Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan liderliğinde gerçekleştirilen rahim nakilleriyle ilgili son durumun paylaşıldığı toplantıda Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde Türkiye'nin ikinci rahim nakli yapılan 32 yaşındaki Havva Erdem taburcu edildiği açıklandı. Toplantıya ikinci rahim nakli yapılan Havva Erdem,  kadavradan ilk rahim naklinin yapıldığı Derya Sert ve dünyaya getirdiği Ömer Özkan ile Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnanç Mendilcioğlu, dünyanın ilk kadavradan rahim nakli yapılan Derya Sert ve eşi Mustafa Sert ile 15 aylık çocukları "Ömer Özkan" bebek de katıldı.

“ÇOK MUTLU VE HEYECANLIYIM”

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan tarafından 8 Ağustos 2011'de dünyanın başarılı ilk kadavradan rahim naklinin yapıldığı Derya Sert ve dünyaya getirdiği şimdi 15 aylık olan Ömer Özkan bebekte basın mensuplarının karşısına çıktı. İlk defa görüntülenen "Ömer Özkan" bebeği kucağına alan Prof. Dr. Ömer Özkan, "Ben de aslında ilk defa kucağıma alıyorum. Çok mutlu ve heyecanlıyım." dedi.

“GÜNÜN SÜRPRİZİ ÖMER ÖZKAN BEBEK”

Prof. Dr. Özlenen Özkan konuşmasında şunları söyledi: “Bugün hem Ömer Özkan hocamızın önderliğinde dünyada operasyonla kadavradan yapılan ilk rahim naklinin yapıldığı Derya Sert, hem de ülkemizin ikinci rahim naklinin yapıldığı Havva Erdem aramızda. Günün sürprizi ise tüm dünyada mucize bebek olarak nitelendirilen Ömer Özkan bebek oldu. Doğumuyla hepimizi mutluluğa boğan Ömer Özkan bebekte bu vesileyle ilk kez karşınıza çıkıyor. Allah analı babalı büyütsün, ailesine, vatana, millete hayırlı bir evlat olsun dileklerimi yineliyorum."

“TABURCU OLDU”

İkinci rahim nakli hastası Havva Erdem'le ilgili bilgi veren Özlenen Özkan, “Havva Erdem ilk operasyonu gerçekleştirmesiyle birlikte anne olma özlemindeki binlerce kadınla birlikte nakil için bizimle iletişime geçti. Havva Erdem’e 26 Temmuz tarihinde rahim nakli yapıldı. Kendisi dün itibariyle sağlıklı bir şekilde taburcu oldu. Her şeyin yolunda gittiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Tecrübelerimiz ışığında Havva Erdem’in Derya Sert’ten daha kısa bir sürede çocuk sahibi olmasını diliyorum. Şu an için beklentimiz öncelikle Havva Erdem’in sağlıkla bebeğini kucağına alması” dedi.


“LİTERATÜRE GEÇTİ”

Türkiye Cumhuriyeti halkının çok şanslı olduğunu belirten Prof. Dr. Ömer Özkan ise, “Yaklaşık 15 yıl önce başladığımız serüvende 10 yıl önce dünyanın ilk başarılı rahim nakli olarak Derya Sert literatüre geçti. Aslına bakılırsa insanlar bunun çok fazla ne olduğunu rahim nakli nedir ne için yapılır çokta bilmiyor.  Her 5 bin kadından bir tanesi bu durumdan mustariptir” dedi.


YENİ BİR SÜREÇ BAŞLADI

Rahim nakli ile sadece çocuğun yuvalanacağı, büyüyebileceği organı naklettiklerini dile getiren Özkan, "2011 yılında Derya Sert'e yapılan rahim nakli ile dünyada yeni bir süreç başladı. Bunun meyvesi 9 yıllık gecikme oldu. Dünyada da uygulanmaya başladı. Bu şekilde 20-25 çocuk doğdu. Sadece bize bu nedenle başvuran yüzlerce hasta var. Kayıt tutsak belki de binlerce hasta olacaktır " diye konuştu.

 Havva Erdem’e ikinci rahim naklini yaptıklarını hatırlatan, Özkan konuşmasının devamında şunlara değindi: “ “Süreç başarılı giderse kısa sürede Havva Erdem’in de çocuk sahibi olmasını umuyoruz. Tecrübeler büyük” dedi.

"EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALDIK"

Bebeğiyle ilk kez kameraların karşısına çıkan Derya Sert ise, “Çok başka bir duygu, herkesin tatmasını istediğimiz bir duygu. Çok uğraştık emek verdik. Hocalarımızla birlikte emeğimizin karşılığını aldık. Normal karşılıyorlar sokakta, çok tanımıyor herkes daha çok yakınlarım onlarda çok mutlular. Duacıyız hocalarımıza” diyerek duygularını dile getirdi.

“SABIRSIZLANIYORUZ”

Türkiye’nin ikinci rahim nakli hastası 32 yaşındaki Havva Erdem ise heyecanlı olduğunun altını çizerek, ”O bebek doğuncaya kadar bizde dokuz doğurduk. Haberini alır almaz çok sevindik. Doğduktan sonra daha aktif bir şekilde sabırsızlanıyoruz. Çok fazla beklemedik darısı diğer bekleyenlerin başına. Asla umutsuzluğa düştüğüm anlar olmadı. Eşimde hep destek oldu. 11 yıllık evliyim. İnanıyoruz, ilk transfer de kucağımıza alacağımıza inanıyoruz” ifadelerine yer verdi.

"YANIMIZDA OLMASI ÇOK GÜZEL"

AÜ Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnanç Mendilcioğlu, pandemi döneminde önemli bir deneyim yaşadıklarını ve çalışmanın tıp literatürüne önemli katkıları olacağını söyledi. Ömer Özkan bebeği sağlıklı ve aktif şekilde görmenin çok güzel olduğunu belirterek, “Dünyada ilk olan rahim naklinin sonucunun başarılı olarak yanımızda olması çok çok güzel” dedi.

 

Fadime Yiğit

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim