İYİ Parti Antalya İl Başkanı Mehmet Başaran, KOSGEB’in imalat sektörü için vereceği kredi şartına “Vergi ve prim borcu olmayan” şartı konulmasına tepki göstererek, borcu olmayan insanın krediye ihtiyacı olmadığına dikkat çekti. Başkan Başaran, “Borcu olan insana kredi verilir ki, insanlar borcunu kapatsın, ayakta kalabilsin, üretim yapabilsin. İnsanların aklıyla alay mı geçiyorlar” dedi.


    Kovid-19 salgını nedeniyle KOSGEB üzerinden zarar gören imalat sektöründeki işletmelere verilecek kredilere eklenen şartın mantık dışı olduğunu ifade eden İYİ Parti Antalya İl Başkanı Mehmet Başaran, ‘yasal limitlerin üzerinde vadesi geçmiş ve tecil yada taksitlendirilmemiş vergi ve SGK borcu olmayan’ ibaresinin esnafla dalga geçmekten öteye gitmeyeceğini söyledi.


    Başaran şöyle konuştu:

    “Borcu olmayan esnaf yok ki, bütün herkesin borcu var. Böylesi zor bir döneminde, böylesine sıkıntılı bir süreçte böylesine bir şartın konulmuş olmasını anlamış değiliz. Borcu olmayan, sıkıntısı bulunmayan, sermayesine sermaye katmak isteyenlere kredi vermek kolay.  Borcu olan insana kredi verilir ki, insanlar borcunu kapatsın, ayakta kalabilsin, üretim yapabilsin. Borcu olmayanın krediye ihtiyacı olmaz. Faizsiz ve 3 yıl geri ödemesiz kredi desteği ihtiyacı olan, borcu bulunan, vergi ve primlerini ödeyemeyen işletmelere, esnafa verilmeli.”


TAM KAPANMANIN KAYBEDENİ ESNAF!

   Destek verilmeden tam kapanmaya uygulamasında en büyük sıkıntıyı esnafın çektiğini hatırlatan Başkan Başaran şu ifadeleri kullandı:


    “Esnafın borcu birikmiştir, ödemeleri artmıştır,  rafı boşalmıştır, takati kalmamıştır.  Pandemi ve tam kapanma dönemi 3 harfli marketler zincirlerine yaramıştır.  Aylardır iş yapamayan onlarca esnaf ve sanatkâr iş kolu bulunmaktadır. Bu kadar zor durumda olan esnafı görmezden gelmek, onların dertlerine çare olmak gerekirken, şartlı şurtlu kredileri gündeme getirmek AKP hükümetinin esnafı hiçe saydığının göstergesidir. Böyle bir tam kapanma ne görülmüş, ne duyulmuş. Sokaklar arabalardan geçilmiyor.


    Çiftçiler serbest ama ürünlerini satamıyor, fabrikalar açık, işçiler serbest, turizm sektörü serbest, 16 ülkeden gelecek olan turistlerine test yok, her şey serbest.  Hatta şimdi bir de turisti görene aşı müjdesi (!) verdiler. Üretim var, esnafta satış yok. Kapanan sadece küçük esnaf. Onun da ekmeği elinden alınıp zincir marketlere verildi. Kapanma tamamen küçük esnaf ve sanatkâr kesimini olumsuz etkiliyor. Buna rağmen devlet hiçbir alacağından vaz geçmedi. Esnaf vergisini, primini ödeyecek, ama kapanan yine esnaf olacak.”


Akdeniz Gerçek Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim