Tarım ve Orman Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü, Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içerisindeki Çıralı – Yanartaş mola noktası ve tur güzergahı kapı girişi ve büfe işletmeciliği ile bölgede yapılacak tesisler için proje uygulaması için ihaleye çıktı. 20 yıllığına kadar işletme hakkının verileceği, kapalı ihale usulü ile gerçekleştirilecek ihalenin ayrıntıları ise belli oluyor.


    Beydağları Sahil Milli Park Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre; söz konusu alanda yer var, proje onaylandı, işletmeci gelen kişi hazır planı yaptıracak. Atıl durumda ve kullanıma uygun olmayan bir ‘yer’ var, ancak projesi hazır olan alana yapılacak kafe, büfe ve mola noktasının yapım sonrasında kullanım hakkı ihaleyi ‘kazanacak’ kişinin olacak. Geçtiğimiz Haziran ayında Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile Çıralı-Yanartaş Doğal Sit Alanı’nın koruma statüsünün yeniden değerlendirilmesi sonucu, kesin korunacak hassas alan olduğu ilan edilmişti.

DÖRT KAT FAZLA YAPILAŞMA

    Ulupınar Mahallesi Muhtarı Habip Altınkaya ise yaşanan sürece mahalle halkı olarak tepkili olduklarını şu sözlerle dile getirdi: 

    “Projede giriş alanına ek olarak 200 metrekarelik kapalı bir alan var. Bu alanda restoran, market, kafeterya, idare binası gibi bölmeler yer alacak. Çıralı’da koruma amaçlı imar planı yapıldı. Buna göre tek yapıda 50 metrekareyi geçilemeyeceği söyleniyor, burada ise 200 metrekare yapılaşmadan bahsediliyor, bunu anlayamadık. Bizim bir Kooperatifimiz var, arkadaşlarımız ile belediye ile görüşüyoruz. Buranın emin ellerde kalması için ihaleye girme kararını düşünüyoruz. 


    Geçen seferki ihalede girenler oldu. 340 bin TL’den 3 milyon 500 bin TL gibi rakamlara çıkıldıktan sonra bizim bu ihaleye girmemizin bir anlamı olmuyor, bu rakamlara çıkmamız mümkün değil. Bu rakamı veren Zülküf Yılmaz adlı kişi anlaşmadan son anda vazgeçti. Oradaki 200 metrekarelik yapılaşmaya sıcak bakmamız mümkün değil. 

    Ben Milli Parklar Müdürlüğü’ne de söyledim; Çıralı’da 50 metrekare nasıl geçilebiliyor bilemiyoruz. Orası birinci derece doğal sit alanı. Yanartaş’ın olduğu alan birinci derece arkeolojik sit alanı. Aşağıda A firmasına buralar ihale ile verilecek, yukarıda paha biçilemez tarihi eserlerimiz, harabeler, tarihi kilise var, hamamlar, ‘Gavur Mezarlığı’ denen bir mezarlık var. Buraları kim kontrol edecek onu da bilmiyoruz.”

‘DİNİ İMANI PARA OLMUŞ BİRİLERİNİN’

    Muhtar Altınkaya şöyle konuştu: 

    “Buraların işletmecide mi kalacağı yoksa ayrı bir denetime mi tabii tutulacağı, güvenliğin nasıl sağlanacağı tamamen belirsiz. Aşağısı için ihale ile adamın parasını alıp işletmeye veriyorsun, yukarısı ne olacak Allah bilir! Esasında buralara Müzeler’in, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın müdahale etmesi lazım. Bir özel şirkete sözleşme ile burayı vereceksin, gece kimse yok, kazsalar, tarihi eserleri yok etseler kimsenin umrunda olmaz. Olmuyor da zaten, Milli Parkçılar burayı önemsemiyor. Biz burasının kamu adına çalıştırılmasını savunuyoruz. Belediye, müze, Turizm Bakanlığı çalıştırsın; özel bir firmaya verip de başımızı ağrıtacaklar. Çıralı çok sakin ve nezih bir yer. Biz bu özel firma ile problem yaşayabileceğimizi düşünüyoruz. Çıralı denilince doğal güzellikleri, tabiatı, kendine has huzuru akla geliyor. Ancak buraya ihaleyle 2-3 milyon lira veren adam geleni de kovar, gideni de kovar, para kazanmak için her türlü entrikayı yapar. Otoparktan bile para alacaklarmış, nasıl alabilirler? Böyle bir kanun, yönetmelik yok. Gelen grup mafya mı olacak, farklı birileri mi olacak belirsiz. Vali Bey’e de anlattım, Genel Müdürlükle de görüştük. Anlattık anlattık ancak dini imanı para olmuş birilerinin.”

İHALEYE KİMLER KATILABİLECEK?

    Müdürlük tarafından çıkılan ilana göre Çıralı için ihale 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun ve Hazine Taşınmazların İdaresi Hakkındaki Yönetmelik hükümlerinin; 2886 Sayılı Kanun’un 35. Maddesi ve Hazine Taşınmazların İdaresi Hakkındaki Yönetmeliği uyarınca “Kapalı Teklif” usulü ile yapılacak. İhaleye gerçek ve tüzel kişilerin yanı sıra kamu idaresi, kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, vakıf veya dernekler ile meslek odaları da katılım sağlayabilecek.

GÖZLER 28 EYLÜL’E ÇEVRİLDİ

    Tarım ve Orman Bakanlığı Beydağları Sahil Milli Park Müdürlüğü-Döner Sermaye İşletmesi, Kemer’e bağlı Ulupınar Mahallesi’ndeki Çıralı – Yanartaş için mola noktası ve tur güzergahı kapı girişi ve büfe işletmeciliği ile Ağaç Röleveli Peyzaj Uygulama Projesi için ihaleye çıkıyor. 7 yıl + şartnamenin 15’inci maddesi kapsamında 13 yıla kadar uzatılabilecek ihale 28 Eylül 2021 Salı günü saat 11.00’de Muratpaşa ilçesi Sedir Mahallesi’ndeki Tarım ve Orman Bakanlığı Antalya Orman Bölge Müdürlüğü binası 3’üncü katında yer alan Feridun Kaya Toplantı Salonu’nda yapılacak. İhalenin muhammen bedeli 340 bin Lira.

    Özgür Cem Boynueğri

Editör: TE Bilisim