Antalya’da turizm sezonunun başlaması ile birlikte pek çok ülkeden belirli şartlar altında turist akışı yaşanıyor. Ekonomik çöküntü ile karşı karşıya kalan Antalyalı turizmciler, Rusya’nın da uçuş yasağını kaldırmasını olumlu karşılarken, başta başkent Moskova olmak üzere pek çok Rus kentinde Delta varyantının hızla yayılmış olması ve aşılamanın çok düşük olması Antalyalılarda pandemiyle mücadelede en başa dönme kaygısı yarattı. Sağlıkçılar, ciddi tedbirlerin alınmaya devam edilmesi ve aşılamanın hızlandırılarak turistler için de ek önlemler alınması gerekliliğine işaret ediyor.


    Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nursel Şahin, pandemi ile mücadele ve turizm gelirleri arasında sıkışan Antalyalının içerisinden geçmekte olduğu sürece ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

‘AŞILAMA İYİ GİDİYOR ANCAK…’

    Başkan Şahin şöyle konuştu: 

    “Biz hem dünyada hem de Türkiye’de vaka sayılarında ciddi düşüş yaşandığı bir süreçten geçiyoruz. Bundan önce de 17 günlük kısıtlama yaşadık. Antalya’da aşılamanın da etkisiyle vaka sayıları oldukça azaldı. Bugüne kadar hep aşı eksikliğinden bahsetmiştik ancak bugün aşımız da var. Bu bir fırsattır. Açık havalar bulaşın en az olduğu yerler. Aşılama hızımız iyi durumda ve Türkiye en hızlı aşı yapan ülkelerin başında geliyor, günde 1 milyonun üzerinde aşı yapıyoruz. Bu hızla gidersek birkaç ay içerisinde hastalığı kontrol altına alabiliriz.

    Turizm Bakanlığı bu yıl Hindistan, Nepal, Sri Lanka, Afganistan ve Pakistan’dan gelenlere PCR testi zorunluluğu getirmişti Delta varyantına karşı. Şimdi Antalya’ya her gün on binlerce Rus turist geliyor ve Rusya’da vaka sayısı, Delta varyantı ile birlikte son iki haftada 3’e katlanmış durumda. Moskova’daki hastalıkların yüzde 80’inin Delta olduğu söylenirken, aşılamanın yüzde 10 seviyesinde olması kaygı verici. Böyle bir grubun Türkiye’ye gelmesi büyük risk!”


EYLÜL’DE VAKALAR ARTABİLİR

    Turizm gelirlerinin Antalya için çok önemli olduğuna ancak toplum sağlığından da vazgeçilmemesi gerektiğine işaret eden Başkan Şahin şu değerlendirmelerde bulundu: “Delta virüsü hem daha kolay bulaşıyor hem de bazı aşılara karşı kendini koruyabiliyor. Bizim yabancı misafirlerimizin son 72 saatteki PCR negatif testlerini istemeliyiz, hastalığın çok arttığı bölgelerden gelenlere izolasyon süresi koymalıyız. Türkiye’yi bu bulaştan uzak tutmalıyız. Eylül’de bütün dünyada dördüncü pik beklentisi var, vakalar yeniden artabilir. İnsanlar artık maskeden bıktı ve rahat yaşamı, toplu gösterileri, konserleri, çeşitli etkinlikleri özledi.


    Geçen yıl çok iyi deneyimlerimiz olmadı. En fazla vaka sayısı turizm çalışanlarından çıktı. Antalya, bir kez daha turizm gelirlerini ertelemeyi kaldıramayacak durumda. Biz uygun koşullarda turistleri alıp güzel takip edersek, bilimsel ölçütlere göre önlemlerimizi alırsak iyi bir sezon geçirebiliriz.”

ÜÇÜNCÜ DOZ GEREKLİ Mİ?

    AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üçüncü doz aşısını olduğuna dair ifadeleri sonrası üçüncü dozu kimler olabiliyor, gerekli mi, birinci dozu dahi olmayan milyonlar varken bu planlama nasıl yapılabilir gibi sorular gündeme gelmişti. Antalya Tabip Odası Başkanı Şahin, “Toplumun yüzde 60’ını bağışıklı hale getirmeden bunu düşünmek için çok erken” diyerek şöyle devam etti:


    “Türkiye’de birinci ve ikinci dozun daha fazla insana uygulanabilmesini sağlamamız lazım. 20 yaşa kadar inmemiz gerekiyor. Dünya bu Delta mutantına karşı 12 yaşa kadar inmeyi tartışıyor. Suriyeli mültecileri de aşılamamız gerekiyor. Üçüncü doz da düşünülebilir ancak burada da öncelik sağlık çalışanlarına olması gerekiyor. Yine aşılama yapılırken hastanelerde daha iyi bir planlama yapılmalı ve yığılmaların önüne geçilmesi şart. Geçtiğimiz gün Eğitim Araştırma Hastanesi’nde gördüğümüz görüntüler tüm sağlıkçıları üzdü.”

    Özgür Cem BOYNUEĞRİ

Editör: TE Bilisim