İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, uydu üzerinden yayın yapan yerel televizyonların kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını belirterek, ‘’TÜRKSAT’ın uydu frekans kiralarında yüzde 50’ye varan kira artışı öngörülmektedir. Döviz kurundaki artışı da dikkate alırsak yerel televizyonların sonu hazırlanmaktadır’’ dedi. Subaşı, “Yerel televizyonların sesinin kısılması kimin işine yarayacak?’’ diye sorarken, ‘’Demokrasilerin olmazsa olmazı çok sesliliktir” ifadesini kullandı.

TELEVİZYONLAR GÜÇ DURUMDA”

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından cevaplandırılması istemi ile TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi veren Subaşı, TÜRKSAT’a yaygın televizyonlarla aynı kira bedelini ödemek durumunda kalan, ancak Türkiye’nin reklam pastasından pay alamayan yerel televizyonların zaten güç durumda olduğunu hatırlattı.

“ÇOK SESLİLİK ANLAYIŞINA ZARAR VERİYOR”

    Subaşı, son 2 yılda 100’ün üzerindeki uydu üzerinden yayın yapan yerel televizyonların yarısının ya karasal yayına geçtiğini, ya da internet üzerinden yayına döndüğünü belirterek, “Kapanan bu televizyonlar arasında, Bursa, Gaziantep, Adana gibi illerdeki bölgesel televizyonlar da bulunmaktadır. Bu durum demokrasilerin çok seslilik anlayışına zarar veriyor. Hal böyle iken; TÜRKSAT A.Ş. yerel televizyonların yayın yapabilmeleri için aylık frekans kirasında uygulanan döviz kurunu 7,5 TL’ye sabitleyerek tahsil ediyorken yüzde 50’ye varan bir kira zammı kararı öngörülmektedir. TÜRKSAT döviz kurunu Aralık ayı için 7,5 TL’den 9 TL’ye yükselttiğini ilan ederken Ocak ayı itibariyle de 11-12 liraya yükselteceğinin öngörüldüğü şeklinde bilgiler gündemdedir. Öngörüldüğü gibi bir zam yapılması yerel uydu televizyonlarının adeta sonunu hazırlayacaktır. Bu artış yerel televizyon kanallarının altından kalkamayacağı bir artıştır” şeklinde konuştu.

“AFAKİ ARTIŞ KARARINDAN VAZGEÇİLMELİ”

    Subaşı, açıklamasının son bölümünde ise bir devlet kuruluşu olan, Varlık Fonu bünyesindeki TÜRKSAT AŞ’nin yerel televizyon kanallarının ayakta kalması için frekans kiralarındaki afaki artış kararından derhal vazgeçmesi gerektiğini hatırlatarak; “Geçen yıllarda kar rekoru açıklayan TÜRKSAT, yerel televizyon kanallarından cüzi kar etmelidir. Nasıl ki, elektrik, doğalgaz, akaryakıt fiyatlarını sübvanse ediliyorsa yerel televizyon kanallarının uydu kiraları da sübvanse edilmelidir. Ayrıca, Anayasamızın 28. Maddesine göre, ‘Devlet, basın ve haber alma hürriyetlerini sağlayacak tedbirleri alır’ ifadesi yer almakta buna göre, yerel televizyon kanallarının ayakta kalabilmesi için gerekli tedbirleri almak Bakanlığın görev ve yetkileri içindedir” dedi.

“ARTIŞ ORANI NEYE GÖRE YAPILMAKTADIR?”

    Subaşı, bakanlığın cevaplandırması için şu soruları sıraladı: “TÜRKSAT’ın frekans kiralarındaki artış oranı neye göre yapılmaktadır? 2002-2021 yılları arasında Frekans kiraları nedir? Yıllara göre her yıl yüzde kaç artış yapılmıştır? Yerel televizyon kanallarının ayakta kalabilmesi için, destek, sübvansiyon vb. uygulamanız veya planlamanız var mıdır? Yerel televizyon kanallarına 2002-2021 yılları arasında verilen destekler nelerdir?

 

Akdeniz Gerçek Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim