İYİ Parti Antalya Eğitim Politikaları ve Siyaset Akademisi Başkanı Türkan Aksoy, Antalya ve Türkiye siyasetinin yeni dönemine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. AKP’nin ilk seçimde iktidarını kaybedeceğinin altını çizen Aksoy, “AKP iktidarı vatandaşa dokunmadığı sürece kendi sonunu hazırlıyor” ifadesini kullandı. Başkan Aksoy, Akdeniz Gerçek’e dikkat çeken değerlendirmelerini paylaştı.




‘KIŞ DESTEĞİ VERİLMESİ GEREKİYOR’

    Ekonomik anlamda zor bir kışa giriyoruz ve Türkiye’nin doğalgaz alacağı ülkeler dahi henüz belli olmadı. Bu zor kışta vatandaş daha iyi şartlarda yaşamak için hükümete karşı nasıl bir duruş takınmalı?

    “Böyle yaşamak vatandaşın tercihi değil. Türkiye’nin yüzde 60’a yakınlık dilimi dar kesime mensup. Bu kişilerin kendilerine AKP hükümeti ile kendilerine bir çıkış bulmaları mümkün değil. Bu zor kışta vatandaşa tıpkı bayramlarda olduğu gibi aylık desteklerin verilmesi gerekiyor. Doğalgaz, yakıt, elektrik fiyatları inanılmaz arttı. Kılıçdaroğlu’nun Kış Fonu önerisi çok güzel bir öneri. Mansur Yavaş’ın Ankara ve çevresinde ekonomik durumu iyi olmayan ailelere yakıt desteği verdiğini duyduk, bu gerçekten takdir edilecek bir konu. AKP iktidarı vatandaşa dokunmadığı sürece kendi sonunu hazırlıyor.”

‘YARDIM ALAN SAYISININ ARTMASI FAKİRLEŞMEDİR’

    AKP denince akıllara ‘sosyal yardımların’ dağıtılması geliyor. Olası bir İYİ Parti ya da Millet İttifakı iktidarında bu destekler devam edecek mi, bu desteklere ihtiyaç kalmayacak şartlar mı oluşacak?

    “AKP’nin iddiası, ‘biz ekonomik durumu iyi olmayan ailelere destek veriyoruz.’ Bu zaten sosyal devlet olmanın gereği. AKP iktidarı boyunca sosyal destek alan yurttaşların sayısı rekor oranda arttı. Bu çok başarılı bir ekonomi yönetimi olduğu anlamına gelmiyor, sayı artması demek toplumun fakirleştiğinin, yoksullaştığının ifadesidir. İnsanlara iş alanları açmak zorundayız. Bugün Türkiye, cumhuriyet döneminden başlayarak tüm önemli sanayisini ya iflasla ya da yok denecek paralarla özelleştirdi. Bu özelleştirmeleri de genellikle iktidara yakın birkaç gruba yapıldı. İstihdam yapılması ve üretim ekonomisine geçilmesi, çiftçiye destek verilmesi gerekiyor. Biz bunu elbette iktidardan beklemiyoruz. İktidara aday bir parti olarak çiftçimize mazot, gübre, ilaç ve ata tohumu desteği vereceğiz. Bu konuda çok önemli projeler üretiyoruz. Çiftçinin en önemli sorunu sulama sorunu. Bunlarla ilgili dev bir proje çalışması yürütüyoruz. Bunların hepsini yakında kamuoyuyla paylaşacağız. Bugün gençlerimiz iş bulamıyor, ümitlerini kesmiş, çok iyi okullardan mezun olmalarına rağmen boşta geziyorlar. Bunun sebebi de liyakatsiz işe alımların yapılması ve istihdam planlaması da olmamasıdır.”

BU PAZAR SEÇİM OLSA KİM KAZANIR?

    Önümüzdeki Pazar bir seçim olsa AKP’nin iktidarı kaybedeceğini düşünüyor musunuz?

“Kesinlikle! Biz sahalardayız. Sayın Meral Akşener pandemide bile insanlar burnunu dışarıya çıkarmaya korkarken, Türkiye’yi il il, ilçe ilçe gezdi. O nedenle halkımızın büyük teveccühüne mazhar oluyor. AKP’nin güçlü olduğu yerlere gitti. Baktılar ki birileri iktidarı kaybediyor, zaman zaman şiddete dayalı provokasyonlar tertiplediler. İktidar bizden korkuyor, biz bir an önce seçim istiyoruz. Kendimize inanıyoruz, iktidara adayız.”

‘CHP’YE SAYGIMIZ SONSUZ ANCAK…’

    Antalya’da İYİ Parti üye sayısında hangi noktaya ulaştı ve seçim gündemini de içerisine alacak şekilde nasıl bir faaliyet yürütüyor?

    “Antalya ciddi anlamda çalışıyor. Biz pandemide dahi üç dört kez 19 ilçeye tüm kadro olarak esnaf ziyaretleri gerçekleştirdik. Ziyaretlerde Meral Akşener’in çözüm önerilerini ve ekonomi politikalarını ilettik, Türk bayrağımızı paylaştık, çaylarını içtik. Üye sayımız şuanda 26 bin seviyesinde, 30 bine ulaşmak için gün sayıyoruz. Birçok vatandaş da ‘gönlümüz sizde’ diyerek AKP’nin yarattığı korku imparatorluğunda partimize üye olmaya korkuyor, ancak bizim korkacak hiçbir şeyimiz yok. Antalya, İYİ Parti için en çok oy alacağı illerin başında geldiğinden özel bir öneme sahip. Biz ittifakımız CHP’ye saygımız sonsuz ancak Antalya’da da iddialıyız, birinci parti olmaya, iktidara adayız. Elbette ki koşullar ne getirir bilemiyoruz ancak araştırma şirketlerinin bize söylediği, bizim birinci parti olma yolunda olduğumuz bir süreci yaşadığımızdır.”


Özgür Cem Boynueğri

Editör: TE Bilisim