Antalya Büyükşehir Belediyesi Olağanüstü Meclisi, Manavgat'ta başlayıp büyük hasar bırakan ve tüm yurda yayılan yangınların gölgesinde toplandı. AKP sözcüsü Serhat Demir'in Başkan Böcek'in söndürme için 'yanıyoruz, kurtarın' diyerek çektiği yardım videosunu 'provokasyon' olarak nitelendirmesi Meclis'te sert tartışmalara neden oldu. Toplantıya yangınla ilgili İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilen kepez Belediye Başkanı Hakan T-Tütüncü ile videosu nedeniyle eleştirilen Gündoğmuş Belediye Başkanı Mehmet Özeren’in katılmaması dikkat çekti


    Antalya Büyükşehir Belediyesi, Başkan Muhittin Böcek'in çağrısıyla yangınla mücadele üst başlığında olağanüstü toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan Başkan Böcek, "Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak gece gündüz yangın alanındayız. Mahallelerimize jeneratörlerle destek vermeye çalıştık. 70 mahalleden binlerce yardım çağrısı geldi. 45 bin 700 dekar faydalı tarım alanı hasar görmüştür. Kemal Kılıçdaroğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere tüm siyasi partilerimize teşekkür ediyorum. Herkesten Allah razı olsun" diyerek yangına karşı ortak mücadele çağrısı yapmasına karşın AKP sözcüsü Demir'in sert ifadeleri birlikteliği başlamadan krize soktu.

AKP’DEN BAŞKAN’A ‘PROVOKASYON’ SUÇLAMASI

    AKP Grup Sözcüsü Serhat Demir şu açıklamalarda bulundu: 

    "154 orman yangını başladı ve 145'i devletin gayreti ile söndürülmüştür. Devam eden yangınların da en kısa sürede söndürüleceğine inanıyoruz. Acımız kelimelerle tarif edilemez. Felaket ne kadar büyük olsa da devletimiz güçlüdür. Yaralarımızı birlikte saracağız. Felaketin başından itibaren altı bakanın şehrimizde olması ve kriz durumunu kontrol etmesi, hükümetimizin felakete ilgi ve duyarlılığını ortaya koydu. Cumhurbaşkanımızın ziyareti de devletin tüm imkanlarını kullandığımızı göstermektedir. 


    Tüm bu çalışmalara rağmen toplumu endişe ve paniğe sürüklemek suretiyle bu zor günlerde toplumsal psikolojiyi olumsuz etkilemek isteyen çevrelerin olduğu da bellidir. Bu art niyet sahipleri sanki tek bir merkezden yönetiliyormuşçasına başta sosyal medya olmak üzere kurgu ve yalanlarla toplumun sinir uçlarına basmaya devam ediyorlar. Hele hele sorumluluk sahibi siyaset erbabının da bu provokasyonlara katılması ibretliktir. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanımız Muhittin Böcek'in gerçekleri yansıtmaya dünkü talihsiz açıklamalarını da böyle değerlendiriyoruz. Görüyoruz ki kendinden moral bulunması gereken Böcek, provokasyonların parçası olmuştur."

“KENDİ BAŞKANININ VİDEOSUNU İZLE”

    AKP'li Demir'in salonu geren sözleri sonrasında CHP sıralarından 'ne provokasyonu, gerçekleri haykırıyoruz' diyerek tepkiler ve AKP'li Demir'e tepki anlamında ses çıkarmalar başladı. AKP'li Demir'e yanıt ise Başkan Böcek'ten geldi. Böcek şöyle konuştu: "Beni konuşturma! Siyaseti başka yerde yap. Kendi belediye başkanınızın videosunu açın onu izleyin. Sözünü bitirmeyeceksin, cevabını alacaksın. Ayıptır!"

BU ZOR GÜNÜMÜZDE YAPMAYIN!

 

   AKP'li Demir'in "Sizin ortalığı karıştırmanız yakışıyor da benim konuşmam mı yakışmıyor" sözleri üzerine Başkan Böcek, "Trollerinle gelsen yine yetmiyorsun. Trollerle akşam sosyal medyada neler yaptığınızı görüyor, biliyorum. Burada siyaset yapmak adına bu zor günümüzde bunu yapmayın" diyerek cevap verdi. Meclis sinevizyonunda gösterilen videoda da başta Gündoğmuş olmak üzere Antalya'nın çeşitli noktalarında durumun vehameti ortaya konuldu. AKP'li Demir, "Meclis üyesini konuşturmayarak bu mecliste bir ilke imza attınız, teşekkür ediyorum" diyerek sert sözlerini sürdürdü. Demir'in 'Antalyalılar ne demek istediğimizi çok iyi anladı' demesi üzerine Başkan Böcek ve CHP sıraları hep bir ağızdan 'Çok iyi anladık' şeklinde seslendiler.

MHP, BAŞKAN’A DESTEK VERDİ

    MHP Grubu adına konuşan Selçuk Senirli ise Cumhur İttifakı ortağı AKP'li temsilcilerin aksine Başkan Böcek'e daha sakin tondan eleştiriler yönelterek yangınla mücadelede Büyükşehir Belediyesi'nin destekçisi olacaklarının altını çizdi. 

    Senirli, "Antalyamız yanıyor. Küresel ısınma yangınların baş nedeni olarak sıralanıyor. Şüpheye açık yangınların aciliyetle soruşturulmasını diliyoruz. Başkan Böcek başta olmak üzere tüm belediyelerimiz yangına karşı canla başla çalışıyor. Yangınlardan siyasi rant elde etmeye çalışanları Allah kahretsin. Yapmayı istediğiniz harcama için kaynak istiyorsunuz. Bu uğurda almayı planladığınız her türlü harcama için yetki vermeye hazırız. Üzüntüsünün şiddetiyle yüreği yanarak ‘Bizim yangınımızı söndürün, biz yanıyoruz, yanmak istemiyoruz, bizi kurtarın, Antalya'yı, Manavgat'ı kurtarın’ diye figan eden, bu yörenin evladı Büyükşehir Belediyesi Başkanı Muhittin Böcek'tir" ifadelerini kullandı.

‘EVLERİ YANDIĞI İÇİN SEVİNECEKLER’ HATIRLATMASI

    CHP grubu adına ise konuşmayı Deniz Filiz yaptı. Meclis Üyesi Filiz, "Siyasi polemik yaratacak üslubu hiçbir şekilde kullanmadık. Bu ilkemizden ve Cumhurbaşkanımıza saygıdan, afetzedelere çay dağıtmasından söz etmedik. Vatandaşlarımızın anıları, bağı, bahçesi yandı. Bu durumda bile bu insanların evi yandığı için sevinmeleri lazım diyen Gündoğmuş Belediye Başkanı’nın söylemlerinden de hiç bahsetmedim" dedi.

‘BIRAKIN SİYASETİ, YANGIN DEVAM EDİYOR!’

    Başkan Böcek sözlerine şöyle devam etti: 

    "Ben burada hiç siyaset yapmadım, ama siyaset yapanları biliyorum. İnsanlar Gündoğmuş'ta ağlayacak, sarılacak kişi arıyordu o videoyu çektiğim gün. Orada yanıyoruz derken gerçekten yanıyorduk! Ben oradayken iki helikopter vardı. O çağrımdan sonra yardım geldi. Gündoğmuşlular, ‘Allah razı olsun’ dediler. Göreve geldiğimizde itfaiyede memur ve araç sayımızı artırdık. Mal canın yongası. Amacımız bir yerleri velveleye vermek değil. Orada kim olsa aynı çağrıyı yapardı. Manavgat'ta 7 mahalleye Aksu Belediyesi, bilmem ne kadar mahalleye Korkuteli Belediyesi, diğerlerine Kepez Belediyesi'ne görev verildi. 


    Afet toplantısında Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen yok, bu olmaz. Orası siyaset meydanı değil, yangın meydanıdır. Ben orada bağırmayayım da kim bağırsın? Ben orada bağırmasaydım iki helikopter devam edecekti. Bunun şakası yok! Bin defa olsa bin defa doğruyu yaptım, yapmaya devam edeceğim. Kaymakam bize ulaştı, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin 20 otobüsünü gönderdik. 


    Birçok bilmiş, "Büyükşehir'in 6 aracı kalsın diğerleri gitsin, Kepez Belediyesi'nin otobüsleri gelecek" diyor. O kriz anında dahi siyaset peşindesiniz, yok böyle bir şey! Biz yalnızca insan değil hayvan da tahliye ediyoruz. Bu yangın önemli bir yangındır, ben böyle bir yangın görmedim. 4 yerde başlaması düşündürücüdür, bırakın siyaseti, yangın devam ediyor!"

100 MİLYON LİRALIK HARCAMA YETKİSİ

    Meclis'te görüşülen 5 maddeye ilişkin oylamalar gerçekleşti. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi'nin itfaiyeye ek ödenek olarak kullanması ve helikopter-uçak satın alması için kullanılmak üzere 100 milyon Türk Lirası tutarında harcama yapma yetkisi, tüm siyasi partilerin ortak kararı ile verildi. Yine Antalya'ya bağışlanan 250 bin ağacın yeniden ağaçlandırma için alınması konusunda Başkan Böcek'in yetkilendirilmesine karar verildi.


    Özgür Cem Boynueğri

Editör: TE Bilisim