Üreticinin, havaların ısınmasından dolayı sürekli mahsülünü sulamak, ilaçlamak ve gübre vermek zorunda olduğu için üretim maliyetinin de artarak devam edeceğini kaydeden ZMO Şube Başkanı Şahin, “Çözüm çok net; çiftçinin ürettiği mahsülün alınması ve en azından yerli tüketici ile buluşturulması gerekir” dedi.

 

Konuya ilişkin açıklama yapan Başkan Şahin, şunları kaydetti: “Kontrolü elden bırakmadan, HES kodlarını sorarak, ateş ölçümü yapılarak en önemlisi kalabalığı oluşturmadan alış verişlerin yapılacağı semt pazarlarının belirli saatlerde ve kademeli olarak kurulması ile sirkülasyon oluşturulabilir. Yoksa hallerde biriken mahsüller direk çöpe gidecek. 15-20 günlük bu sıkıntı neredeyse bütün tarım sektöründe 5-6 aylık sürede ticareti olumsuz etkileyecektir. Alış verişin olmaması, nakit akışın sağlanamaması bir de bunun yanı sıra 31 Mayıs 2021’e kadar çeklerin ödenmemesi düşünülecek olursa gerçekten büyük bir çıkmaz oluşacaktır. Market zincirlerinin işine gelen bu düzende bir taraftan da küçük esnaflarında yaşadığı sıkıntıları ve çıkmazı görmek zorundayız. Haksız rekabetin oluştuğu, esnafın kan ağladığı bu süreçte mutlaka kontrollü olarak esnaflara da iş yerlerini açtırtmalıyız.”

 

TAKİP KOMİSYONU KURULSUN

“Sonuçta aynı tüketici ihtiyacını almak için sokağa çıkabilecekse neden küçük esnaflar dükkanlarını açmasın. En azından haftanın bir kaç günü dönüşümlü açabilsinler. Bu durumu yukarılara anlatamayan ya da şöyle söyleyeyim yanlış anlatanlara da bir çift sözüm var.

Sizler eğer ki bir rapor sunuyorsanız, neden şu an ki gerçekleri anlatmıyorsunuz ki?

Derhal herkes elinden geleni yapsın ve süreci bir an önce doğru işlenebilir hale getirelim.

Bizler tam kapanmaya karşı değiliz ama birileri iş yerini açarken, diğer küçük esnaflar kilit vuruyorsa işte orda vicdanımız devreye girer. Acilen bir takip komisyonu kurulsun ve çözüm önerilerimize kulak versinler. Önümüz bayram, bayram öncesi bütün tedbirleri alarak kontrollü bir şekilde işler yoluna koyulsun. Aksi taktirde mahsülünü çöpe atacak emektar çiftçiler, ürününü tamamen söker. Ne ürün buluruz ne de üretecek çiftçi. Kıssadan hisse.”

 

EMEL BAYRAM

 

Editör: TE Bilisim