Tarım ve Orman Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü, Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içerisindeki Çıralı – Yanartaş mola noktası ve tur güzergahı kapı girişi ve büfe işletmeciliği ile bölgede yapılacak tesisler için proje uygulaması için ihaleye çıktı. 20 yıllığına kadar işletme hakkının verileceği, kapalı ihale usulü ile gerçekleştirilecek ihalenin ayrıntıları ise belli oldu. 


    Beydağları Sahil Milli Park Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre; söz konusu alanda yer var, proje onaylandı, işletmeci gelen kişi hazır planı yaptıracak. Atıl durumda ve kullanıma uygun olmayan bir ‘yer’ var, ancak projesi hazır olan alana yapılacak kafe, büfe ve mola noktasının yapım sonrasında kullanım hakkı ihaleyi ‘kazanacak’ kişinin olacak. 


    Geçtiğimiz Haziran ayında Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile Çıralı-Yanartaş Doğal Sit Alanı’nın koruma statüsünün yeniden değerlendirilmesi sonucu, kesin korunacak hassas alan olduğu ilan edilmişti.


TAHSİS, MÜDÜR ÜZMEZ’E TAKILDI

    Beydağları Sahil Milli Park Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre; söz konusu alanın daha önce Ulupınar Mahallesi Muhtarı Habip Altınkaya nezdinde Ulupınar Çevre Koruma Kooperatifi’ne verileceği sözü verilmesine ve bu adımın Cumhurbaşkanlığı, Bakanlıklar ve Valilik tarafından da sözlü onaylanmasına karşın Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü İsmail Üzmez tarafından ‘uygun bulunmadı.’


CUMHURBAŞKANLIĞI ONAY, MÜDÜRLÜK RET VERDİ!

    Şok iddiaya ilişkin konuşan Ulupınar Mahallesi Muhtarı Habip Altınkaya şu ifadeleri kullandı: 


    “Biz önceki Valimiz Münir Karaloğlu ile de görüştük, Çıralı’daki durumu anlattık. O zaten Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nü, Yusuf Kandazoğlu’nu aradı ve Cumhurbaşkanlığı’na da yazıldı. Cumhurbaşkanlığı’ndan oluru geldi. Sonradan Genel Müdür değişerek İsmail Üzmez göreve geldi. Sonrasında Ankara’ya gittik, Genel Müdür Üzmez bize ‘biz bunu uygun görmüyoruz’ cevabını verdi. Biz daha önce Cumhurbaşkanının oluru verdiğini söyledik. Sayın Valimiz burada güvenlikle ilgili bir sıkıntı olduğunu ve buranın yerel bir sivil toplum örgütü ya da kamu kuruluşunda olması gerektiğini söyledi. 


    Biz Ulupınar Çevre Koruma Kooperatifi olarak 20 yıldan beri caretta carettalar için çalışma yürütüyoruz. Biz zaten Yanartaş’a gelen geliri bu çevre koruma çalışmalarına kullanacağız, yıllık 150-200 bin TL’ye denk geliyor. Geçtiğimiz 1 ay içerisinde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile görüştük. 5 milletvekilimiz de yanımızdaydı, durumu sordular. Bakan Genel Müdürü çağırttı. Genel Müdürlük yalnızca uygun görmüyoruz dedi.”


‘BİRİLERİ HEP ‘PARA, PARA’ DİYOR!’

    Amaçlarının doğayı korumak olduğunu savunan ve Ulusal Bilim Kurulu’na da Kooperatif nezdinde üye olduklarını ifade eden Muhtar Altınkaya şöyle devam etti:

    “Biz Bakanımıza da 20 tane çiftçimiz olduğunu, organik tarım yaptıklarını ve bu tahsis gerçekleşirse pazarlama ve tanıtım anlamında da olumlu işler yapacağımızı belirttik. Ama olmadı. Bakanların araya girmesine rağmen olmadı. Mevlüt Çavuşoğlu da ‘biliyorduk’ dedi. Müdürlüğün cevabı hukuka uygun değil. Burası toplumsal değeri olan özel bir alan, buranın gelişi güzel bir şekilde ihaleyle birilerine verilmemesi gerekiyor. 


    Ankara da ‘300 bin TL veren 3 milyon TL de verir’ diyor ancak bizim burayı korumak için böyle bir bütçemiz yok. Biz paranın değil, orada sükuneti korumanın, doğaya ve tarihe zarar gelmemesinin, turizme katkı yapmanın peşindeyiz. Ama birileri hep ‘para, para, para’ diyor. Şimdiki Valimiz Ersin Yazıcı’nın da süreçten haberi var. Kendisi 3-5 aylık olarak ben tahsis belgesini imzalarım dedi ama Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü buna sıcak bakmadı.”


    Özgür Cem Boynueğri

Editör: TE Bilisim