İran'ın doğalgazı arzını durdurmasına bağlı olarak sanayide ve elektrik üretiminde kullanılan doğalgazda yüzde 40 oranında kesintiye gidilmesi ile ilgili yazılı açıklama yapan Saadet Partisi Antalya İl Başkanı Ramazan Düzen, “Doğalgaz kısıtlaması nedeniyle daha pahalı enerji kaynağı kullanmak zorunda kalacak sanayi kuruluşlarının maliyetleri artacaktır. Üretimlerini ihraç edebilen, döviz bazlı geliri olan sanayi kuruluşları bile; enerji maliyetlerini hesap edemez duruma düşmeleri nedeniyle mali sorunlar yaşamaktadır. Enerji maliyetlerin yüksekliği bir yana enerji arzında yaşanan kriz ile ekonomik göstergeleri daha da gerileyecektir” diye konuştu

 

    İl Başkanı Düzen, üretimini organize sanayi bölgelerinde (OSB) sürdüren fabrikaların kullandığı doğalgaza art arda zam yapılması ile girdi maliyetleri büyük oranda artan firmaların üretimde kullandığı doğalgazda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yüzde 40 oranında kısıtlamaya gidildiğini, bu olumsuz gelişmelerin üretimi, ihracatı ve istihdamı sekteye uğratacağını ifade etti.

 

STOKÇULUK KÖRÜKLENEBİLİR

    Düzen, ülkemizde ve Antalya’mızda enerji krizi yaşanıyor ise bu sorunun toplumun tüm kesimlerinin ortak bir şekilde sırtlaması gerektiğini belirterek; “Karar üretim, ihracat ve istihdamda büyük sorunlara yol açacaktır. OSB’de üretim ve lojistik hizmet yapan firmaların sözleşmeye bağlanmış birçok siparişi bulunmaktadır. Firmalar büyük kayıp ve zarara uğrayacaktır. Tarım, imalat ve lojistik sektörü günlük dönen, günlük ihtiyaçları olan hayati öneme sahip sektörlerdir. Bu sektörlerin sekteye uğraması, ülkede üretimin durması toplumda infiale neden olmakla birlikte stokçuluğu da körükleyebilir, özellikle dezavantajlı kesimlerin temel ihtiyaç maddelerine erişiminde sorunlar yaşanabilir”  dedi.

 

Akdeniz Gerçek Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim