Türkiye, yanan ormanlarına ağlarken, Antalya’da onlarca yangın halen durdurulabilmiş değil. Son olarak Kepez ve Döşemealtı’nın da bazı bölgelerinden yeni yangın haberleri gelirken vatandaş, İBAN isteyerek destek bekleyen Devlet Bakanlarına soruyor: “Devlet nerede?”


    Antalya’da yangın alanına gidişte açıklamalarda bulunan Memleket Partisi Genel Başkanı dikkat çeken ifadeler kullandı. İnce şöyle konuştu: “Dışişleri Bakanı vatandaşımız cömerttir diyor. Cihan devleti olacaktık, İBAN devleti olduk. 


    Eğer ki bu bir sabotajsa bunu önceden istihbarat bilmesi lazım, itibar budur. İtibar bu yangın bir şekilde çıkmışsa hızla söndürmektir. Koca Türkiye’de 3 yangın söndürme uçağı var o da kiralık. İtibar vatandaşın yanında olmaktır,  bunlar vatandaşı Saray’da oturmak sanıyor, yazlığı ayrı kışlığı ayrı. Allah sabır versin.”

‘3 GÜNDÜZ ELEKTRİK, SU YOK’

    Kalemler Mahallesi’nde yaşayan Köylü İbrahim Okudan şu açıklamalarda bulundu: 

‘Hayvanlarımızın yarısı yandı, can kaybı yok ama insanlarımız yandı. Yangın halen devam ediyor. Yangın mahallemizin içinden geçti. 3 gündür elektriğimiz yok, suyumuz yok. Burada dumandan duramadık, kaçtık. Ilıca’ya kaçtık. Yangının ilerleyişini sadece izleyebildik.


 Eli ayakları yanan çok köylümüz var. Bize gelip nerede kalıyorsunuz diye soran bile olmadı. 3 gündür küller aralıksız yüzümüze çarpıyor. Oymapınar Barajı’nın o taraf halen yanıyor. Poyraz bizim kötü talihimiz oldu.’

‘ERDOĞAN’A 13 UÇAK, YANGIN SÖNDÜRMEYE SIFIR!’

    Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce şu açıklamalarda bulundu:

    “Böyle bir felaket anında derdimiz siyaset yapmak değil. Ama ülkenin gerçeklerini de konuşmazsak doğru olmaz. Yol üzerinde onlarca hayvanın cesedi ile karşılaştık. Her taraf yanmış, kurt, kuş, buzağı ölüleriyle karşılaştık. Böylesine bir ortamda kimse kusura bakmasın şunu söylemek zorundayım; koskoca Türkiye Cumhuriyeti’nin ormanları kiralık 3 tane uçağa bırakılamaz. Cumhurbaşkanının 13 uçağı olacak , devletin envanterinde 3 tane kiralık yangın söndürme uçağı olacak. 


    Bu saltanata son vermemiz lazım! 72 yerde birden yangın çıkıyorsa bana kimse masal anlatmasın, bunun arkasında terör örgütleri vardır. İtibardan tasarruf olmaz diyenler şimdi millete İBAN veriyorlar. Sen vergi topladın milletten yıllarca, senin görevin milletten para toplamak değil Hazine’den millete para vermek. Bunları dile getirmemiz lazım. Halkın sorunlarını takip edeceğiz ama şunu bilelim; ne ormanlarımızı koruyabildiler, ne sınırlarımızı koruyabildiler. 7.5 milyon mülteci sınırda geziyor, ormanlar cayır cayır yanıyor. 780 bin kilometre karelik Türkiye’nin 1 tane yangın söndürme uçağı yok, yazıklar olsun! Saraylarınız var, saltanatlarınız var, 13 tane özel uçağınız var, 1 tane söndürme uçağı yok, yazıklar olsun!


    Büyük bir felaketle karşı karşıyayız, kuşlar bile uçamamış, koyunlar, kediler, köpekler, inekler yanmış. Onlarca köy tamamen yok olmuş. Traktörler, araçlar, samanlar kullanılamaz hale geldi. İtibardan tasarruf olmaz diyenlerin bu durumu görmesi lazım. Cumhurbaşkanına 13 uçak, ormanlara sıfır uçak olursa böyle olur. Kendine saray yaptıracağına iki tane uçak alsaydın bu milletin ormanlarını korumak için. Pandemi olur İBAN verirler, deprem olur verirler, yangın olur verirler, böylesi durumlarda devlet millete yardım eder, milletten yardım istemez. Ülkeyi yönetenlerin gelip burayı görmesi lazım belki biraz utanırlar.”

‘DEVLET NEREDE?’

    Kalemler köyü tamamen olmak üzere Yeniköy, Işıklar, Şırlar, Oymapınar, Demirçınar ve çok sayıda köy büyük hasar aldı. Antalya genelinde yüzlerce yerleşimde çok ağır mal kaybı ve canlı ölümü yaşandığı gözleniyor. Köylülerin iddiasına göre; itfaiye ekiplerine haber verildiğinde aldıkları cevap, ‘Dereye atlayın, kendinizi kurtarın, yapabileceğimiz bir şey yok’ oldu. Kalemler Mahallesi’nde yüzlerce kuş ölüsünün yerleri doldurduğu görülürken, kuşların dumandan ve küllerden kaçmaya dahi fırsatı olmadan önce boğulduğu daha sonra yandığı anlaşıldı.


    Manavgat’ın merkezindeki Kavaklı bölgesi olarak bilinen Sarılar Mahallesi ve kent merkezindeki mahallelerin de yangından çok ağır hasar aldığı görüldü. Manavgat’ın merkezinde yaşayan vatandaşlar kendi kendilerini kurtardıklarını ve kurtarma ekiplerinin olay yerine gelmediğini aktarırken, yangının bir müdahale ile değil, yanacak yer kalmayınca kendi kendine söndüğüne dair önemli işaretler görüldü. Manavgat ve Evrenseki vatandaşlarının devletten ve yerel yöneticilerden yardım çığlığı büyüyor, halk ‘Devlet nerede’ sorusunu soruyor.


    Özgür Cem Boynueğri

Editör: TE Bilisim