Programın açılış konuşmasını İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Şengül Altan Arslan ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu yaptı. Genel Yayın Yönetmenimiz, aktivist, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi ve TKDF Üyesi Songül Başkaya da zirvede Antalya adına yer aldı.


    Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü’nün etkinliğin birinci gününde konuşmacı olarak katıldığı ‘Mor Zirve’ programında  “Covid-19 mu şiddet mi daha bulaşıcı” başlığı ele alındı.



“İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE YAPILAN HADSİZLİKTİR”


    “Mor Zirve”de konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu şunları söyledi: “İstanbul sözleşmesine yapılan haksızlık ve ne yazık ki hadsizliktir. Çünkü bu evrensel bir kavram içeren ve bu kavram içerisinde gerçekten cinsiyet eşitliğine büyük katkı sunduğunu bütün dünya ülkelerinin kabul ettiği bir mesele üzerine, toplumu tartıştırmadan, toplumun ne düşündüğünü ne hissettiğini konuşmadan, geçmişte yine imza atmış insanların bundan vazgeçiyor olması çok ciddi bir talihsizliktir. Dünya ölçeğinde talihsizliktir. Ülkemiz adına talihsizliktir. Özellikle ülkemizdeki cinsiyet eşitliğine dönük bir talihsizliktir. Ama özellikle de Türk kadınına karşı saygısızlıktır.”

 

“UMARIM GERİ ATIM ATILIR”


    Başkan İmamoğlu, “Bu yaşadığımız İstanbul Sözleşmesi’nin geri çekilmesinin talihsizliği üzerinden rehber bir plan çıktı aslında önümüze. Eşitsizliğin daha da derinleşeceği kaygısını da yaşıyoruz. Bu anlamda toplumda şiddeti konuşmak, kadının uğradığı haksızlıkları yani çağ dışı örneklerini yaşamak bizleri derinden üzüyor. Bu sözleşmeden geri çekilme kararı umarız ki tekrar gözden geçirilir. Umarım ki geri atım atılır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu noktada tüm kadınların tüm kadın örgütlerinin seslerinin duyurulması noktasında yanlarında olacağımızı ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

 

Ekrem İmamoğlu zirvedeki konuşmasının ardından eşi Dilek İmamoğlu ile birlikte konuklara çiçek takdim etti.


KADINLAR İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN YAŞATILMASI İÇİN TEK SES

 

 Herkesin katılımına açık olan ve farklı konuların yer aldığı “Mor Zirve” etkinliğinde, 1 Temmuz tarihinde resmi olarak sona erecek olan, kadın sivil toplum örgütleri ve toplumun fesih kararına itiraz ettiği İstanbul sözleşmesi ile ilgili “İstanbul sözleşmesi mor çizgimiz” de konuşuldu. Ayrıca etkinliğin son gününde “Mor Ekonomi” başlığı altında “Üretim hattında Kadın” anlatılacak.


     İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Haliç Kongre Merkezi’nde saat 14.00’de başlayan“Mor Zirve” etkinliğinin birinci gününde Evrensel haklarımız, Yerel yönetim uygulamaları ve “Herkes” için belediyecilik, “Dayanışma yaşatır”, “İstanbul sözleşmesi mor çizgimiz” ve “Beklenmeyen misafir: Covid-19” konularının sunumları Selma Acuner ve Dr. Şengül Altan Arslan moderatörlüğünde gerçekleştirildi.  Birinci oturumun konuşmalarını,  Prof. Dr. Feride Acar, Av. Canan Arın, Prof. Dr. Yakın Ertürk, İlknur Üstün, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Hacer Foggo ve Başkent Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ayşe Nurdagül Akın yaptı. 


    Programın ikinci gününde ise “2019-2021 İBB Kadın ve Eşitlik çalışmaları, şiddet ve ayrımcılıkla ilgili mücadele, ekonomik güçlenme ve istihdam, afet ve kriz, sosyal yardım, Mor Ekonomi: Üretim hattında Kadın, Dayanışma, paylaşma ve birlikte yürüme yolculuğu konuları konuşulacak.

      Herkesin katılımına açık olan “Mor Zirve” etkinliği yarın saat 14.40’ta sona erecek.


Fadime Yiğit

 

 

 

Editör: TE Bilisim