Üretim yapan çiftçilerin en büyük sıkıntısının doğal afetlerden kaynaklı telafisi olmayan zararlar olduğunu vurgulayan ZMO Şube Başkanı Vural Şahin, “Devletin burada ciddi anlamda çiftçilerimize destek olması gerekiyorsa seraların üretim alanlarının TARSİM Sigortalarının yüzde 50’sini ödeyen Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, yüzde 100’ünü ödemeye davet ediyoruz. Çünkü çiftçiler bunları ödeyecek durumda değiller” dedi.

 

“ÇİFTÇİYE DESTEK ŞART”

    Başkan Şahin, Antalya’da her sene kış aylarında görülen şiddetli yağışlara, sellere, fırtınalara karşı duyuruların erkenden yapılmasının önemli olduğuna değinerek şunları söyledi: “Üretim yapan çiftçilerin en büyük sıkıntısı, doğal afetlerden kaynaklı zararlardır. Telafisi olmayanlardır. Devletin burada ciddi anlamda çiftçilerimize destek olması gerek. En azından TARSİM Sigortaları olursa ileriki aşamada belki ürününü kurtaramasalar da en azından maliyetli olan, yapmış oldukları masraflarını TARSİM’den karşılayabilirler.”

 

“DUYURULAR ZAMANINDA YAPILMALI”

    “Çiftçiler önlemlerini kendilerine göre alıyorlar ama bu yeterli değil” diyen Başkan Şahin, “Bunun yanında üretim planlaması yapılması gerekiyor. Daha önceki yıllarda tedbirlerin alınması gerekiyor. Gerek yerel yönetimler, gerek belediyeler ve gerekse mahallelerde meteorolojiden kaynaklı duyuruların zamanında yapılması gerekiyor. Ona göre çiftçilerimizin önlem alması gerekiyor. İnşallah herhangi bir şiddetli fırtınadır, seldir, doğal afetlerle karşılaşmayız” diyerek önlemlerin önceden alınması gerektiğini vurguladı.

 

Fadime YİĞİT

Editör: TE Bilisim