Antalya Gazeteciler Cemiyeti eski Başkanı Mevlüt Yeni, 20 yıldaki 4 bin makale içerisinden seçkin yazılarından derlenerek oluşturduğu “Sadece Gazeteci” kitabının gelirini öğrencilere burs olarak bağışlayacak. Kitaptan elde ettiği gelirin bir kuruşuna bile dokunmayacağını söyleyen Mevlüt Yeni, “Bu kitabın gelirinin tamamını öğrenci bursu olarak vereceğiz. Buradan teşekkür ediyorum ilgi gösterenlere destek verenlere. Belki bu bir sembolik destek ama eğitime yapılan destek geleceğe yapılan destektir. Böyle bir zamanda başarılı ve ihtiyacı olan öğrencimizin ihtiyacına ‘Sadece Gazeteci’ kitabının gelirinden fayda sağlayabilirsem bundan onur duyarım mutluluk duyarım” dedi.

 



Songül Başkaya:

    Öncelikle nazik ziyaretiniz için teşekkür ediyorum. Kitabınız hayırlı olsun. Daha ortaokulda amcanızın yanında eğitim hayatınızı devam ettirirken, küçük yaşta iş hayatına atılıyorsunuz. Meslekte 40 yılı aşkın süredir, her kademede bulundunuz. Bugüne kadar kitap çıkartmayı belki düşündünüz ama fırsat olmadı.

 

Mevlüt Yeni:

    Aslında ben kendi hayatımı yani hem meslek hayatımı, yaşadıklarımı, meslekte karşılaştığım zorlukları, iyi günleri, kötü günlerin hepsini kaleme aldım. Notlarım hazır. Alanya’nın köyünde kara şalvarlı, lastik ayakkabıyla çıktığım ilk günden itibaren bugüne kadar 40 yıllık meslek hayatımı da içine alıp yazıyorum. Bu kitap da esasen İletişim Fakültesi’ndeki Hocamızın fikriydi. Emel Hoca aynı zamanda editörümüz. Antalya’ya dair hem turizm, hem eğitim, hem sağlık, hem kente dair spor, yerel medya ile ilgili önemli konulara temas ettim, değindim. Bunlar tozlu raflarda kalmasın. Yaklaşık 4 bine yakın makalenin içerisinden, 30’a yakında klasörün içerisinden birkaç ay içerisinde hocalarımız bunları seçti. Ayrıca editörlüğünü de yaptılar, çok teşekkür ediyorum. Her kategorideki beni yakinen bilen partnerimiz olan meslek hayatımda bana destek veren 40 yılın başından bugüne hayatımda rol oynayan önemli insanlar da sunuş yazıları yazdılar.

 

Songül Başkaya:

    Baş yazı Dışişleri Bakanı ve hemşehriniz Mevlüt Çavuşoğlu’ndan…

 

Mevlüt Yeni:

    Evet sağ olsun Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu da yazdı. Bu kitap biraz da benim açımdan bir referans. Bir deneme de oldu açıkçası, diğer yazacağım kitap için. 20 sene önce akşam gazetesinde turizm şöyle olmalı demişim, bugün turizmciler onu öyle yapmak için uğraşıyorlar. Bu tarz 20-25 yıllık köşe yazıları var. Dolayısıyla buradaki o öneriler yazılar günümüz de de geçerli hale gelmiş yazılar olduğu için hocalarımız o yazıları özellikle seçtiler. Söz uçar, yazı kalır. Bu kitapta bir arada toplanmış oldu.


Songül Başkaya:

Hayatınızı kitaplaştırmayı düşünüyor musunuz?

 

Mevlüt Yeni:

    Bir bakıma ben gönüllülük esasına dayanarak yapmış olduğum federasyon, cemiyet, bu görevlerimi bırakırken, bu kitabı piyasaya sürdüm. Önceden de yapmış olabilirdim. Hem bir nevi de gönüllülük esasına yaptığım görevlere final yazısı kitabı gibi oldu. Ama birkaç yıla kadar da diğer kitap devreye girecek. Aslında benim hayatımı yazmak isteyenler vardı. Fakat herhalde artık ben kendim kaleme alacağım.

 

Songül Başkaya:

Gazetecilik mesleğinden kopmuyorsunuz değil mi? Devam…


Mevlüt Yeni:

     Biz gazeteciler gönüllük esasına dayanan işlerde konularda belki emekli olabiliriz ama gazetecilikte asla emekli olmayız. Gazetecilik mesleğinden kırk yıldır hiç kopmadım. Hiç başka bir iş yapmadım. Başkaları gibi gazetecilik mesleğini kullanarak kendime çıkar sağlamadım. Dolayısıyla bunu anlım ak, başım dik söyleyebilen nadir insanlardan herhalde birisiyimdir. Bu süreçte meslek hayatım boyunca destekler gördüm. Çünkü tek başımıza değiliz. Birlik ve beraberliğimizi bozmadan meslek hayatımızı birlikte sürdüreceğiz. Bizim elimizden bir şey gelirse de deneyimlerimizden faydalanmak isteyen meslektaşlarımıza gençlerimize her daim destek olacağım. Buradan şunu da söylemek isterim. Cemiyetimize de her zaman destek olmaya devam edeceğiz. Çünkü bizim örgütümüz Antalya Gazeteciler Cemiyeti’dir. Şartlar ne olursa olsun bir ve beraberliğimizi sürdüreceğiz. Birbirimize destek olursak ayakta kalırız. Daha ileriye gideriz diye düşünüyorum.


Songül Başkaya:

 İlk imza günü Alanya’da yapıldı. Neden?

  

Mevlüt Yeni:

     Kitabımızın ilk imza günü Alanya’da yapıldı. Çünkü Alanya’da gazeteciliğe başlamıştım. İmza gününün ilki orada olmasını istedik. Alanyalı hemşerilerim büyük ilgi gösterdi. Orada elde edilen bağışlanan kitap gelirini de Alanya Gazeteciler Cemiyetine bıraktık. Bu kitabın bir kuruş gelirini cebime sokmayacağım. Tamamını öğrenci bursu olarak vereceğiz. Teşekkür ediyorum ilgi gösterenlere destek verenlere. Belki bu bir sembolik destek ama eğitime yapılan destek geleceğe yapılan destektir. Böyle bir zamanda başarılı ve ihtiyacı olan öğrencimizin ihtiyacına ‘Sadece Gazeteci’ kitabının gelirinden fayda sağlayabilirsem bundan onur duyarım mutluluk duyarım.

 

“Takdir ediyorum” 

Songül Başkaya:

“Öncelikle duygusal bir buluşma oldu benim için de. Meslek hayatıma Antalya’da başladım. Yaklaşık 22 yıldır öğrenciliğe başladığım günden itibaren mesleğin içerisindeyim. Sizi de uzunca yıldır tanıyorum. Takdir ediyorum. Çünkü her kademede mücadele verip tırnaklarınızla kazıyarak Mevlüt Yeni oldunuz. Antalya'da Mevlüt Yeni bir marka. Tabi cemiyet hayatında uzunca bir sürede büyük işler yaptınız. Zaman zaman eleştirdiğimiz yönler oldu. Bu her zaman daha iyiyi bulmak adına yapılan eleştiriler. Çünkü biz de basın olarak zorlu süreçlerden geçtik hep birlikte. Hala da söylediğiniz gibi geçiyoruz.

 

“Kitaplaşmak gerekiyor”

    Arkaya dönüp bakıldığında güzel işler başardınız. Bizim de burada bir çorbada tuzumuz olduysa ne mutlu bize. Bundan sonrada hem mesleğimiz hem cemiyetimiz için elimizden gelen çabayı dediğiniz gibi  bize düşen ne olursa göstermeye devam edeceğiz. Ama bu süre içinde bu çıkartmış olduğunuz kitap da benim için hakikaten önemli. Yıllardır yazıyoruz çiziyoruz ama işte böyle kitaplaşmak gerekiyor. Not düşmek lazım. Aslında düştüğümüz notlar arşivde duruyor orada ama kitaplaştırıp onları paylaşmak lazım kamuoyuyla da.

 

“Geleceğe yapılan en büyük katkı”

    Ne güzel, diyordunuz ki 20 yıl önce yazmıştım turizm ile ilgili öneriler bugünlerde uygulanmaya çalışılıyor diye. Biz gazeteciler her şeyi bilen insanlar değiliz elbette. Ama toplum sorunlarını iyi analiz ediyoruz. Çünkü herkesin dert babasıyız, dert anasıyız. Bu anlamda hayırlı olsun diyorum. O güzel düşünceniz ve sosyal sorumluluk projenize de ben de destek olmak istiyorum. Öğrencilerin eğitim hayatına katkı bence geleceğe yapılan en büyük yatırımdır. İyi ki varsınız. Yeni kitabınızı da bir an önce çıkarmanızı diliyorum. Umarım meslek hayatında da daha uzunca yıllar devam edersiniz. Kutluyorum. Teşekkürler.

 

Gerçek Ailesi’ne teşekkür

Mevlüt Yeni:

    Gerçek Ailesi’ne özellikle Songül, sana çok teşekkür ediyorum. Çünkü benim 15 yıllık cemiyet başkanlığım süresince olumlu ya da olumsuz eleştiriler oldu. Hepsini başımın üstünde taşıdım. Güzel işler yaptık. Sizin büyük katkılarınız olmuştur. Ama eleştirilerinizle ama desteklerinizle. Dolayısıyla bütün Gerçek Ailesi’ne teşekkür ediyorum, senin şahsında. Hakkınızı helal edin. Çünkü hakkınız var.

 

Editör: TE Bilisim