Büro Emekçileri Sendikası Antalya Şube Başkanı Devrim Mol yaptığı açıklamada, “Tüm Büro emekçilerini, hakkımız olan insanca yaşama yetecek gelir talebimizin gerçekleşmesi için 15 Haziran’da saat 12.45’de Antalya Defterdarlığı önünde yapacağımız eylemimize destek olmaya sesimize ses vermeye davet ediyoruz” diye konuştu

 

    Başkan Mol, “Herkesin, hepimizin bildiğini tekrar ediyor olsak da, yaşadığımız ekonomik kayıpların ve her gelen yeni günde soframızdaki ekmeğin küçülmesinin sebebini hatırlatmakta fayda olduğunu düşünüyoruz” diyerek şunları söyledi:

 

“ÜCRETLENDİRME BİÇİMLERİNDE EKSİKLİKLER VARDI”

    “2002 öncesinde uygulanan ücret politikalarına bakıldığında, o zamanki ücretlendirme biçimlerinde eleştiri konusu yapılan eksiklikler vardı. Ancak bu eksikliklere rağmen, ücret artışlarında yaşanan enflasyon kayıplarına ilaveten ekonomik büyüme oranında artı refah payı verilmesi esasına dayanmaktaydı. Bu ücret politikası, iktidarın güncel değimiyle eski Türkiye’nin olduğu bir döneme aitti. Dolayısıyla Anadolu diliyle ‘gelen gideni aratır’ sözünde ifade edildiği gibi, gidenin bilindiği, ancak gelenin ne getirdiğinin bilinmediği bir dönemdi."

 

“200 LİRA 12 YILDA DOLAR KARŞISINDA ERİDİ”

    "AKP döneminde yaşadığımız reel kayıpları ifade edebilmek için geleneksel ölçü birimimiz olan altın hesabını kullandık. Reel kayıplarımız, insanları yakınlarının düğünlerine gidemez hale getirdiği bir süreci yaşıyoruz. 1 Ocak 2009 tarihinde tedavüle giren 200 TL ile 128 dolar alınıyorken, 1 Haziran 2021 200 TL ile 23,2 dolar alınabilmektedir. Büyük sansasyonla tedavüle sokulan 200 TL’nin 12 yılda dolar karşısında ne kadar eridiği görülmektedir.”

 

“EKONOMİK HAKLARIMIZ TELAFİ EDİLMELİDİR”

    “Bir kez daha ve inatla belirtmek istiyoruz, öncelikle daha fazla mağduriyete yol açmadan 666 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile elimizden alınan ekonomik haklarımız geriye dönük telafi edilmelidir, 3600 ek gösterge talebimizle ilgili düzenleme yapılmalı, liyakat ilkesi hayata geçirilmeli mülakat uygulamasına son verilmeli. Kamuda mobbinge son verilmeli, kamuda yoksulluk sınırı altında maaş uygulamasına son verilmelidir.”

 

    “Biz bu ülkenin çoğunluğuyuz ve insan onuruna yakışır bir yaşam için ürettiğimiz refahtan pay istiyoruz. Emeğimizin karşılığı olarak yoksulluk sınırının altında kalmayacak bir ücret istiyoruz.”

 

    Özgür Cem BOYNUEĞRİ

Editör: TE Bilisim