Eşitlik İçin Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının yürütmesinin durdurulması ve hukuken yok hükmündeki Cumhurbaşkanı kararlarının iptali edilmesi için Danıştay 10. Dairesi’ne ek dilekçe vermek için Ankara’daydı. "Anayasa’dan başka kanunlar da var" denilerek, Anayasal haklarımızı kullanmamız engellenmeye çalışıldı” diyen Eşitlik İçin Kadın Platformu üyeleri, “İstanbul Sözleşmesi, Türkiye’nin meselesidir; Danıştay 10. Dairesi derhal yürütmeyi durdurma kararı vermelidir” dedi.

 

    Eşitlik İçin Kadın Platformu’nun yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere verildi: “Saat 11.00’de, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının yürütmesini derhal durdurması ve hukuken yok hükmündeki Cumhurbaşkanı kararlarını iptali etmesi için Danıştay 10. Dairesi’ne ek dilekçe vermek ve konu hakkında basın açıklaması yapmak için Ankara’da Danıştay binasının önüne çağrı yaptık.”

 

BULUŞMAMIZ ENGELLENMEYE ÇALIŞILDI

    “Danıştay binasının önünde buluşmamız polis tarafından engellenmeye çalışıldı. Araçla gelen kadınların araçları polis tarafından durduruldu, sadece yaya geçişlerine izin verildi. Farklı yerlerden gelenlere, “Sizin bir araya gelmenize izin vermeyeceğiz”, “Basın açıklamasına izin vermiyoruz”, “Sadece dilekçe verecekler tek tek girebilir” denilerek buluşmamız engellenmeye çalışıldı. Etrafımız polislerce çevrildi. Danıştay binasına yaklaştırılmadık. Danıştay önündeki kaldırımdan yürümemize hatta gölgede durmamıza dahi izin verilmedi. Polis tarafından akan trafik durduruldu, karşı kaldırıma geçmeye zorlandık. “Anayasal haklarımızı kullanmak istiyoruz” dediğimizde “Anayasa'dan başka kanunlar da var” yanıtını aldık.”

 

“İFADE ÖZGÜRLÜĞÜMÜZ İHLAL EDİLDİ”

    “Toplanma ve ifade özgürlüğümüz ihlal edildi. Bir yüksek mahkeme olan Danıştay’a dilekçe vermemiz ve bir kamu binasına girmemiz engellenmeye çalışıldı. Tüm bunlara rağmen, iki farklı yerde toplanabildik ve görüşlerimizi basınla paylaştık. Ayrıca, iki farklı kadın örgütü adına yürütmenin derhal durdurulması gerektiğine dair ek dilekçe verdik.”

 

“HUKUK DIŞI KARARDAN VAZGEÇİLMELİDİR”

    İstanbul Sözleşmesi, kadınların ve LGBTİ+’ların can güvenliği ve şiddetsiz bir hayat hakkı için kritik önemde bir hukuki belgedir. Danıştay, 1 Temmuz’dan önce yürütmeyi durdurma kararı vermediği takdirde, sonrasında vereceği kararın bir anlamı olmayacaktır. Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine ilişkin hukuk dışı karardan derhal vazgeçilmelidir. İstanbul Sözleşmesi yalnızca kadınların değil, tüm Türkiye’nin meselesidir.”

 

    Fadime Yiğit

Editör: TE Bilisim