Antalya’da Muratpaşa İlçe Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan SES üyeleri adına basın metnini okuyan Şube Eş Başkanı Dr.Kaan Taşer “Sağlık ekip işidir. Ekibin her bireyi için insanca yaşamaya yetecek ücret istiyoruz! Bu yasayla sağlık ekip işi olmaktan çıkarılmış ve sağlık emekçileri arasında iş barışı bozulmuştur. Bu durumu protesto etmek ve temel taleplerimiz için 6 Aralık günü tüm ülkede uyarı amaçlı iş bırakma eylemi yapacağız. İş bırakma eylemimize katılmak isteyen tüm diğer sendikalarla da ortaklaşmaya hazırız” dedi.

    Finike Devlet Hastanesi önünde konuşan SES temsilcisi Semahat Çınar “İki gündür ülkenin dört bir yanında hastanelerin önüne çıkıp hak ve adalet isteyen binlerce sağlık emekçisi ile birlikte bizlerde buradan sağlık bakanı başta olmak üzere, hükümete, meclise bir kez daha sesleniyoruz, sesimizi duyun, taleplerimizi dikkate alın, aksi halde üretimden gelen gücümüzü kullanarak hizmet üretmeyeceğiz” dedi. 

Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde konuşan SES Alanya Temsilcilik Eş Başkanı Zehra Ayata ise “Biz sağlık çalışanları olarak sözümüzü bir kez daha ifade ediyoruz; Taleplerimiz çok açık, somut ve nettir. Sahada iş barışını bozan, performans sistemi kaldırılarak bütün ödemeler tek kalemde yapılsın. Sabit ücretlerimize gerçek enflasyon oranında ek zam verilerek yoksulluk sınırının üzerine çıkarılsın. 4-B süresiz sözleşmeli ve 3+1 sözleşmeli çalışan  arkadaşlarımız kadroya alınsın. Hastanelerde bütün sağlık çalışanlarının çocuklarını güvenle bırakabileceği kreşler açılsın. Ek gösterge seçim vaadi olmaktan çıkarılıp 3600’den başlayarak kademeli olarak 7200’e kadar tüm sağlık çalışanlarına uygulansın” dedi.

“TALEPLERİMİZE KULAKLARINI TIKADILAR”

    Antalya Tabip Odası’nın da katıldığı basın açıklamasında, SES adına konuşan Şube Eş Başkanı Dr. Kaan Taşer şunları söyledi: “Yıllardır tüm sağlık emekçileri için 3600-7200 arası ek gösterge talep etmekteyiz. Salı günü TBMM’de kabul edilen yasa ile adeta sağlık hizmeti ekip hizmeti olmaktan çıkarılmış ve sağlık emekçileri arasındaki iş barışı daha da bozulmuştur. Salı gününden beri Sendika Genel Merkezimiz TBMM’de siyasi partiler ile yaptığımız görüşmeler, şubeler olarak bizler yaptığımız basın açıklamaları, sosyal medya etkinlikleri ile tüm işkolu emekçileri için adil bir düzenleme yapılması için çaba içinde olduk. Sağlık hizmeti ekip hizmetidir. Ekip arasında ayrımcılık yapmayın dedik. Ancak hükümet taleplerimize kulaklarını tıkadı.”

“MAAŞ ARTIŞLARI YETERSİZ”

    “Hekimlere uygulanacağı ifade edilen maaş artışları, mevcut ekonomik kriz, hayat pahalılığı içinde mesleğin niteliği ve iş riski hesaplandığında yetersizdir” diyen Kaan Taşer, “Sağlık ekip işidir. Bir düzenleme yapılacaksa ekibin her bireyi için adil bir şekilde yapılmalıydı. Oysa ekip arasında derin uçurumlar yaratacak düzenlemeler yapılmıştır. İş barışını bozan bu tarz ayrımcı düzenlemeler sağlık alanındaki sorunları çözmek bir yana, daha da derinleştirmektedir” dedi.

“HİÇ KİMSE GREV KIRICI OLMASIN”

    Kaan Taşer yapılan açıklamanın devamında, “Taleplerimizi güçlü bir şekilde dile getirmek için; 6 Aralık 2021 Pazartesi günü uyarı amaçlı iş bırakma eylemi gerçekleştiriyoruz. Bu eylemi işkolumuzdaki emek ve meslek örgütleri ile ortaklaştırmak istiyoruz. İşkolu emekçilerinin talebi örgütlü tüm yapıların birlikte hareket ederek sonuç alıcı eylem ve etkinlikler yapmasıdır. Dün itibari ile sosyal medyada dolaşan haberlere göre Sağlık SEN ve Türk Sağlık SEN de iş bırakma kararı almıştır. Buradan Sağlık SEN ve Türk Sağlık SEN başta olmak üzere sağlık alanında işkolunda örgütlü tüm emek ve meslek örgütlerine çağrıda bulunuyoruz. Bir sendika iş bırakırken diğer sendikanın üyelerinin çalışması GREV kırıcılıktır. Hiç kimse GREV kırıcı olmasın. Emekçilerin hakları için birlikte hareket edelim. Gün tabandan gelen sesi dineme ve cevap olma günüdür. Farklılıklarımızı bir kenara bırakarak işkolu emekçileri için kazanım elde etme günüdür.  Biz SES olarak; emekçilerin kazanım elde etmesi için her türlü eylem, etkinlikte tüm örgütler ile ortaklaşmaya hazırız” ifadesini kullandı.

“ALGI OPERASYONU”

    Antalya Tabip Odası Başkanı Nursel Şahin ise yaptığı konuşmada, “Türkiye’de bir süredir toplumun bütün kesimlerinden geçinemiyoruz çığlıkları geliyor. Gördüğümüz ekonomik kriz içerisinde sağlık emekçileri de hem ekonomik krizin hem de pandeminin yarattığı ağır bir çalışma koşulunun ve krizin etkisinde kaldı. Sağlık Bakanlığı pandemiyi yönetirken nasıl bir algı yarattıysa bu ekonomik hakların karşılanmasında da bir algı operasyonundadır. Bizim taleplerimiz sadece ücrete yönelik değildir. Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özlük haklarının yanında sağlıklı güvenli çalışma ortamlarını Kovid-19’un meslek hastalığı sayılmasını bütün sağlık çalışanlarını kapsayan 3600-7200 arasındaki göstergeyle hem çalışırken hem de emekliliğinde insanlığa yaraşır bir ücret istedik. Aslında bu şu anda bütün Türkiye’de dillendirilen geçinebilecek ücret istiyoruz. Bir lütuf istemiyoruz. Bizim hedefimiz hepimiz kapsayan sağlıkta ekip olduğumuz anlayışından hiçbir zaman vazgeçmeden hepimizi kapsayan 3600-7200 arasında göstergenin kademeli olarak yansıtılmasıydı. Bu talebin arkasındayız. Hükümetin bu tepkilerimizi görmesini, bu düzenlemeyi bir an önce gözden geçirmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Fadime YİĞİT

Editör: TE Bilisim