Kıbrıs 450’nci Yıl Kutlama Platformu, Kıbrıs’ın fethinin 450’nci yılı kutlama programını kamuoyuyla paylaşmak için 24 Haziran 2021 Perşembe günü saat 11.00’de Antalya Gazeteciler Cemiyeti Toplantı salonunda bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya, Türk Ocakları Antalya Şube Başkanı Abdullah Uysal, Türk Hava Kurumu Antalya Şube Başkanı Süleyman Girgin, Kıbrıs Türk Kültür Derneği Antalya Şube Başkanı M. Vural Önal katıldı.                      

 


    Platform adına açıklama yapan Türk Ocakları Antalya Şube Başkanı Abdullah Uysal, 28 Haziran 2021 Pazartesi başlayacak olan programın ilk gününde Finike’nin tarihteki önemini anlatan konuşmaların yapılacağını, Kitabı Bahriyenin 500’üncü yılında Piri Reis Portolonları (liman haritaları) sergileneceğini, Piyano dinletisi ve okçuluk gösterilerinin yapılacağını, ayrıca 29 Haziran 2021 Salı günü Lmyra ve Arykanda Antik Kenti Gezintisinin yapılacağını açıkladı. Uysal, 30 Haziran 2021 Çarşamba günü ise Finike Limanından, Teknelerin Kıbrıs’a harekât edeceğini sözlerine ekledi.

 


ETKİNLİK ELMALI’DA BAŞLAYACAK


    Kıbrıs’ın Fethinin 450’nci yılı kutlama programı için, Kıbrıs 450’nci Yıl Kutlama Platformunu kurduklarını söyleyen Başkan Abdullah Uysal, şunları söyledi: “1571 yılı Kıbrıs’ın Fethi aradan 450 yıl geçti. Kıbrıs’ın Fethini kendi insanlarımıza yeniden anlatma arzusu duyduk. Bunun üzerine bir platform oluşturduk. Antalya’nın Elmalı ve Finike İlçesinde bu etkinlikler yapılacak. Etkinlikler üç aşamalı olacak. Birinci aşama karada yapılacak 28 Haziranda Elmalı’da başlayacak. 29 Haziranda Finike’de devam edecek.  30 Haziranda da denizcilerimiz Finike’den Kıbrıs’a hareket edecek. Bir diğer etkinliğimizde kasım ayı içerisinde bir sempozyum olacak. Kıbrıs’ın fethi ve Kıbrıs’ın tarihi ile ilgili hem Türkiye kamuoyunu hem de dünyayı aydınlatmak açısından uluslararası bir sempozyum yapmayı planlıyoruz.  Bunun çalışmalarını da platform olarak başlattık.”

 

“KIBRIS’IN FETHİ İYİ ANLAŞILMALI”


    Kıbrıs’ın fethinin neden bu kadar önemli olduğuna dair de bir açıklama yapan Başkan Uysal, “Bugün Türkiye’nin gündeminde Doğu Akdeniz sorunu yaşanıyor. Mavi vatan dediğimiz denizlerde sürdürülen bir mücadele var. Bu mücadelenin temel dayanağı ve asıl unsuru Kıbrıs çevresinde şekillenmektedir.  Çünkü Doğu Akdeniz’de ve bu coğrafyada Türk’ün varlığı olmasaydı yani Kıbrıs fethedilmemiş olsaydı bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti diye bir Türk devletinin varlığı orada yaşamamış olsaydı herhalde mavi Akdeniz’de bizim varlık göstermemiz mümkün değildi. Onun için Kıbrıs’ın Fethini önemli görüyoruz.  Ve bu fetihle birlikte oradaki Türk varlığının benimsenmesini ve önemsenmesini çok ciddi buluyoruz.  Onun için hem Kıbrıs Türk halkı hem Türkiye’nin hem de dünyadaki Türk varlığının Kıbrıs’ın Fethini iyi anlaması gerekmektedir” diye konuştu.

 

“ELMALI BU FETHİN ÖNEMLİ AYAKLARINDAN BİRİSİDİR”


    Programın Neden Elmalı’dan başlatıldığına dair bilgi aktaran Başkan Uysal açıklamasına şöyle devam etti: “450 yıl önce Anadolu’nun aslanları yani Kıbrıs’a fethe giden askerlerimiz kara birliklerimiz Elmalı’da toplanmış. Elmalı şehri ordularımızın toplanma merkeziydi. Orada toplanan askerlerimiz karayoluyla Finike’ye intikal etmiş İstanbul’dan gelen Osmanlı donanması Finike’deki askerlerimizi alıp Kıbrıs’ı fethetmişlerdir.  Onun için Elmalı şehri bu fethin önemli ayaklarından birisidir. Bunun için biz programı Elmalı’da başlatıyoruz.  Oradan Finike’ye geçeceğiz. Finike’deki programlarla birlikte denizcilerimiz, yatçılarımız Kıbrıs’a hareket edecek.  Ve Kıbrıs Cumhurbaşkanımızda denizcilerimizi Kıbrıs Limanında karşılayacak. Ardından program orada devam edecek.”

 

“1571 YILINI 450. YILI OLARAK KABUL EDİYORUZ”


    Uysal, “Kıbrıs adasının fetih tarihini oraya asker gönderdiğimiz 1570 yılı değil, adanın fethinin tamamlandığı 1571 yılını 450. yılı olarak kabul ediyoruz. Kıbrıs’ın fethinin tarihsel olarak iyi anlatılması milletimiz tarafından da iyi anlaşılması gerekmektedir. Türkiye’nin geleceği doğu Akdeniz’deki varlığına bağlıdır. Doğu Akdeniz de, Mavi vatanımızda Kıbrıs Türklüğünün varlığı Türk Milletinin bekasıdır. Türkiye sonsuza kadar Kıbrıs Türklüğünün yanında olmaya devam edecektir.”

 

Fadime Yiğit

 

 

Editör: TE Bilisim