Dün Türkiye genelinde çıkan yangınlar sabotaj iddialarını güçlendirirken, gözler ve tepkiler Tarım ve Orman Bakanlığı’na çevrildi. Yurt genelinde Bakan Bekir Pakdemirli’ye istifa çağrıları yükseldi. CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak ve Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül Türk Hava Kurumu’nun hangarda bekletilen yangın uçaklarına dikkat çekti. Bakan ise bu iddiaları görmezden gelip yangınlara ilişkin müdahale paylaşımları yaptı


 38 YANGIN KONTROL ALTINDA, 20’Sİ SÜRÜYOR

    Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sosyal medya hesabından şu paylaşımda bulundu: “Türkiye geneli 28-29 Temmuz tarihlerinde 17 ilimizde toplam 58 orman yangını meydana geldi. Bu yangınların 38 tanesini kontrol altına aldık. Adana, Antalya, Kayseri, Kütahya, Mersin, Muğla, Osmaniye olmak üzere 7 ilde toplam 20 yangını kontrol altına alma çalışmalarımız devam ediyor. Yangınları kontrol altına almak için; 2 İHA 3 Uçak 38 Helikopter 1 İnsansız Helikopter 680 Arazöz ve 4.000 personelimiz görevde. Bu süreçte tüm zor şartlara rağmen var gücüyle çalışan orman kahramanlarımıza, onları destekleyen tüm kamu kurumlarımıza, belediyelerimize, özel sektörümüze ve vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz.”

 




UÇAKLAR NEDEN HANGARDA?


    CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, iki gündür yangının devam ettiği, ciddi kayıpların olduğu Manavgat’ta yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: “THK’nın uçuşa hazır ama pilotları olamayan 9 tane uçağı hangarda yatıyor. 9’u da uçurulabilir durumda. Bakan da açıkladı. Ama uçurulmuyor. Üstelik Kanada yapımı. Hepsinin manevraları kiralanan Rus uçağından daha iyi. Hepsinin kapasitesi 4 bin 900 litre. Neden uçurulmuyor, bilmiyoruz.”


PAKDEMİRLİ İSTİFA ETMELİDİR

    CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül de dün Türk Hava Kurumu (THK) uçaklarının yangınlara müdahale konusundaki eksikliğine dikkat çekerek Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi istifaya davet etti. Türkiye'de orman yangınları sürerken THK'nın elinde bulunan uçakların hangarda bekletilmesine tepki gösteren Bülbül, Orman Bakanı Pakdemirli’nin milletvekillerinin yönelttiği 14 soru önergesine rağmen neden THK'nın uçaklarını kullanmadığını açıklamadığına dikkat çekti. Bülbül, Bakan’a şöyle seslendi: “THK'nın yangın uçaklarını hangarda çürütüp Rusya’dan günlük 1,3 milyona yangın söndürme uçağı kirala! Parasını da ödeme! Uçmasınlar. Kıbrıs’a ise şatafatla 8 uçakla git! Manavgat yanıyor ve sadece 2 uçakla müdahale ediliyor. Bunu da yaparsa anca AKP yapar. Görevini yerine getiremeyen Pakdemirli derhal istifa etmelidir.”

 


BAKAN’A KRİTİK SORU: YAKALADIK MI?

    Öte yandan en kritik soru dün Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim eski Genel Müdürü Osman Nuri Gülay’dan geldi. Gülay, Bakan Pakdemirli’nin yangınla ilgili paylaşımını şu soruyla paylaştı: “Sayın Bakanım ormanlarımızı yakanları yakaladık mı? Ne ceza verdik? Vatandaş olarak bunu merak ediyoruz.”


Songül BAŞKAYA

Editör: TE Bilisim