Antalya
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, ATSO tarafından kentin coğrafi ve
kültürel değerlerinin tescil ettirilmesi çalışmalarının bütün hızıyla sürdüğünü
belirterek şöyle konuştu: “Kısa süre önce Türk Patent ve Marka Kurumunca
Antalya kabak tatlısı tescil edildi. Şimdi de Antalya’nın önemli bir gastronomi
değeri olan Serpme Böreğin tescilini sağladık. Böylece Odamız tarafından
Antalya tahinli piyazı ile birlikte tescil ettirdiğimiz coğrafi ürün sayısı üçe
yükseldi.”
Başkan Çetin,
coğrafi tescil çalışmalarının devam ettiğini kaydederek, “Antalya'ya ait turunç
ve bergamot reçellerinin de tescilleri için Oda olarak başvurularımızı yaptık,
süreç devam ediyor” şeklinde konuştu.
DAHA FAZLA ANTALYA LEZZETİ
Antalya’nın
önemli bir gastronomi zenginliğe sahip olduğuna dikkat çeken Davut Çetin,
kentte bulunan turistik tesis ve şehir restoranlarına mönülerinde Antalya’nın
lezzetlerine daha fazla yer vermeye çağırdı. Davut Çetin şunları söyledi:
”Buradan
turistik tesislerimize ve kent restoranlarımıza bir çağrıda bulunmak istiyorum.
Antalyamız Gazipaşa’dan Kaş’a, Elmalı’dan Akseki’ye müthiş bir gastronomi
zenginliğine sahip. Yörük kültürü ve mutfağı ayrı bir renk. Ot yemekleri, et
yemekleri ve tatlılarımız başka bir yerde bulamayacağınız lezzetler. Oda olarak
bu konuya büyük önem verdiğimiz için Tahinli Antalya Piyazımızı, Kabak Tatlısını ve Serpme Böreğimizi coğrafi
işaret belgesiyle tescil ettirdik. Türkiye’nin turizm başkentiyiz diyoruz.
Maalesef
turistik tesislerde konuklarımıza Antalya’nın lezzetlerini yeterince
sunamadığımızı düşünüyorum. Oysa Antalya’ya gelen bir turist, bir kabak
tatlısı, tahinli piyaz, serpme börek yemeden ayrılmamalı. Antalya’nın bu zengin
gastronomisinin turistik tesislerimizde, otellerimizde, kent restoranlarımızda
daha fazla yer bulması gerekiyor. Sorunlarını sürekli dile getirdiğimiz ve
takip ettiğimiz sektördeki işletmelerimizi fazlasıyla etkileyen pandemiden
sonra bu çağrımın daha güçlü şekilde karşılık bulacağına inanıyorum."
ANTALYA SERPME BÖREĞİ NEDİR?
Antalya
Serpme Böreği, Antalya ile adeta özdeşleşmiş, geçmişten geleceğe yaşatılması
gereken damak tatları arasında ilk sıralarda yer alan lezzetlerden biridir ve
yörenin kültürel mirası olan bir ürünü.
Eski adıyla “fıtır
börek” olarak anılan ürün, Antalya’da düğünlerde, mevlitlerde ve cenazelerde
sunulan özel bir börek olmuştur. “Dıtır” kelimesinin de fitre kelimesinden
geldiği tahmin edilmektedir. Fıtır börek, Ramazan’da fitre çıkarıp dağıtmak
gibi, yöresel kültürde sadaka niyetiyle, ikram olarak sunulan yiyeceklerden bir
tanesidir.
Antalya
Serpme Böreği, un, tuz ve sudan oluşan hamurun yoğrularak beze haline
getirildikten sonra hamurun elde savrularak açılması ile yapılır. Antalya
Serpme Böreğini diğer böreklerden ayıran en önemli özellik böreğin oklava
kullanılmadan, havada döndürülerek, kağıt inceliğinde üretilmesidir. Börek,
lezzetinin önemli kısmını da yöre insanının ustalığından almaktadır.
ANTALYA SERPME BÖREĞİ YAPIMI, TARİF, MALZEMELERİ
Savrularak
(bir el ile bir ucundan, bir el ile diğer ucundan olmak üzere tutarak birden ve
yan tarafa doğru savururcasına) daire şeklinde iyice altı görünür bir hal
alıncaya kadar inceltilerek elde büyütülen beze, mermer tezgah üzerine
kenarlarından çekilerek yerleştirilir.
Önce alt
tarafından ortaya doğru, sonra iki yan tarafından ortaya doğru katlanarak içine
1-1.5 çorba kaşığı harç (kıymalı 25 g – peynirli 30 g) koyulur ve önce üst
taraf daha sonra alt taraf olmak üzere karşılıklı dikdörtgen olacak şekilde
kapatılır. Ardından hazırlanan börek yağlanmış sacdan yapılmış tepsiye
koyularak 200-220 derece önceden ısıtılmış fırına koyularak altı üstü kızarana
kadar maksimum 10 dakika pişirilir. Pişen serpme börek dilimlenerek sunuma
hazır hale gelir. Peynirli olarak hazırlanan böreğin üzerine isteğe göre pudra
şekeri serpilir.
(İHA)