Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, STK, BDDK, bankalar ve Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TUDUB) ile gerçekleştirdiği ‘ekspertiz’ toplantısı sonrası gelinen noktayı yerel medya ile paylaştı. 


    Başkan Ali Bahar, AGC seçimleri öncesi olmasına karşın gazetecilerin birlik içerisinde olmasına da dikkat çekerek, “Antalya basınının bizim çatımız altında buluşması çok gurur verici. Biz bu centilmence yarıştan sonra kim seçilirse seçilsin birlikte olmak ve yerel basınımıza destek vermeye devam etmeyi istiyoruz. Yerel basın çok önemli. Örneğin bugün ekspertiz konusunda 5 yıllık bir serüvenden sonra bir başarıyı Antalya’ya kazandırmış olmanın mutluluğunu sizlerle paylaşmak ve lansmanını yapmak için buradayız. Yerel basın ne kadar güçlü olursa Antalya o kadar güçlü olur. Antalya bizim için bir şehir değil bir ülkedir” ifadelerini kullandı.

‘5 YILLIK MÜCADELENİN TELEFONU’

    Başkan Ali Bahar, yalnızca Antalya OSB’nin değil tüm Türkiye’deki OSB’lerin kaderini belirleyen sürece ilişkin şu bilgileri paylaştı: 


    “Birçok kurul seçildiğinde, bir santrfor gibi davranabiliyor. Fakat bizim aklımızda seçenler seçilenleri çok iyi pas versinler diye seçiyorlar. Örneğin bizi sanayicinin seçmesinin sebebi sanayicinin gol atması ve devletin doğru kanunlar çıkararak destek olmasıyla alakalı. Bütün yaptığımız işleri, sanayiciye iyi pas verebilmek, devlete kanun çıkarabilmesi için iyi asist yapabilme üzerine kurguluyoruz. 


    Ekspertiz gündemi de Organize Sanayi için kanayan bir yaraydı. Henüz başkan olmadan önce beyanatlarını vermeye başladığım bir konuydu. 5-6 yıllık bir çalışmanın ürününü alıyoruz. Ekspertiz konusu özellikle turizmcilerin çok sıkıntı yaşadığı bir başlık. Şu anda Antalya OSB’de 1 metrekare alanın değeri 856 TL’dir. Fakat bu değerlenirken 300 TL’den 500 TL’ye kadar değerleniyordu. 


    Bütün açıklamalarınızı bu konuda yerel basın sayfalarına taşıdı, bu çok önemli. Ben şöyle dedim; “biz sanayicileriz, yatırım ve istihdamın temelini oluşturuyoruz ülkede. 352 tane OSB var. Bütün katmadeğer bu OSB’lerin üzerinde dönüyor. Bizim arsamızın değeri yok, binamızın değeri yok, projemizin ve makinemizin değeri yok. 


    Demek ki bizim değerimiz yok.” Ardından STK’dan arandık ve bize ‘lütfen artık basına açıklama yapmayın, devlet bu konunun sahibi, biz sizi önümüzdeki hafta Ankara’ya bekliyoruz’ denildi. Bu 5 yıllık bir mücadelenin telefonuydu aslında.”

SERT TARTIŞMALAR ANTALYA’YA YARADI

    Başkan Bahar şöyle devam etti: 

    “Biz o toplantıya gittik. STK Başkanımız ve Başkan Yardımcıları, iki BDDK Başkan Yardımcısı, 5 bankanın Genel Müdür yardımcısı vardı ve Antalya OSB vardı. Bu sanayiciye yapılmış çok büyük bir asistti. Bir de karşımızda TUDUB(Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği) vardı. O bizim karşıt tezimizi savunan olarak oradaydı. Biz dersimize çok iyi çalıştık ve dosyamızı oraya koydu. Hararetli bir toplantı oldu. Ekim 2020’deki o toplantı sonrası şöyle bir karar çıktı; paydaşlar toplantıya davet edilecekler. 


    Yaklaşık 6 tane, saatler süren Zoom toplantıları yaptık. İki defa toplantıda masadan kalkmakla son bulacağını söyledim konuşmaların çünkü kendimizi ifade ederken karşı taraf anlamamazlıktan geliyordu. 


    Ciddiyetimizi göstermemiz gerekiyordu. Ve sonucunda vardığımız yer, OSB’lerin müteşebbis heyetinin belirlediği rakamın değerleme uzmanlarınca dikkate alınması konusunda bir sonuçla kalktık. Geçmişte icradan satılan bir fabrika varsa o fabrikanın değeriyle bizim değerimiz ölçülüyordu. 


    Anlaşmalı bir satış varsa, iki üç tane emlakçıya sorularak ölçülüyordu. Bize sorulmuyordu bile! Bu rakamların OSB’lerden alınması gerektiğini söyledik. Onlar da bize, “sizin de daha şeffaf bu bilgileri vermeniz gerekiyor” dediler. Kabul ettik. Dedik ki, “OSB’ler yönetimlerince, bütün bilgiler şeffaf olarak, borcu var mı, kaçak yapısı var mı, imarı doğru mu gibi bilgileri açacak. 


    Değerleme uzmanları da müteşebbis heyetin metrekare fiyatını dikkate alacak.” Bu konuda anlaştık. Güneş panelleri gibi, trafolar gibi teknolojik ürünlerin de makine olarak ekspertiz içerisine dahil olmasını gündeme getirdik ve bunda başarılı olduk.”

‘ANTALYA’YA ARMAĞAN OLSUN!’

    Bahar şu değerlendirmelerde bulundu: 

    “4 Mayıs 2021’de İyi Uygulamalar Kılavuzu’na bu çalışmamız girmiş oldu. Arkadaşlarımıza 4 Mayıs’tan sonra ekspertiz yaptırdık. 856 yazmadılar ama 800 TL yazdırmayı başarabildik. Geldiğimiz noktada 5 milyon 700 bin metrekare Antalya OSB’nin tahsis edilmiş alanı mevcut. Geçmişte 500 TL şimdi 800 TL. Antalya OSB’nin değeri 1.8 milyar TL bu çalışmamız sonrasında artmış oldu. 


    Bu mülkün artan değeri değil, bu bizim yatırım gücümüzün, kredibilitemizin artan değeridir. Yani bankalara yeni makine almak için müracaat ettiğimizde artık arkamızda sağlam bir kredibilite mevcut olacak. Bunları adım adım kanaviçe yapar gibi, birlik ve beraberlik içerisinde büyüteceğiz. 


    Uzun zamandır biz bu işin kültürünü oluşturmasaydık başarılı olamazdık ve yerel basın bu anlamda bize çok büyük destek verdi. Pandemide sanayi ne kadar önemli oldu? Pandeminin etkisiyle uzaktan gelen ürünler coğrafyamıza ulaşamadığı için Türkiye sanayisiyle öne çıktı. Ekspertiz konusunda başarılı olduk, Antalya’ya armağan olsun!”


    Buluşma soru cevap etkinliğiyle sürerken, Başkan Ali Bahar Antalya OSB’nin genel değerine dair herhangi bir ekspertizin yapılmadığını da ifade etti.

    Özgür Cem Boynueğri

Editör: TE Bilisim