Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde gerginlik bir aylık aradan sonra yükselerek devam ediyor. Daha önce Üniversite Hastanesi sağlık çalışanlarının taleplerini ileten DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’na Toplu İş Sözleşmesi’nden doğan geriye dönüklerin Anayasa Mahkemesi kararı uyarınca ödeneceği belirtilmişti. 


    Üniversite Hastanesi yönetiminde sözlerin tutulmaması üzerine sağlık çalışanları yeniden örgütlenme çalışmalarına hız verdiler. DİSK’e bağlı Devrimci Sağlık İş Sendikası Akdeniz Şube Başkanı Erol Şahin’in çağrısıyla hastane önünde bir araya gelen sağlıkçılara DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da katılımıyla destek verdi.

‘ÜÇLÜ VARDİYAYA GEÇİLECEK DEYİNCE GEÇİLMİYOR’

    Yaşanan sürece ilişkin konuşan Şube Başkanı Şahin şu ifadeleri kullandı: 

    “Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü aynı zamanda Sağlık Bakanlığı adına toplu iş sözleşmesini imzalayan kamu işverenleri sendikası, TÜHİS Genel Başkanı Mehmet İslamoğlu imzalı, 23 Eylül 2021 tarihli “ İşçilerin Çalışma Esasları’’ konulu yazı hastanelerde var olan sorunları çözmek yerine sağlık işçilerinin iş yüküne yenisini eklemekten öteye gitmemiştir. Postalar Halinde İşçi Çalıştırılarak Yürütülen İşlerde Çalışmalara İlişkin Özel Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’te ‘’gece postasında çalışanlar 7,5 saatten fazla çalıştırılamazlar, çalıştırılmaları işçinin onayına bağlıdır’’ ifadesi yer almaktadır. 

    Kadın işçilerin postalar halinde çalıştırılmasına ilişkin yönetmelikte ise gece vardiyasına geliş ve gidişler için kadın işçilere servis olanağı sağlamanın zorunluluğu ifadesi yer alır. Bir imzayla artık ‘’üçlü vardiyaya geçilecek’’ deyince geçilmiyor. Mevcut sağlık işçisi sayısı ile dönüyor mu hastaneler haberiniz var mı? 

    8 saatlik vardiya yaparsak bu sağlık işçilerinin nasıl zorluklar bekliyor düşünen var mı? 08/09/2021 tarihinde imzalanan Sağlık Bakanlığı’nda yürürlükte olan Toplu İş Sözleşmesinin 22. Maddesine göre gece fazla çalışması yüzde 75 fazla ödenir ifadesine aykırı olarak yapılan bu düzenleme ile beraber hastanelerde 12 saatlik nöbetler halinde çalışırken, 8 saatlik halinde 3’lü vardiya sistemine geçilmiş oldu. 

    Üçlü vardiya sistemi ile bakanlığın hesabına göre gece fazla çalışması yapılmayacak ve işçiler daha fazla gün işe gelmelerine rağmen ücretlerinde önceki aylara göre düşüşler yaşanabilecektir.”

‘BİRLİKTE NÖBET TUTALIM’ ÇAĞRISI

    Bu uygulamanın altında imzası olanları sadece bir günlüğüne, bir saat herhangi bir hastanenin acilinde güvenlik işçileri ile nöbet tutmaya çağıran Başkan Şahin şöyle devam etti: 

    "Tıbbi sekreterlerin yaptığı işi 10 dakikalığına seyretmeye, bir temizlik işçisinin günde yaptığı işlerin listesine bakmaya, 112 Acil Sağlık Hizmeti verenlerle bir vakaya gitmeye kısaca hastanede bir gün geçirmeye davet ediyoruz. İstediğiniz hastaneye gidelim. Bakalım sağlık işçileri bu uygulamadan memnun mu? Soralım sağlık işçileri geçinebiliyor mu? 

    Pandemi ile canla başla mücadele eden sağlık işçileri ‘’Uluslararası Sağlık Çalışanları Yılı’’nda görev tanımlarına ilişkin sorunların çözülmesini beklerken, iş yükünün azaltılmasını beklerken, zorunlu emekliliğin kaldırılmasını beklerken, tayin-becayiş haklarının düzenlenmesini beklerken çalışma barışını bozan bu uygulama ile karşı karşıya kalmışlardır. 

    Bu uygulamanın işyerlerinde ulaşım sorunu, kadın işçilerin ulaşım ve güvenlik sorunu ile karşı karşıya kalması, çocuklu ailelerin, eşleri de vardiyalı çalışan işçilerin aile birlikleri açısından da sorunlar yaratacağı açıktır.”

‘PARALARIMIZI ALACAĞIZ’

    Dev Sağlık-İş Avukatı Murat Yücel şu bilgileri paylaştı: 

    “Yenilenen dava sürecinde sizin kazanmanız muhtemeldir. Ancak bu süreçte hangi çalışanlara ne kadar baskı uygularlar onu bilemeyiz. Sürecin çalışanlar lehine gelişmesi için yapıcı olmaya çalışıyoruz. Şu anda 47 kişiye dava açılmış durumda. Bu davalar devam ediyor, şuanda arabulucu süreci yaşanıyor. 

    Bu arabulucu sürecinde yönetim arabulucu ile görüşecek iken hastane yönetimi bu durumlarda ilgili Çalışma ve Sosyal Bakanlığı’ndan bu durumlarla ilgili bir görüş yazısı istemiş. Bizim bu durumlarla ilgili bir görüş yazımız zaten vardı. Ancak yönetim yine de başvurmak istemiş. Oradan olumlu bir şey çıkacağını biliyoruz. Davalarımız konusunda hiçbir sıkıntımız yok. Avukatlarımız burada, Başkanımız burada, paralarımızı alacağız. Bu konuda müsterif olabilirsiniz.”

    Özgür Cem Boynueğri

Editör: TE Bilisim