Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında gerçekleştirilen görüşmede Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere’ye Ticaret İl Müdürü Halil Özşahan, Birlik Başkan Vekilleri Bayram Dal ile Mehmet Ali Gülaçtı, Denetim Kurulu Üyesi Ali Çalışkan Genel Sekreter Mehmet Işıldağ, Türkiye’de de Yılın Kalfası seçilen Ali Korkmaz ve Antalya’da Yılın Çırağı seçilen Metin Can Aslan eşlik etti.

‘GURUR DUYUYORUM’

    Ziyarette Ahiliğin önemine değinen Vali Ersin Yazıcı şu ifadeleri kullandı: 

    “Ahilik; sevgi, hoşgörü, yardımlaşma, dayanışma ve güzel ahlak öğretilerinin sanat ile sentezlenmesidir. Ahilik, bir meslek örgütü olmanın çok ötesindedir. Evet Ahilik Teşkilatı ‘Usta, kalfa, çırak’ ilişkisiyle eğitimi, istihdamı ve üretimi en güzel şekilde tesis etmiştir. Eğitimi, hayat boyu süren bir faaliyet olarak düşünmüş ve mesleki eğitim ile ahlaki eğitimi çok güzel harmanlamıştır. Ama aynı zamanda Ahilik her şeyden önce bir manevi terbiye ocağıdır. 

    Ahiliğin kurucusu Ahi Evran Veli'nin; Ticaret ahlakına, dayanışmaya ve paylaşmaya dayanan ilkeleri, günümüzde esnaf ve sanatkârlarımıza yol gösterdiği gibi uygar dünya ülkelerine de örnek olmuştur. Esnaf ve sanatkârlarımız, Ahilik teşkilatının öğretilerini yaşam felsefesi kabul etmiş, muhtaç ve ihtiyaç sahibi olanların her zaman yanında yer almıştır. Ben de bir esnaf çocuğu olarak; topraklarımızda yaşamış, insanlarımıza birçok konuda örnek olmuş ve yol göstermiş olan bu anlayışın bir parçası olmaktan daima gurur ve mutluluk duydum.”

‘EN ESKİ GELENEKLERDEN BİRİ’

    İslam ahlakı ve Türk kültürünün sentezi olan Ahilik anlayışının yaygınlaştırılması ve yaşatılması için elinden geleni yapmanın gayreti içinde olacağını belirten Vali Yazıcı şöyle konuştu: 

    “Ahilik müessesini dünya milletlerine en doğru şekilde anlatmak, bu kutsal emaneti sonraki nesillere aktarmak bizlerin en önemli görevlerindendir. Sanatın, ticaretin, mesleğin olgun kişiliğin ve güzel ahlakın doğrulukla yoğrulduğu ve kökleri çok eskilere uzanan en önemli geleneklerimizden olan Ahilik, aynı zamanda toplumsal kimliğimiz açısından da daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültürümüzdür. 

    Bilim, ahlak ve çalışma prensiplerine dayanan Ahilik Teşkilatı, yüzyıllarca; karşılıklı sevgi, saygı, hoşgörü, dayanışma ve adalet bilincini taşıyan esnaf ve zanaatkârlar yetiştirmiştir. Temele aldığı sarsılmaz değerleri ile Ahilik geleneğinde; hizmette mükemmellik, dürüstlük, doğruluk, iyilik ve saygı ilkeleriyle sağlam ve dayanışmacı bir ortak yaşam sürdürülmüştür. Türklerin en köklü geleneklerinden biri olan bu teşkilat, kültürümüzde meslek etiği ve çalışma disiplinini oluşturmuştur. Sizlerin de günümüzün ahileri olarak ne kadar büyük bir sorumluluğu omuzlarınızda taşıdığınızı bilmenizi istiyorum.”

    Akdeniz Gerçek Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim