Türkiye’de asgari ücrete yapılan zamlar sonrasında kısa süreli bir sevinç yaşanmış, ardından hızla her türlü ürüne gelen zamlarla birlikte asgari ücretin zamsız halinden bile çok daha geriye düştüğü yorumları yapılmıştı. Geçtiğimiz 6 ay süresince başta Antalya olmak üzere pek çok kentte işsizlik rakamları tırmanışa geçti, günlük tüketim ürünleri ve temel ihtiyaçlarda fahiş artışlar yaşandı. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun yaptığı araştırmalar sonrası ulaştığı rakamları Genel Başkan Mehmet Balık değerlendirdi.


‘SOSYAL PATLAMA KAÇINILMAZ’

    “Bizim son açıkladığımız açlık ve yoksulluk sınırı rakamları tamamen gerçeği yansıtıyor” diyen Balık şu değerlendirmelerde bulundu:

    “Ankara’daki önemli marketlerden yapılan piyasa araştırmaları sonucudur. Biz orada lüks peynir değil halkın kullandığı peyniri, zeytini, yağı, Trabzon tereyağ yerine uygun fiyatlı tereyağ üzerinden bir araştırma yaptık. Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 3 bin 468 TL’dir! İnsanlar bugünün şartlarında geçinemiyor, günü kurtarmaya çalışıyorlar. Bu sürdürülebilir bir durum değil, sosyal patlama kaçınılmaz!


    Kısa süre sonra işsizlik ve yoksulluk ortalığı kasıp kavuracak. Üniversite mezunu işsizler ordusu da çığ gibi büyüyor. Üniversiteler mezunlarını verecekler, bu gençler için iş var mı? Geçtiğimiz günlerde Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Muhittin Böcek de açıkladı, Antalya’da 350 bin işsiz var. Bunların belki de 100 bini belediyelere gelip iş istemiştir. Belediyelerin bu kadar alım yapması mümkün değil. Hükümet köklü projeler üretmediği, köklü yatırımlar yapıp yeni fabrikalar ve iş alanları yaratmadıkları sürece işsizlik ve yoksulluk çığ gibi büyüyecek.”

‘BU GÜNLERİ MUMLA ARAYACAĞIZ’

    Zengin ile fakir arasındaki uçurumun her geçen gün daha da arttığına işaret eden Başkan Balık sözlerine şöyle devam etti: “Memlekette 2840 TL asgari ücretle yaşayan milyonlarca aile var. Birkaç bin liralık emekli maaşı ile hayatını sürdürmeye çalışan milyonlarca emekli var. Bunların yanında bir de on bin, 20 bin katmerli ve çifter çifter maaş alan AKP’liler de var! Önümüzdeki süreç çok şeye gebe. Antalya’daki herhangi bir markete gidildiğinde de bizim verdiğimiz rakamlara ulaşıyorsunuz.

    Bu yönetim anlayışıyla bu kötü tablodan çıkış sağlanamaz. Üniversite mezunu işsizlik patlamış durumda. Şu anda mevcut iktidarın zihniyeti, yeni yeni alanlarda istihdam alanı yaratmaktan çok uzak. Bu böyle gitmez! Hükümet artık halka sormalı; ‘Ben bu işi yapabiliyor muyum, yapamıyor muyum’ diye. Ve halk da kararını vermeli. Altı ay sonra bugünleri de mumla arayacağız.”

MEMURA YÜZDE 50 ZAM TALEBİ

    Tüm emekçilerin emek örgütlerinde örgütlenmesi gerektiğini ifade eden Başkan Balık, atacakları adımlara dair ipuçları vererek hükümete seslendi:

    “Ağustos ayında toplu iş sözleşmesi süreci yaşanacak. 2022 ve 2023 yıllarındaki ücret zamları belirlenecek. Burada hükümet kamu çalışanlarının maaşlarına yüzde 50’lik bir zam yapmalı ki masaya oturabilelim. Kamu çalışanları ile piyasa koşulları arasında ciddi bir açı oluştu, bunun kapatılması gerekir.”

    Özgür Cem Boynueğri

Editör: TE Bilisim