Antalya Valisi Ersin Yazıcı, göreve geldiğinden bugüne ikinci kez basınla bir araya geldi ve gündemi değerlendirdi. Pandemi, eğitim ve trafik kazaları ile ilgili açıklama yapan Vali Yazıcı, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. 

Vali Yazıcı, Genel Yayın Yönetmenimiz Songül Başkaya’nın Kaş’ın Patara bölgesinde yaşanan kum hırsızlığı ve çevre tahribatına ilişkin sorusunu yanıtladı. Birden fazla soruşturmanın olduğunu, yargı sürecinin devam ettiğini kaydetti.

TRAFİK KAZALARI KORONADAN TEHLİKELİ

    Antalya Valisi Ersin Yazıcı, gazetecilerle sohbet toplantısında buluştu. Vali Yazıcı; corona virüs tehdidinin sürdüğünü belirtirken, trafik kazalarındaki tablonun daha karamsar olduğunu söyledi. Yazıcı, Antalya’nın trafik kazaları ve bu kazalardaki ölüm tablosunda Antalya’nın üst sıralarda yer aldığını belirterek, “Ceza ve denetim yetmiyor. Farkındalık oluşturmamız gerekiyor. Bu konuda siz değerli basın çalışanlarından destek istiyorum” dedi.

    Vali Yazıcı, Muhabirimiz Nizamettin Özmen’in sorusu üzerine, trafik kazalarını önleme çalışmaları ile ilgili şu bilgileri verdi: “Bilindiği gibi Antalya 2009 yılındaki yerel seçimlerden sonra ‘Bütünşehir’ oldu. Artık ‘köy’ yok, ‘mahalle’ var. Eskiden şehir sınırında polis, köy sınırlarında jandarma denetim yapardı. Artık tüm Antalya sınırları ‘şehir’ sayıldığı için her noktada denetim yapıyoruz. Eski köylerimizde yaşayan vatandaşlarımız biraz şikayetçi ama buna mecburuz.”

“ANTALYA KÖTÜ DURUMDA DEĞİL”

    Aşılama ve hastanelerdeki doluluk oranlarıyla ilgili verileri paylaşan ve Antalya’nın kötü bir durumda olmadığının altını çizen Yazıcı, “Bu kadar yoğunluk yerli yabancı misafirimiz olmasına rağmen oranlar ve doluluk itibariyle, yönetilebilir durumda olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Kentte birinci doz 90.7, ikinci doz aşı 78.6 oranında. İkinci dozu yukarı çıkarmayı hedefliyoruz. Bizi bu illetten uzak tutacak tek şey aşı gözüküyor” ifadelerini kullandı.

ARTIŞ YÖNETİLEBİLİR DURUMDA

    Türkiye genelinde olduğu gibi Antalya’da da bir artışın söz konusu olduğuna değinen Yazıcı, “Tüm Türkiye’de olduğu gibi bizde de son 15 gündür yukarıya doğru hafif bir artış var. Ama dediğim gibi yönetilebilir durumda. Bunun da en büyük ölçüsü hastanelerde yer bulunması ve yoğun bakımlarda hizmet sunup sunamadığımız” dedi.

6 BİN KİŞİ ETKİLENDİ

    Manavgat’taki Cumhuriyet tarihinin en büyük yangını sonrasında konut mağduriyeti yaşayan vatandaşlarla ilgili gelişmeleri paylaşan Vali Ersin Yazıcı, üç ilçede, 59 kırsal mahalle ve yaklaşık 6 bin nüfusun etkilendiği yangın sonrası hızla harekete geçtiklerini ve insanların temel ihtiyaçlarını giderdiklerini anımsattı.

1217 KONUT YIKILACAK

     Yazıcı, “Sahada 465 tane konteynerimiz var. Bunun bir önceki haftada doluluk oranı yüzde 70-75 civarında. Evi yanan vatandaşlarımıza eşya durumuna göre 50 bin liraya kadar ödemelerde bulunmuştuk. Şimdi devam eden süreç, hak sahipleriyle ilgili, AFAD’dan konut sahibi olup olmaması ile ilgili. Bunun askı süreçleri ve itiraz süreçleri var. Ekim’in 10’una kadar askıdaydı, 1 aylık askı sonucumuz yeni tamamlandı. Fakat tekrar süre verdik. Geldiğimiz son nokta, bin 217 konutu yanan ya da yıkılacak olan diye belirtmiştik ama bu itirazlar sürecinde bu rakam, konut olarak Manavgat, Akseki, Alanya ve Gündoğmuş’ta toplam bin 322. Ağırlık ve samanlık 300-400, 54 işyeri” diye konuştu.

      Vali Yazıcı, Manavgat’ta yangın mağduru vatandaşların konutla ilgili yaşadığı sorunlar ve çözümlere ilişkin ise şunları söyledi: “Vatandaşlarımızın bu yanan yerlerini tespit ettik. Vatandaşların farklı değerlendirmeleri olduğu için henüz 900 civarında başvuru yapıldı. Çeşitli gerekçeleri var. Henüz vereceğimiz konutun fiyatı tam belli değil. En büyük gerekçelerden biri bu. Kaç para olacağını bilmeden imzalamayacaklarını söylüyorlar. Bir kısmının da kendi aralarında yakınlarıyla ilgili sıkıntılardan kaynaklanıyor.  Ama şunu ifade edeyim, diyelim ki hak sahibi oluşmadı. Biz hak sahipliği oluşmasa bile, devlet olarak kentsel dönüşüm yasasını kullanıp tüm vatandaşlarımıza o bölgede, özellikle kendi köyü ve mahallesinde konut yapıp teslim edeceğiz.” 

AHENK’LE ÖNCE SEVGİ VE SAYGI

     Vali Yazıcı, ilkokul, ortaokul ve liselerde yürütülecek eğitim öğretim faaliyetlerini planlamak ve bu kapsamda eğitimde nitelik ile kaliteyi arttırmak amacıyla başlatılan AHENK Projesi (Antalya Hedeflenen Eğitime Nitelik Kazandırma) hakkında da bilgiler paylaştı. İl genelinde bütün öğretmenlerle bir araya geleceğini ifade eden Vali, öncelikli amaçlarının çocuklara sevgi ve saygının aşılanması olduğunu kaydetti.

 

Nizamettin ÖZMEN

Editör: TE Bilisim