Antalya’nın Gündoğmuş ilçesi Kayabükü sınırlarında bulunan Uçansu Şelalesi’ni de içine alan Alara Çayı üzerinde yapılması planlanan HES projesi ile ilgili gazetemize konuşan köy sakinlerinden Musa Şanlı, “Burada yeni bir proje yapılmak için uğraşılıyor. Bölge halkı olarak burada yeri olanlar, buranın nüfusuna kayıtlı olanlar bir araya geldik ve imza topluyoruz. Burada yapılacak HES’e kesinlikle karşıyız. Alara Çayı’nda HES İstemiyoruz” dedi.

 

    Alara Vadisi’ndeki HES projelerine karşı çıkan Kayabükü, Köprülü, Çaltı ve Eskibağ Köylüleri Alara Çayı’nda HES Projelerinin yeniden gündeme getirilmesini ve buraya HES Projesi yapılmasını istemediklerini bunun için bir imza kampanyası başlattıklarını doğalarına sahip çıkmak için mücadele verdiklerini seslerini duyurmak için bir basın açıklaması yapacaklarını bildirdiler.

 

“HES’E KARŞI İMZA TOPLUYORUZ”

    Yöre halkından Musa Şanlı, konuyla ilgili şu bilgileri verdi. “Bu direkt Kayabükü, Eskibağ, Köprülü ve Çaltı köyünü ilgilendiriyor. Bölge halkı olarak burada yeri olanlar, buranın nüfusuna kayıtlı olanlar bir araya geldik ve imza topluyoruz. Bu hafta Çarşamba veya Perşembe günü köylülerden bu imzaları toplayacağız. Burada bir basın açıklaması yapacağız. Mevzu çok derin ve meşakkatli bir sorun. 12 senedir uğraşıyoruz. Beş mahkeme kazandık. 7 tane keşif oldu onları da kazandık. Alara Çayı’nın 440 kotunda bir proje mahkeme kararıyla iptal edildi. Ama 440 kotunda yeni bir proje yapılmak için uğraşılıyor. Şimdi biz imza topluyoruz. Burada yapılacak HES’e kesinlikle karşıyız.”

 

“PROJEYİ REVİZE YAPIYOR VE KARŞIMIZA ÇIKIYORLAR”


Şanlı, “Burada 2009 yılından beri büyük bir HES mücadelesi veriyoruz. Beş defa mahkemeyi kazanmamıza rağmen projeyi revize yapıyorlar, yine karşımıza çıkıyorlar. Bütün mahkemeleri kazandığımız halde önümüze eski projenin ismi değiştirilerek yeni bir projeyle geliyorlar. Aynı kişiler yine HES yapmaya çalışıyorlar” dedi.

 


“YENİ BİR ÇED RAPORU HAZIRLANMIŞ”

    “2009 yılında Antalya Valiliği Alara Çayı 440 kotunda kurulması istenen HES’ler için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), gerekli değil raporu vermişti. ‘Gidin oraya santral yapın’ denilmişti” diyen Şanlı, açıklamasının devamında şunları söyledi: “Biz yasal olan hakkımızı kullanıp olayı yargıya taşıdık. Tahmini 10 sene sürdü. Ama daima kazanan halk oldu. 2019 yılında aynı firma projede revizyon yaparak ÇED raporu için yeni bir proje ile karşımıza çıktı. Burada bilgilendirme toplantısı yapıldı. Halkın katılımı olmadı. Yoğun protestolar oldu.”

 

“YASAL HAKLARIMIZI KULLANACAĞIZ”

    “2009-2019 yılından beri bu proje bakanlıkta bekliyordu. Hayat 1, Hayat 2 projelerinin sahibi o günden sonra hiçbir hareket yokken 23.02.2021 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iki adet ÇED raporuyla müracaat edip yasal süreci başlatmıştır. Bizde yasal olan tüm haklarımızı kullanarak çevrecilerinde desteğini arkamıza alarak bu doğa harikası yerleri onlara vermeyeceğiz.”

 

    Şanlı, son olarak söz konusu HES'in inşası sırasında bölge doğasına ciddi zararlar verileceğini, Alara Çayı üzerine yapılması planlanan HES’lere izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Ayrıca Şanlı, herkesin desteğini beklediklerini kısa sürede imza toplayıp basın açıklaması yaparak seslerini duyurmak istediklerini ve Alara Çayı’nda kesinlikle HES istemediklerinin altını çizdi.

 

Fadime YİĞİT

Editör: TE Bilisim