Antalya’nın Gündoğmuş ilçesinde bulunan Alara Çayı üzerinde yapılması planlanan Hayat 1-2 Regülatörü ve HES projesiyle ilgili yöre halkının itirazları sonuç verdi. Yöre halkı, geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Kararı ile Kesin Korunacak Hassas Alan olarak tescil edilen Alara Uçansu (Çündüre) Şelalesi’nin bulunduğu bölgede yer alan HES projesine ilişkin itirazlarını rapor haline getirerek projenin iptali için 700 kişinin imzasıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletmişti. Alara Vadisi’nde yapılması planlanan HES projesinden etkilenecek olan 6 köyün halkının imzalarını taşıyan itiraz başvurusuna yanıt veren Bakanlık, projedeki eksiklikler nedeniyle ÇED sürecinin durdurulduğunu açıkladı.


    Antalya-Gündoğmuş’a bağlı Kayabükü köyünde, Alara Çayı üzerinde yapılması planlanan Hayat 1-2 Regülatörü ve HES projesine karşı yöre halkı 12 yıldır hukuk mücadelesi yürütüyor. Alara Vadisi boyunca kaynağından denize kadar toplam 8 ayrı HES ve baraj projesi bulunuyor. Geçimlik tarım ve hayvancılığın yanı sıra önemli ölçüde kiraz yetiştiriciliği ve arıcılık yapılan bölgedeki köylerin yaşamı suya bağlı. HES projelerinin hayata geçirilmesiyle Alara Çayı’nın hayat verdiği bölge önemli ölçüde zarar görecek.

ŞİRKET ISRARLA BAŞVURDU

    Alara Çayı üzerindeki projelerden biri olan Hayat 1-2 Regülatörü ve HES projesi için Antalya Valiliği’nin verdiği ÇED Gerekli Değildir Kararına karşı yöre halkının açtığı dava sonucu Antalya 1. İdare Mahkemesi Ekim 2018’de iptal kararı verdi. Valiliğin kararını hukuka aykırı bulan Mahkeme’nin iptal kararının ardından aynı proje için yeniden ÇED başvurusu yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Geçtiğimiz Şubat ayında yaptığı duyuruda, projeyle ilgili ÇED sürecinin başlatıldığını duyurdu. Bunun üzerine projenin ÇED raporundaki eksiklikleri ve itirazlarını rapor haline getiren yöre halkı, 6 köyden toplam 700 kişinin imzasını taşıyan dosyayı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletti.

CUMHURBAŞKANI KARARI GÖZARDI EDİLDİ

    HES projesinin ÇED raporunda, projenin korunan alanlarda kalmadığı yönündeki bilginin doğru olmadığı görüşüne yer verilen yöre halkının raporunda, santral binasının koordinatlarının incelenmesi sonucu HES projesinin Uçansu Şelalesi 1. Derece Doğal Sit Alanı (Kesin Korunacak Hassas Alan) içerisinde kaldığı belirtilerek bununla ilgili harita ve koordinatlar da Bakanlığa sunuldu. Projenin, geçtiğimiz Haziran ayında Cumhurbaşkanı Kararı ile Kesin Korunacak Hassas alan olarak tescil edilen bölgede yer aldığını, tarım ve ormanlık alanlar ile su kaynaklarının da olumsuz etkileneceği belirtilen raporda, HES projesinin iptal edilmesi istendi.

ÇED SÜRECİ DURDURULDU

    Santral binasının kesin korunacak hassas alan içerisinde kaldığı ortaya çıkan HES projesiyle ilgili köylülerin başvurusuna yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, projenin ÇED sürecinin durdurulduğunu açıkladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün konuyla ilgili resmi başvuruya verdiği yanıtta, Hayat 1-2 Regülatörü ve HES projesi hakkında hazırlanan ÇED raporunun İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından yapılan toplantıda tespit edilen eksiklikler nedeniyle projeye ilişkin ÇED sürecinin durdurulduğu bilgisine yer verildi.

‘KOMİSYONDA DEĞERLENDİRİLECEK’

    Köylülerin taleplerini içeren dilekçedeki konuların Bakanlıkça değerlendirileceği kaydedilen resmi yanıtta, “Projenin yeri ve türü dikkate alınarak oluşturulan inceleme değerlendirme komisyonunda görev alan kurumlar tarafından ayrıntılı olarak değerlendirilecektir. Diğer taraftan projenin ÇED süreci ile ilgili olarak Bakanlığımızın ve Antalya Valiliği (İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü) resmi web sayfasında bilgilendirme yapılmaya devam edileceği” ifade edildi.

    Akdeniz Gerçek Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim