Antalya’da Attalos Heykeli önünde bir araya gelen Antalya Kadın Platformu’nun basın açıklamasında “Hayatları için direnen Afganistanlı kadınların seslerine ses olmak için bugün sokaktayız. Bizler de Antalya’dan Kabile kadın dayanışmasını büyütüyor, sesimizi Afganistanlı kız kardeşlerimizin sesine katıyoruz. Afganistan halkı yalnız değildir. Tüm kadınları uluslararası dayanışmaya, Afganistanlı kadınların çığlığına ortak olmaya çağırıyoruz” denildi.



“AKP-MHP İKTİDARI SUÇ ORTAKLIĞINA DEVAM ETMEKTEDİR”

    Antalya Kadın Platformu adına basın açıklamasını okuyan Devrim Mol, şunları aktardı: “Afganistan’ı bu karanlığa sürükleyenleri tanıyoruz. Afganistan’da yaşanan bu barbarlığın sorumlusu, sözde demokrasi iddiasıyla, emperyalist çıkarları doğrultusunda yıllarca ülkeyi işgal altında tutan, sonrasında cihatçı terör örgütü Taliban’a teslim eden ABD’dir. Emperyalist çıkarlar uğruna Taliban’a para, silah, eğitim desteği veren devletler bu katliamın sorumlusudur. Afganistan’da istikrarın sağlanması gibi bahanelerle cihatçı terör örgütünü meşru gösterenler de suç ortağıdır. Ülkemizde de dinci gericiliği yükselten AKP-MHP iktidarı Talibanı meşru gösteren açıklamalarla emperyalist suç ortaklığına devam etmektedir. Benzer zihniyetin ürünü olan bu açıklamalar dünyanın en büyük terör örgütü olan erkekliğin ittifakıdır. Bu yıkımın sorumlusu olan emperyalizmin ülkeye vadedebileceği hiçbir şey yoktur. Afganistan’daki Taliban terör örgütü yönetiminin devletler tarafından tanınması kabul edilemez.”

“KADINLARIN ÇIĞLIĞI ÜLKE SINIRLARINI AŞTI”

    “Afganistan’da Taliban rejimi altında can güvenliği olmadığını söyleyen kadınların çığlığı bütün dünyaya yayılıyor. Artık Afganistan’da kadınlar, çocuklar, LGBTİ+lar, sanatçılar, bilim insanları, insan hakları savunucuları, kısacası Taliban karşıtı olan hiç kimse için can güvenliği yok. Bizler laikliğin kadın hak ve özgürlükleri için vazgeçilmez olduğunun, kadınların temel insan haklarına ulaşmasının koşullarının ancak ve ancak laiklikle garanti altına alınabileceğinin farkındayız. Özgürlüğümüzü ancak emperyalizme ve gericiliğe karşı laiklik ve eşitlik mücadelemizle kazanacağız. Taliban’ın Kabil’i devralmasıyla haklarına, hayatlarına sahip çıkmak için mücadele eden kadınların dayanışma çığlığı ülke sınırlarını aştı. Çünkü biz kadınlar dünyanın neresinde, hangi koşullar altında olursak olalım hayatlarımız için, haklarımız için direniyoruz.”

 “ORTAK GELECEĞİMİZE BAKIYORUZ"

    “Afganistanlı kadınlarla beraber verilecek mücadelenin, İstanbul Sözleşmesi’ni yok sayanlara, etek boyuna laf edenlere, toplumsal cinsiyet eşitliğini reddeden kadın düşmanlarına karşı verilen mücadelenin bir parçası olduğunun farkındayız. Afgan kadınlarının yaşadıklarının aynasında ortak geleceğimize bakıyoruz. Haklarımıza, kazanımlarımıza, yaşamlarımıza, birbirimize sahip çıkıyoruz! Kadınların hayatlarına, varoluşlarına kastedenlere karşı burada ve tüm dünyadaki kız kardeşlerimizle birlikte yürümeye, özgür ve korkusuz bir yaşamı kurana dek dünyayı yerinden oynatmaya, eşit, laik ve özgür bir dünya için burada olmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz. Gelecek biziz, biz kuracağız! Afganistanlı Kadınlar Yalnız Değildir.”

 

Fadime Yiğit

Editör: TE Bilisim