Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Seydi Tahsin Güngör, Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin ile birlikte Manavgat Altın Susamı’nın coğrafi işaretle tescillenmesi nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.

MATSO binasında gerçekleşen toplantıya MATSO Yönetim Kurulu Üyeleri, meclis üyeleri ve 2. Meslek (Tarım ve Gıda) komitesi üyeleri ile basın mensupları katıldı.






MATSO Yönetim Kurulu Başkanı Güngör, Osmanlı döneminde saray mutfağında kullanılan ve 500 yıl geçmişi olan Manavgat Altın Susamı’na coğrafi işaret almak amacıyla yaptıkları müracaatın Türk Patent Enstitüsü’nce olumlu sonuçlandığını belirterek MATSO ailesi olarak bu yolculuğun sonunda hedefe ulaşmanın mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını söyledi. Manavgat adına tescil için ilk çalışmanın, merhum Ahmet Boztaş döneminde yapıldığını dile getiren Güngör, 709 numara ile ‘Manavgat Altın Susamı’nın tescillendiğini kaydetti.



AROMASI VE YAĞ ORANI YÜKSEK

2014 yılında Manavgat Ziraat Odası’nın Manavgat Altın Susamının tescili için kendi alanında çalışma yaparak sürece katkı sağladığını ifade eden Güngör, Ziraat Odasına ve Başkan Rasim Metin'e katkılarından dolayı teşekkür etti. Manavgat Altın Susamı’nın, aroması ve yağı ile diğer susamlardan farklı olduğunu kaydeden Başkan Güngör, “Manavgat’ın mikro klima özelliğinden ve toprağının verimliliğinden kaynaklı Manavgat Altın Susamının hem aroması hem de yağ oranı daha yüksektir. Diğer susamların yağ oranı yüzde 40 civarında iken Manavgat'ta yetişen susamın yağ oranı yüzde 60 seviyelerinde olduğu BATEM tarafından yapılan bilimsel analizlerle de kanıtlanmıştır” diye konuştu.

SUSAM ÜRETİCİLERİNE DESTEK

Başkan Güngör “Önümüzdeki yıllarda, başta susam/tahin üreticilerimiz olmak üzere, ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte yapacağımız planlama ve projelendirme ile son yıllarda azalan susam ekimini artırmak için çaba göstereceğiz. Susam üreticilerine destek sağlanması için girişimlerde bulunacağız” dedi.

Güngör, Türkiye’de susam ekili 257 bin dekarda 19 bin ton civarında hasat gerçekleştirildiğini belirtti. Antalya’da yaklaşık 54 bin dekar alana ekilen susamdan yaklaşık 4.5 ton civarında hasat edildiğine değinen Güngör, “Manavgat’ta 45 bin dekar alandan 3.8 ton susam elde edilmektedir. Türkiye’de üretilen susamın yaklaşık beşte biri Manavgat’tan karşılanmaktadır” dedi.

YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI’NDA MANAVGAT LEZZETLERİ

MATSO Başkanı Seydi Tahsin Güngör, 20 24 Ekim’de Antalya ANFAŞ’ta gerçekleştirilecek 11. Yöresel Ürünler Fuarı’nda, Manavgat’ı Manavgat Altın Susamı, portakal, nar, zeytin, defne, karpuz, keçiboynuzu, muz, ejder meyvesi, avokado, mango, papaya ve pasiflora olmak üzere toplam 13 ürünle tanıtacaklarını söyledi. Güngör, “Fuar hazırlığımızı tamamladık. Görsel olarak çok güzel bir stant hazırladık. Manavgat’ın çok sayıda yöresel ürününün yanında bu yıl coğrafi işaret aldığımız Manavgat Altın Susamı’nı da her zaman olduğu gibi tanıtmaya devam edeceğiz” dedi.

Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim