Kadın Meclisleri ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen çok sayıda Antalyalı kadın, vahşice öldürülen Azra Gülendam Haytaoğlu’nun son kadın cinayeti olması dileklerini haykırdı. Saat Kulesi önünde toplanan kalabalık grupta Azra’nın ailesi de yer aldı.


    İşkenceyle öldürüldüğü öğrenilen Azra’nın kayıp ihbarı verildiğinde yetkililerin “Telefon sinyaline ancak pazartesi günü bakabiliriz” dediklerine ve Azra'nın öldürüldüğü haberini aldıkları gün, yani pazartesi günü Azra’nın artık aramızda olmadığına dikkat çeken Platform Sözcüsü Ceren Hatunoğlu dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

‘AZRA NEREDE’ SORUSU YANITSIZ KALDI

    Hatunoğlu şöyle konuştu: 


    “Biz Azra’nın öldürülmesi üzerine refleks eylemlerimizi planlarken; Cumartesi gününden beri kayıp olan Emine Gökkız'ın, cansız bedeni bulundu. Aynı gün iki kayıp kadının ölüm haberini aldık. Kadınları koruması gerekenler nerede? Devlet önlem almak, tedbir almak korumak zorundadır. Kadın cinayetleri için önlem almayanlar bunlardan sorumlu olanlardır. Sorumluları biliyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasına karar verenler, 6284 sayılı kanunu uygulamayanlar Azra’nın öldürülmesinin sorumlularıdır.

    Azra'yı da Emine Gökkız'ı da korumak mümkündü. Günlerce meydanlarda savunduğumuz İstanbul sözleşmesi ile kadın cinayetlerini önlemek mümkün. İstanbul Sözleşmesi'nden tam da bu yüzden vazgeçmiyoruz. Bu ülkede kadınları, çocukları korumak zorunda olan sorumlular Azra’nın telefon sinyaline bakmak için “Bugün git, yarın gel” dediler. Bugün git yarın gellerle yüzlerce kadın öldürüldü bu ülkede. Günlerce sorduk “Azra nerede?” diye.”

‘KADIN CİNAYETLERİNİ DURDURACAĞIZ’

    Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu olarak Azra Gülendam Haytaoğlu’nu bulmaya çalışırken, şüpheli kadın ölümlerini aydınlatmaya çalışırken yetkililerin nerede olduğu sorusunu soran Platform üyesi İrem Çakır ise şu ifadeleri kullandı:

    “Biz doğayı, kadınları, çocukları korumaya çalışırken sorumlular görevlerini yerine getirmek için ne bekliyorlar? Bir kadın daha öldürülmesin diye, kimse şiddet görmesin diye imzalanan İstanbul sözleşmesinden bir gecede tek bir imzayla geri çekilenler 21 yaşında genç bir kadın canice öldürülmesine karşı hiç bir şey söylemedi. Bu ülkede yetkililer imzaları geri çekmekle kadınların ve LGBTİQ+'ların yaşam hakkını her gün tehlikeye atıyor.


    Biz yetkililerin yapmadıklarını anlatmaya, görevlerini yapmaları için mücadele etmeye devam edeceğiz. O koltuklarda oturanlar ya görevlerini yapacaklar, ya da o koltukları boşaltacaklar. Kadın cinayetlerini durdurmak için mücadelemizi sürdüreceğiz. Kadınlar için şiddetsiz bir yaşamı var edene, LGBTİQ+’lar için ayrımcılığa son verene, kadın cinayetlerini ve şüpheli kadın ölümlerini durdurana dek, çocukların yüksek yararını sağlayana dek durmayacağız.”

    



Haber: Özgür Cem Boynueğri

Fotoğraf: Fadime Yiğit

Editör: TE Bilisim