Turizm İşçileri Dayanışması’ndan, Başkan Davut Çetin’in yüksek maaşlarla çalıştırmak için motokurye bulunamadığının belirtildiği açıklamalarına sert tepki geldi. Turizm İşçileri Dayanışması tarafından yapılan yazılı açıklamada ise “Geçtiğimiz günlerde, Kocaeli’nde 17 yaşında motokuryelik ile hayatını idame ettiren Muhammet Talha Karabacak’ın ve Konya’da 24 yaşında motokurye olan Mustafa Bakar’ın vefatlarının üstünden böyle bir açıklama “ölenlerin yerine yenisini yetiştiremiyoruz” demekle eş değerdir!” denildi

 

“KÖLELİK DÜZENİ HER YERDEDİR!”

    Turizm İşçileri Dayanışması tarafından yapılan açıklamada, “Meselenin kökeni garsonların 8 saat üzerinden günlük ve anlık baktıkları masa sayıları ile görev tanımında belirtilenleri yapmaları, motokuryelerin yine 8 saat üzerinden günlük ve anlık bıraktıkları paket sayıları ile görev tanımı dışında iş yaptırılmamaları ile belirlenmesi gereken ücretlerin bile, bahsedilen rakamların üstünde olduğu gerçeğidir! İş beğenmeme değil, kölelik düzeni her yerdedir! Ucuz işçilik yerine, kalifiye işçilik ön plana çıkmalı diye düşündüğümüz sektörümüzde, deniz mahsullerini haram ilan eden, açık büfeyi helal gören anlayışı da kabul etmediğimizi, bu sistemi değiştireceğimizi ilan ediyoruz! Bundan sonra maaşları, patronlar değil biz belirleriz!” ifadeleri kullanıldı.

 

PANDEMİDE MOTOKURYELİK RAĞBET GÖRDÜ

    Turizm İşçileri Dayanışması tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Pandemi koşullarında yaşamaya başladığımızdan itibaren, en çok rağbet gören mesleklerin başında kuşkusuz motokuryelik geliyor. Kargo ve restoranların paketlerini ulaştırmak için canla başla çalışan motokuryelerin azlığından şikâyet ediliyor.”

 

“HER EHLİYETLİ İŞÇİ BU İŞE YÖNELDİ”

    Başta Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin olmak üzere, çeşitli mecralarda yüksek maaşlara motokurye bulunamadığı söylendiği aktarılan açıklama şöyle devam etti: 

    “Yüksek maaştan kasıtlarının 4.000 TL ile 6.000 TL arasında olduğunu beyan ediyorlar. Gerçekte motokuryelerin iş beğenmeme durumu elbette yok, özellikle kendi çalıştığı sektörü kapalı olan her ehliyetli işçi bu işe yönelmişti. Normalleşmenin başlamasıyla kendi sektörlerine döndüler. Asıl sorun ise 12 saate varan çalışma, sigortasız çalıştırılarak her dakika ölüm tehlikesi, sanki sokaklarda keyfi geziyormuş gibi mobbing, motokuryeliğin 6.000 TL bile değil daha yüksek ücretlerle yapılması gerektiğinin göstergesidir. Geçtiğimiz günlerde, Kocaeli’nde 17 yaşında motokuryelik ile hayatını idame ettiren Muhammet Talha Karabacak’ın ve Konya’da 24 yaşında motokurye olan Mustafa Bakar’ın vefatlarının üstünden böyle bir açıklama ise “ölenlerin yerine yenisini yetiştiremiyoruz” demekle eş değerdir!”

 

“BAHŞİŞİ MAAŞA DAHİL SÖYLENİYOR”

    “Benzer bir olayda Dürümcü Emmi isimli mekanın sahibinden yapılmıştır. “8.400 liraya garson bulamıyorum” diyen patron, gerçekte verdiği maaşın 5.000 civarında olduğu, gelen misafirlerin verdiği bahşişi maaşa dahil söylediği ise çok geçmeden ortaya çıkmıştır. Ayrıca 15 saat çalıştırdığı, 2 haftada bir izin verdiği orada çalışan eski arkadaşlarımız tarafından da teyit edilmiştir.”

 

    Akdeniz Gerçek Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim