Sosyal medyada çığ gibi büyüyen barınamıyoruz etiketiyle seslerini duyurmaya çalışan çok sayıda öğrenciye duyarlı vatandaşlar evlerinin kapısını açmak istiyor. Bu örnek davranışı sergileyenlerden birisi de Etiler Mahalle Muhtarı Nesrin Kuş. Muhtar Kuş, zor durumda olan,  kalacak bir yere ihtiyaç duyan üniversite öğrencilerine kapısını açtı. Bu zor günlerde öğrencilerin sesine kulak veren Kuş, Kahramanmaraş’tan Antalya'ya okumaya gelen ancak ev ve yurt fiyatlarının yüksekliği nedeniyle kalacak bir yer bulamayan bir öğrenciye yardım elini uzattı.

 

“BÜYÜK SIKINTILAR YAŞANIYOR”

    Mahalle Muhtarı Nesrin Kuş herkesi ilgilendiren ve büyük bir sorun haline gelen toplumsal konuyla ilgili şunları söyledi: "Çocukların şuan ki barınma ve yurt sorunları ve artan ev kiralarının çok yüksek oluşu, ev bulmakta sıkıntı çekmeleri, insanların dışarıdan il dışından gelip, yatacak yer temin etmeyip dışarıda kalmalarıyla ilgili çok büyük sıkıntılar yaşanıyor.”

 

BAŞKANLARA YURT ÇAĞRISI  

    “Bu olayların bu kadar görünür olmasının en büyük sebeplerinden birisi kanaatime göre üniversitelerin çok hızlı açılması, alt yapı yapılmadan çok sayıda yeni üniversitelerin kurulması, yurt sorunu çözülmeden yapılan üniversiteler insanların, çocukların barınma sorununu birlikte getiriyor. Ben bu konuda en çok belediyelerimize çağrı yapmak istiyorum. 

    Lütfen yurt yapımlarına önem versinler. Tasarruf edilip yurt yapılacak bütçeyi çıkarabiliriz. Bağışlar toplanabilir. Bizler vatandaş olarak destek verip yurt yapımının hızlandırılması, hızla kapasitelerinin artırılması ve çocuklarımızı içeriğinin ne olduğunu bilmediğimiz bir takım yapılanmaların kucağına itilmesini önleyebiliriz. Bu önlenebilir bir harekettir. Onun için belediyelerimiz, kurumlarımız, kuruluşlarımız, vatandaşlarımız hep birlikte el ele verip yurt sorununu çözmeliyiz.  21. Yüzyılın bu döneminde böyle bir sorunun yaşanıyor olması Türkiye için gerçekten çok ayıp.”

 

“İNSANLAR ZOR DURUMDA KALDI”

    Muhtar Kuş konuşmasının devamında şunları söyledi: “Bir ev bulabilmeleri için insanların 3 gün 5 gün otelde veya bir başka yerde barınma ihtiyaçlarını gidermesi lazım. Tabi bu arada talep fazla olunca bunu fırsat bilen otelciler, pansiyoncular fiyatları yukarıya çekmesi nedeniyle insanlar çok zor durumda kaldı. Özellikle emekli ve asgari ücretli insanların çocukları, her anlamda maddi anlamda büyük zorluklar yaşamakta.”

 

“DESTEK VERMEYE HAZIRIM”

    “Muhtarlığımızım telefonlarına her yerden ulaşılabilir. Muhtarlığımıza telefon edip barınma konusunda yardım isteyen çok sayıda aile var. Bizlerden mahallemizdeki ev kiralarıyla ilgili ya da kiralık evlerle ilgili yardım isteyenler oluyor. Bunlar bir grup. Bir de ailesini bırakıp tek başına maddi imkânsızlıklar nedeniyle tek başına gelmek zorunda kalan çocuklar var. 


    Şimdi bir öğrencimiz var. Kahramanmaraş’tan tek başına buralara gelen. Telefonla otel ücretinde 50 Lira’ya anlaşıp otele giriş yapmak istediğinde fiyatı 150 Lira’ya kadar arttıran otelciler den dolayı çocuğumuz dışarıda kaldı. Bana ulaştılar. Ben onu seve seve evimde misafir etmeyi kabul ediyorum. Böyle zorda kalan dışarıda açık şekilde tehlikelere açık kalmalarını istemiyorum. Çünkü onlar bizim kendi çocuklarımız kendi gençlerimiz kendi geleceğimiz. Onların başına herhangi bir şey gelmeden şu zorlu süreci biraz daha kolaylaştırabilmek adına ben bu konuda öğrencilerimize destek vermeye hazırım destek vermeye de devam edeceğim.”

 

“KAYBEDECEK BİR TANE ÇOCUĞUMUZ YOK”

    “Kendi oğlumun da üniversite okuma yıllarında bu zorlukları birebir yaşamış bir anne olarak daha çok içim sızlıyor” diyen Muhtar Kuş, “Onların neler yaşayabileceğini biliyorum. Aileler, anneler, babalar ya da imkânı olan aileler insanlarımız çocuklarımıza mutlaka ya maddi destek versinler ya da manevi destek versinler. 


    Biraz da olsa birbirimize güvenmek zorundayız artık. Korku duvarlarını aşıp bunları yaşamamızın bir parçası haline getirmeliyiz. Biz onlara destek olmak ve onların arkasında durmak zorundayız. Kaybedecek bir tane çocuğumuz bile yok. Kaybolan her çocuk ülkenin geleceğinden bir kayıptır. Bütün aileleri bütün duyarlı insanları bu konuda destek vermeye çağırıyorum. Herkes elini taşın altına koymak zorunda” ifadelerini kullandı.

 

    Fadime Yiğit

Editör: TE Bilisim