Konaklama, yeme-içme, ulaşım, işyeri kiralama ve diğer hizmetlerde bir süredir uygulanan KDV indirimi sonlandırıldı. Antalya'nın önemli iş dünyası temsilcileri, indirimsiz KDV’nin en az 2022 Mayıs'ına kadar sürdürülmesinin doğru olacağı düşüncesinde.

'HASAR BÜYÜK, KDV İNDİRİMİ SÜRSÜN' TALEBİ

    Konuya ilişkin değerlendirmelerini paylaşan Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır şu ifadeleri kullandı: 

    "Antalya olarak salgından etkilenen kentlerin başında geliyoruz. Çünkü kent ekonomimizin yaklaşık yüzde 75’i hizmet sektörü ve turizm sektörleri oluşturmaktadır. Kentimiz; Rusya krizinin ve genel ekonomik krizin etkilerini atlatamamışken bu salgın krizinin etkisi altında kalmıştır. Yani salgına sırtımızda belirli miktarda bir yükle yakalandık. 


    Dolayısıyla Türkiye ortalamasının 2-3 kat üzerinde bir ağırlıkla bu krizi yaşamaktayız. Özellikle yeme içme mekanları, konaklama yerleri ve ulaşım gibi birçok sektörümüz ciddi düzeyde salgından etkilendi. Temmuz ayında dolan KDV oran indirimlerinin süresi devletimiz tarafından 2 ay uzatılmıştı ve 30 Eylül itibariyle bu sürede doldu. Ancak gerek üyelerimiz gerek diğer ticaret erbabımız salgının etkilerinin halen devam ettiğini söylüyor. 

    Finansal yapımıza direnç katan KDV indirimleri sadece günü kurtarmaya yaramıyor aynı zamanda gelmekte olan yeni külfetler ve zorunluluklar için de gücümüzü artırıyor. Bu kapsamda KDV indirimlerinin önümüzdeki turizm sezonunun başlangıcı olan 2022 yılı Mayıs Ayı’na kadar uzatılması ticaret erbabımızın direncinin korunmasında iyi bir enstrümandır ve 2022 Mayıs’ına kadar uzatılması tüm kesimlerin faydasına olacaktır."

'YENİ ZAMLARA, YÜKSEK ENFLASYONA NEDEN OLUR!'

    Pandeminin fiyat artışlarına olan olumsuz etkilerini kırmak adına geçen yıl temmuz ayından itibaren uygulanan KDV indiriminin Ekim ayı itibarı ile sonlandırılmasının mevcut ekonomik konjektürde doğru bir karar olmadığını düşündüğünü ifade eden Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) Başkanı Akın Akıncı da dikkat çeken analizlerini paylaştı. Akıncı şöyle konuştu: 

    "TCMB’nın faiz indiriminin döviz kurlarına ve enflasyona olumsuz etkilerinin hissedildiği böyle bir ekonomik ortamda birçok iş kolunda KDV indiriminin sonlandırılması ülkeye ilave yeni zamlar ve zaten yüksek seyreden enflasyon oranında daha da artması olarak geri dönecektir. Benim görüşüme göre bu KDV indirimlerinin enflasyonla mücadele kapsamında tekrar değerlendirilmesi ve gerekirse kademeli olarak yükseltilmesi noktasındadır."

'FİYATLAR GENEL SEVİYESİNDE BASKI OLUŞACAK!'

    Antalya Genç İşinsanları Derneği (ANTGİAD) Başkanı Osman Sert, KDV ve stopajda uygulanan indirimlerin belli bir oranda enflasyonist baskıyı bir nebze olsun engellediğini ve fiyat artışlarında engelleyici bir unsur olarak göze çarptığını vurgulayarak bunun da tek başına yeterli olmadığına ve uzun vadeli çözümlere gidilmesi gerektiğine işaret etti. Sert şöyle devam etti: 


    "KDV indiriminin devam etmesi kısa vadede çözüm olabilir ancak üzerinde durulması gereken konuların başında şu an geldiğimiz noktada ülke risk primi. CDS puanımız 430 bandına dayandı. Global anlamda enerji maliyetleri yükselmeye devam ediyor. Bizim öncelikle ülke riskleri üzerinde durup güvenilir ortamı uluslararası alanda sağlamamız gerekiyor. Kısa vadeli çözümler yerine uzun vadeli planlara odaklanmamız gerekiyor. Sonbaharla birlikte turizm ve buna bağlı döviz girdilerinin azalması ile birlikte zaten bir fiyat artışı söz konusu olacaktı. İndirimlerin kalkması ile birlikte, ithalata odaklı girdi maliyetlerindeki artışlar maalesef fiyatlar genel seviyesinde baskı oluşturacaktır. Bunun için en kısa zamanda risk priminin düşürülmesi atılacak en önemli ilk adım olarak görüyorum. El birliği ile üretime ve ihracata odaklanmakla birlikte yapısal reformlar üzerine ortak bir planlama, ülkemiz adına olumlu sonuçları beraberinde getirecektir."

    Özgür Cem Boynueğri

Editör: TE Bilisim