İklim krizinin artması ve mevcut enerji kaynaklarının her geçen gün azalmasının yaşam kalitesinde de ciddi sorun yaratacağını söyleyen Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, temiz enerji kullanımının tüm sektörlerde farkındalık haline gelmesi için seferberlik başlatılması gerektiğini ifade etti. Güneş enerjisini daha fazla kullanabilmek ve sürdürülebilir hale getirmek için güneş enerjisi mevzuatı, kurulumu ve işletimi ile ilgili bilgi paylaşımının da artmasıyla gerçekleşeceğini vurgulayan Tat, “Temiz enerji kaynaklarından hangi alanda ne oranda yararlanılacağını bilmekle başlamak gerek. Mesela yatırımcının güneşe nereden ve nasıl baktığımıza bağlı turizm tesisinde güneşten elektrik üretmek için” dedi.

 

“SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM İÇİN GÜNEŞ”

    Bu seferberliğin ilk önce turizm sektöründe başlamasının çok sayıda insanda farkındalık yaratacağını vurgulayan Tat, turizm sektöründe güneş enerjisi kullanımının artırılması yönünde çözüm önerileri sundu.

 

    Tat şu ifadeleri kullandı:

     “Turizmde maliyetler hala çok yüksek. Maliyetlerin azaltılması hem de ülke ekonomisinin enerjide dışa bağımlılığını azaltacağını artık bilmeyen kalmadı. O halde güneşin hakkını neden veremiyoruz? Önce bunu sorgulamak gerek. Antalya olarak turizmin merkeziyiz diyoruz ama turizm sektöründe güneş enerjisi kullanımının oranına baktığımızda hala yüzde 10 oranında bir gelişme görülüyor. Yani yeşil turizm ya da bir diğer adıyla sürdürülebilir turizm için güneş aslında bulunmaz bir nimet. Turistik tesislerde çatı GES uygulamaları turizm maliyetlerinin en büyük umudu olabilir. Sektör bileşenleriyle konu masaya ivedilikle yatırılmalı, bu paylaşım ülke ekonomimiz için çok değerli.”

 

YERLİ TEKNOLOJİ, YEREL İSTİHDAM

    Şaban Tat, herkesin kendi elektriğini kendi üretmesiyle kayıp kaçak oranlarında da düşüş olacağını belirterek şunları söyledi: “Kaynağında üretip kaynağında kullanmak an meselesi. Bu anlamda temiz enerji konusunda yerli teknoloji ve yerel istihdam bizim için çok önemli. Çatıya güneş enerjisi kurmak isteyenlerin en önemli nedeni çevreyi korumak. En büyük engeli ise mevzuat. Bu noktada mevzuatın yeniden gözden geçirilerek ve maliyet engellerinin de minimize edilmesi güneşin hakkını vereceğimiz günleri yakın kılacaktır.”

 

    Akdeniz Gerçek Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim