Örtü altı
sebze üretim merkezlerinden Kumluca İlçesinde, ejder başta olmak üzere mango,
muz, phisalis, Passiflora gibi tropik ürünlerin üretimi giderek artmaya
başladı. Üretimi kolay olan ürünlerin, çiftçiye de bir masrafı olmuyor.
Çiftçiler, domates, biber ve patlıcan gibi diğer sebzelere göre daha çok gelir
getirdiği için tropik meyve sebzeler üretmeyi tercih ediyor.
‘ÇİFTÇİLER ALTERNATİF ÜRÜNLERE YÖNELDİ’
Örtü altı
sebze üretim merkezlerinden Kumluca’da,
birçok ürünün Türkiye’nin başka bölgelerinde de üretildiği, sebze ve
meyvelerin hasat tarihi aynı mevsim veya aynı aya rast geldiği için arz
fazlalığı meydana getirdiğinden çiftçilerin alternatif ürünlere yöneldiğini
belirten Tarım ve Orman İlçe Müdürü İsa Akşit, “Kumluca ilçemiz örtü altı tarım
merkezlerinden birisidir. Bölgemizde, genel olarak domates biber ve patlıcan
gibi sebzeler yetiştirilmektedir. Fakat Türkiye’nin birçok bölgesinde artık bu
tür yetiştiricilik yapılıyor. Aynı dönemde aynı ürünler yetiştirildiği için
çiftçilerimize biraz daha ekonomik açıdan olumsuz yansıyor. Daha az gelir
getiriyor. Bu nedenle çiftçilerimiz alternatif ürün arayışına girdiler.
Bunlardan en önemlisi Ertan Parçaoğlu’nun buraya Güzören Köyünde yapmış olduğu
4 dekarlık alanda mango yetiştiriciliğidir. Mango yetiştiriciliği sayesinde
çiftçilerimiz farklı ürünlerle tanışacak. Gelirleri diğer ürünlere göre biraz
daha yüksek olacak” dedi.
DÖNÜM MALİYETİ 25 BİNİ GEÇTİ!
İşçi,
koruyucu ve besleme ürünlerinin artmasından dolayı geleneksel sera üretiminin
yapılamaz hale geldiğini belirten Ejder üreticisi Ercan Tuncel, “2020
Ağustos’unda ilk hasadını yaptım. İlk hasadımı 2 ton olarak yaptım. Bu yıl 3.5
ton meyve hasat ettik. Şimdi üzerindeki meyveleri de hasat edince tahminim
sezonu 6 ton ile tamamlayacağız. 3. yılı yani yeni sene tam verimli olan yıl
olacak. Diğer sebzelerde yıllık 10 Bin lira ilçe gübre maliyeti çıkıyorsa bu
üründe bin lira. Dönümdeki masrafımız diğer ürünlere göre 10 da 1 oluyor. Ben
ihracatçıya veriyorum. O da İngiltere’ye gönderiyor. Kilosunu ilk hasatta 45
liraya sattım. Geçen hafta ürün bollaştığı için 35 liradan sattım. 3 bin
metrekare 5 tane direk var. Her direğin dibinde 4 fidan var. Başka sebzelerimiz
de var. Biz yoğunluğu ejder meyvesine verdik. Sebze oldukça masraflı olmaya
başladı. Dönüm masrafı 25 Bin liranın üstüne çıktı. İşçi sıkıntımızda var. O
yüzden ejder üretimi daha kazançlı” dedi.
(İHA)