Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 26 Nisan günü kabine toplantısının ardından yaptığı toplantıda, koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye’nin 29 Nisan akşamından itibaren tam kapanmaya geçeceğini açıklamıştı. Açıklamanın ardından 17 gün boyunca sürecek tam kapanmaya ilişkin ekonomik destek ve sürecin yönetimi ile ilgili herhangi bir bilgi verilmemişti.

 

    İş dünyası olarak beklentilerini dile getiren Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Akın Akıncı, koronavirüs salgınının ülkemizdeki 15. ayında vaka sayısı ve can kaybında geçtiğimiz yılın Nisan-Aralık zirvelerini geçtiğine işaret ederek taleplerini dile getirdi. ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Akın Akıncı, “Yeni pandemi dalgasının, on binlerce insan kaybına mal olan bu acı dönemin sağladığı tecrübeyle, her alanda bilimsel bilgiye uyarak, bütün toplumu kucaklayan bir ortak akıl ve dayanışma sorumluluğuyla yönetilmesi iş dünyasıyla birlikte toplumun bütün kesimlerinin beklentisidir” dedi.   

 

 

AŞI VE EKONOMİK DESTEKTE YETERLİ HAZIRLIK YOK

    Yaşamını yitirenler, yakınlarını, sağlığını ve işini kaybeden vatandaşlardan sonra en büyük sıkıntıyı iş dünyasının çektiğinin altını çizen Başkan Akıncı şöyle konuştu:


    “Bu süreçte işini ve çalışanlarını korumaya çalışan iş insanlarının yaşadığı zorluklar açıktır. Bu nedenle ANSİAD olarak geçen yıldan bu yana anket çalışmalarımız ve uzmanlarla yaptığımız istişare toplantılarına dayanarak alınması gereken önlemler konusunda gerekli uyarılarda bulunduk, bulunmaya devam ediyoruz. Buna rağmen mart ayında başlayan bu dalgaya karşı, ilgili kurumların korunma önlemleri, aşı ve ekonomik destekler konularında yeterince hazırlık yapmadıkları izlenimi edinmiş olduğumuzu üzülerek belirtmek istiyorum."


İki aya yakındır tam kapanma önlemi beklenmesine rağmen kararın kısa süre önce açıklanmasının ciddi bir karmaşaya yol açtığını dile getiren Akıncı, “Faaliyetine devam etmesi gereken iş kolları önceden belirlenmemiş, online izin belgesi sistemi kilitlenmiştir. Birçok iş insanı günlerdir kendisi ve çalışanları için izin belgesi almakla uğraşmaktadır" dedi.

 

YENİ SORUN ALANLARI YARATILDI

    Tam kapanma kararı sonrasında yürürlüğe giren hatalı kanun değişikliğiyle çek ödemelerinin kesintiye uğradığına dikkati çeken Başkan Akıncı “Çözüm olarak kanun geçersiz sayılarak karşılığı olan çeklerin ödenmesine izin verilmesi gibi bir usül benimsenerek, durduk yerde yeni bir sorun alanı yaratılmış oldu” diye konuştu. 


    İşletmelere verilen destekler konusunda plansızlığın söz konusu olduğunu dile getiren Başkan Akıncı şöyle devam etti:

    “Ekonomik desteklerle ilgili büyük beklentilere rağmen sadece kısa çalışma ödeneği ve küçük esnaf desteği süresinin uzatılması ve 5 milyar TL tutarında KOSGEB destek paketi açıklanmış, ancak perakende ticaretten eğitime kadar yüzbinlerce işletmenin kapandığı ve bu işletmelerin ücret, kira, elektrik, kredi ödemelerinin devam ettiği bir ortamda, mikro işletmelere 30 bin, küçük işletmelere 75 bin TL faizsiz kredi desteğinin kaç işletmeye fayda sağlayacağı hususunda bir değerlendirme yapılmamıştır."

 

Akdeniz Gerçek Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim