Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şube Eş Başkanı Şükran İçöz, Antalya merkezden ilçelere geçici görevlendirilen doktorlarla ilgili şu bilgileri aktardı: “İlçelerdeki görevlendirmeler aslında yeni olan bir durum değil. Yıllardır böyle süregelen bir görevlendirme var. Geçici görevlendirmeyi İl Sağlık Müdürlüğü yapıyor. İl Sağlık Müdürlüğü de Kamu Hastaneleri çerçevesinde personellerini geçici olarak görevlendirme yetkisine sahip. Üstelik de her ilçede kadrolu hekim yok. Hekimlerin geçici olarak görevlendirilmesi tabi ki düzenli bir şekilde yapılmadığı için aslında angarya. Mobingde sayılabilir çünkü herkes eşit bir şekilde gitmiyor. Personellerin hizmet puanına göre ya da sürekliliği olan bir görevlendirme yapıyorlar. İsteyenleri göndermiyorlar istek dışı gönderilebiliyor. Tabi bu görevlendirmelerle, doktorun mevcut kadrosunun olduğu yerdeki hizmet aksıyor. Orada çalışanların sayısı azalıyor. Dolayısıyla burada hastaların mağduriyeti de olur, hastanenin mağduriyeti de olur.”

 

“ADALETSİZ UYGULAMA VAR”

“Kendi kadrosunda olanları bile başka yerlere görevlendirmişler kadrolar dolu görünüyor” diyen Başkan İçöz, “Burada bir adaletsiz uygulama var. Burada bir eşitsizlik var. Bunun için tabiki hekimlerin burada hareketli olması lazım. Görevlendirmelerle bu sorunları çözmek hiç doğru bir uygulama değil. Günübirlik gelme zorunluluğu olan var çünkü insanlar görevlendirmeden önce nerede yaşıyorlarsa hayatlarını orada devam ettiriyorlar. Gittikleri yerde onlar için kalma şartları uygun olmayan yerler var. İnsanlar ailesini bırakıp gidiyor. Devamlılıkları olmadığı için gece nöbeti tutamıyorlar günübirlik poliklinik hizmeti verip geliyor gidenler” dedi.

 

“İSTİHDAM YARATILMASI GEREKİYOR”

Sağlıkta artan hekim istifalarına da değinen Şükran İçöz, “Sağlık sisteminin son dönemlerde geldiği durum, çalışma şartlarının ağırlığı, sistemin getirmiş olduğu zorluklar ve pandemide sağlıkçıların yaptıkları hizmetin karşılığını alamamaları, ekonomik haklarının gitmiş olması bile sağlıkçılar boyutunda aslında bir memnuniyetsizlik. Çünkü hem kendi hakları yok hem toplumsal hakları yok. Özlük haklarımız daha da geriye gidiyor. Bu durumda branş fark etmiyor. Sağlık çalışanlarında gerçekten bir istifa etme ya da çalışmak istememe ya da yer değişikliği isteme gibi bu tür sorunları son günlerde çok duyuyoruz ve rastlıyoruz. Mevcut personelin gitmesi ve yeni sağlık istihdamının olmaması sağlıkta bir aksamaya sebep oluyor.

Mutlaka mevcut sistemin zorluklarını giderebilmek için öncelikle özlük haklarımızı, ekonomik haklarımızı, sağlıkta şiddet yasasının mutlaka düzenlenip etkili yasaların çıkartılması gerekiyor. Ve sağlık alanında istihdam yaratılması gerekiyor. Mevcut şu anda işten atılmış arkadaşlarımız var hala işine dönemeyen arkadaşlarımız var mutlaka onların işlerine döndürülmesi gerekiyor. Bunu da düzenleyecek olan yöneticilerimiz olacaktır” dedi.  

 

“HİZMET PUANI ESAS ALINIYOR”

Antalya Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Emre Asiltürk ise Kepez Devlet Hastanesi Kadın Doğum ve Hastalıkları bölümünden ve diğer hastanelerden ilçelere geçici hekim görevlendirilmesiyle ilgili yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “İlimizde bazı hastanelerimizde bazı branşlarda hekim eksikliğinden dolayı geçici görevlendirmeler yapılıyor. Bu görevlendirmelerde hekimler arası hakkaniyetin sağlanması açısından ‘Hizmet Puanı’ esasına göre sırayla hekim görevlendiriliyor. Kadın doğum ve hastalıkları branşında da ihtiyaca binaen ‘Hizmet Puanı’ esasına dayalı görevlendirmeler yapılmaktadır.”

 

“HEKİMLER GÖREVDEN AYRILDI”

“Kepez Devlet Hastanesi ilimizde doğum sayılarını fazla olduğu bir hastanemizdir” diyen Başkan Asiltürk, “Aralık ayı içerisinde Kepez Devlet Hastanesi’nde, kadın doğum hekimlerinden bazılarının görevden ayrılması ve bir hekimin de raporlu olması nedeniyle hekim sayısı 4’e düşmüştü ve bu nedenle Kepez Devlet Hastanesi’nde hasta mağduriyeti yaşanmaması ve hizmetin aksamaması için diğer hastanelerimizden Kepez’e hekim görevlendirmesi yapıldı” diye konuştu.

 

“GÖREVLENDİRME DURDURULDU”

Başkan Asiltürk, “Kepez Devlet Hastanesi’nden diğer yerlere geçici görevlendirme ile hekim görevlendirmesi durdurulmuştur. Şubat ayı itibariyle raporlu olan hekimin dönmesiyle birlikte ve başka bir kurumdan 1 hekim takviyesiyle Kepez Devlet Hastanesi’nde aktif 6 hekimle hizmet verilmektedir. Bu sayı Kadın Doğum ve Hastalıklarında hizmetlerin eksiksiz ve en üst düzeyde verilmesi için yeterlidir. Kepez Devlet Hastanesi kadın doğum ve hastalıkları idari sorumluları ve hastane başhekimi ile sürekli iletişim halinde süreç yönetilmektedir ve gerekli destekler verilmektedir” bilgisi verildi.

 

“HEKİM İSTİFALARI ARTTI”

Başkan Asiltürk, “Yani şu aşamada hem poliklinik hem nöbet hem de diğer aşamalarda kadın doğumda bir sıkıntı yok. Tabiki bir hekim daha olursa iyi olur. Ama maalesef hekim istifaları arttı. Özellikle Kadın Doğum, Psikiyatri, göz ve KBB gibi branşlarda maalesef ki çoğu hastanemizde böyle hekim sayılarında azalma oldu. Ama biz bunu Kepez gibi özellikle doğumun çok olduğu bir hastanede hissettirmemek adına uygun düzenlemeleri yapmaya çalışıyoruz. Bundan 1,5- 2 ay öncesinde sıkıntılar vardı ama hekimlerin talebiyle bir araya gelerek istişare ederek en son halinde oradaki eksikliği giderdik” dedi.

 

Fadime YİĞİT


Editör: TE Bilisim