çok iyi yürüten hakkında hiçbir gri renkte bile konu duymayacağınız arkadaşlarımdan, meslektaşlarımdan seçtim. Ve hepsi gönüllülük esasının olduğunu biliyor, bu işte. Hiçbir beklentisi olmayan insanlar. Gönüllülük esasıyla çalışmaya hazır hatta programlarını yapmış insanlar. Çünkü biz yönetimin tek kişiyle değil, bir ekiple olması gerektiğine inanıyoruz.

 

Meslek Odalarında da tek adam anlayışı var mı?

Maalesef var. Tek adam pek çok şeye karar verip hele ki belli bir tecrübesi varsa birkaç kere de bu yönetimde olmuş ise biraz daha hani “Ben bilirim, ben yaparım” diyorlar. Doğal olarak da gelişiyor olabilir, yadırgamıyorum ama bunun değişmesi gerektiğini düşünüyorum.

 

Demokratik bir yönetim?

Hem öyle hem de herkes her şeyi bilemez. Ama kimin ne kadar iyi bildiğini bilebilirsiniz. Belli bir iş tecrübeniz varsa bir de odalar tek bir branşın odası değil. Yani bizim maalesef inşaat mühendisleri odamız ya hep projecilerin odası haline gelmiş ya da hep özelde çalışanların odası haline gelmiş ki şu an TMMOB’da genel merkezde kamuda istihdamı destekliyor ve bekliyor. Kamudaki mühendisten hiç dertlenmemiş ki İMO. Üstelik kamudaki arkadaşlardan aidat istediğimiz zaman kamudaki arkadaşlar Odanın bir katkısını ya da bize dönük bir desteğini göremiyoruz diyorlar.

 

Odanın her türlü yetkisi olmayabilir ama o sorunu gündem taşımakta o üyenin hakkının korunması anlamında önemli. Siz bunu yapmaya talipsiniz? Yani hem özel sektör, hem kamu hem de akdemi. Hepsini kucaklayan?

 

Üstelik biz şunu da düşünüyoruz. Yani biz mühendisiz mühendisin yeni mezunu var, okumakta olan arkadaşlarımız var, genç İMO’lar, yapı denetim şirketlerinde çok komik ücretlere çalışmak zorunda olan yeni mezun arkadaşlarımız var. Yapı denetim şirketlerinde çok yoğun çalışmak zorunda olan veya özel sektörde, şantiye şefliğinde, yapı denetiminde, iş güvenliğinde işsiz olan arkadaşlarım var. Emekli olanlar var. Emekli olup yasal olarak emeklilik zamanı gelmiş ama birer cevher olan mühendisler var. Bunların hepsinin bir araya gelerek çok büyük bir güç oluşturmasını istiyoruz. Bugün Türkiye’de meslek örgütü denildiği zaman ilk akla Barolar geliyor. Neden? Bir avukat barodan ayrı bir avukatsa sadece avukat ama baroysa, o bir güç oluyor. İnşaat Mühendisleri Odası da bir güç olabilir. Siz ne kadar birbirinize kenetlenmiş ve güçlü olursanız konularınızı o kadar yüksek sesle söyleyebilir hale gelirsiniz. Bizim amacımız kentimizdeki tüm meslektaşlarımızı hangi branşta çalışıyor olursa olsun odamıza bağlamak. Emekli olup insanlara fayda sağlamak isteyen de var, akademisyenlerden eğitim vermek isteyenler de var. Biz bu süreçte o kadar farklı meslektaşlarımızın bulunduğu ortamlarda farklı isteklerle karşılaştık ki ne yazık ki oda şimdiye kadar belli bir gruba yoğunluk verdiği için ya da belli bir grubun dertleriyle dertlendiği için onlar hep kendilerini dışarıda hissetmişler.  Artık öyle değil.

 

İMO’nun ilçelerde temsilcilikleri var mı? Temsilciliklerde gelip oy kullanıyor mu?

Evet. Tabiki. İl genelinde 5 binin üzerinde üyemiz var. Bu üyeler artık son dönemlerde gençleştiler. Genç üyelerimiz var.

 

Kadın üye oranınız yaklaşık ne kadardır?

Bu oranı biz de araştırıyoruz. Türkiye genelinde yüzde 8.9. Genç mezunlar arasında kadın oranı çok daha yüksek. Şantiyelerde ve sahalarda çalışan kadın oranları da çok yüksek. Hatta çalışan mühendislerin içerisinde kadın oranı yüksek. Mühendislik dediğiniz zaman bizim ilk amacımız inşaat mühendisliği mesleğinin değerini yükseltmek. Bizler insanların yaşamını geçirdiği her yerle uğraşıyoruz. Altyapıyla uğraşıyoruz, üst yapıyla uğraşıyoruz, içinde yaşadığınız binalar, hastaneler, içme suları, her şey bizim elimizden geçiyor. O zaman bizim mesleğimizin bir değeri bir ağırlığı olmalı. Bunu sağlayabilmemiz içinde birbirimizle birlik olmalıyız. Biz bir araya gelmeliyiz, bizim birbirimizden haberimiz olmalı. Onun sıkıntısıyla benim sıkıntım aynı. Bunlar mühendis olarak tek elden çözülebilmeli.

 

Birlikte olmaktan bahsediyorsunuz ama şöyle de bir durum var sanıyorum. Yakın bir takvime kadar tek adayla geçen bir yarış süreci yaşanan İMO’da uzun bir aradan sonra ilk kez çoklu liste yarışı var değil mi? Şu anda kaç liste görünüyor?

 

Şu an en son İbrahim Koç büyüğümüz açıkladılar. 4 listemiz var. Tabi bir demokrasi var yani insanların ortaya koyduğu amaçlar, ortaya koyduğu yollar veya niyetleri farklı listeler çıkmasına sebep oluyor. Ama ben burada çıkışla ilgili bir tek şey söylüyorum. Bizim ekibimizde odadan bir şey beklemiyoruz. Belediyeden bir şey beklemiyoruz. Belediyede işçiyim ve belediyede 23 senemi doldurdum. Ekibimden hiçbir arkadaşımın ayrı bir beklentisi, ayrı bir hırsı ayrı bir hesabı, ayrı bir düşüncesi yok. Bizler kendi branşımızla ilgili uzmanlığımızı meslektaşlarımızla paylaşmak istiyoruz.

 

Teşekkür ediyoruz. Size yeni dönemdeki yarış sürecinde başarılar diliyoruz. Kadınların meslekteki sayıca çoğunluğunun umuyoruz ki yönetimlere ve başkanlığa da yansımasını biz de diliyoruz. Yolunuz açık olsun.

 

Editör: TE Bilisim