Konya’da 6 kız çocuğunun babası olan bir kişinin bir çocuğunu taciz etmesi ve sonrasında anne ve kızın Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’ne başvurması sonrası yaşadıkları hukuksuzluğu anlatan dernek başkanı Müjde Tozbey Erden, “Bugün olsa yine aynı şeyi yapar ve dernek olarak avukat ataması yine yaparız. Pişman değiliz” dedi


    Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı Müjde Tozbey Erden, dernek avukatları ve Kadın Dayanışma Komiteleri’nin Antalya Adliyesi önünde düzenledikleri basın açıklamasında konuşan Başkan Erden ‘skandal’ niteliğindeki süreci şöyle anlattı:


    “Çocuğumuz annesiyle birlikte Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’ne ulaştılar. Derneğimiz tarafından ihtiyaçları doğrultusunda kendilerine avukat ataması yapıldı ve avukatımız, benimle birlikte, ben de başkan olarak anneyi ziyaret ettik. Konya Cumhuriyet Başsavcılığı ile yaptığımız görüşmelerin hemen ardından da derneğimiz tarafından cinsel istismar mağduru kızımıza iki avukat ataması yaptık. Baba tutuklandı ve 6 ay boyunca tutuklu kaldıktan sonra çocuğumuz hakkında iki ayrı rapor alındı. 


    Bu iki ayrı raporda da çocuğumuzun cinsel istismara maruz kaldığı ve bu nedenle yaşadığı tramvadan bahsediliyordu. Buna rağmen Konya 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından istismarcı baba tahliye edildi. Bir süre sonra da baba hakkında beraat kararı verildi. Bu süre zarfında annesi ve çocuğu ile ilgili birçok tehdit aldık. Bu nedenle avukatımız hemen koruma kararı aldırdı.”


‘BABAM ARTIK YATAĞIMA GİRMEYECEK’

    Koruma kararının yeterli olmadığını ve hem dernek avukatlarının hem de anne ve çocuğunun sürekli olarak ölüm tehdidi aldığını aktaran Başkan Erden şu ifadeleri kullandı:


    “Tehdit edilen çocuk ve annesi şikayetlerinden vazgeçti. Bir akşam anne ve çocuğu, babanın cep telefonundan beni arayarak şunu söylediler: “Babam artık yatağıma girmeyecek, söz verdi Müjde abla. Şikayetimizden vazgeçiyoruz. Yoksa bizi öldürecekler ya da aç kalacağız” dedi. Şikayetlerinden vazgeçtikten sonra da bizi azlettiler.


    Biz anneye veya kızına kızgın değiliz. Bugün olsa yine aynı şeyi yapar ve dernek olarak avukat ataması yine yaparız. Pişman değiliz. Çünkü çocuğumuzun raporları çocuğumuzun istismara maruz kaldığını açıkça söylüyor. Bizim kızgın olduğumuz şey başka. Kızgın olduğumuz şey şu; çocuğumuzu ve annemizi yalnız bırakan, mahkemede istismarcı baba ile karşı karşıya bırakan, istismarcı babanın ölümle ve açlıkla tehditlerine rağmen çocuğu ve annesini korumayan, desteklemeyen yargı sistemi ve maddi anlamda hiçbir destekte bulunmayan bu düzene karşı kızgınız.”

‘BU DÜZENE ÖFKELİYİZ’

    Dernek olarak anneyi ve çocuğunu hem yaşadıkları yoksulluğa hem de hukuksuzluğa karşı korumaya çalıştıklarını ve bu yüzden Dernek Başkanı sıfatıyla kendisine Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığını anlatan Erden şöyle devam etti:


    "Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’nı bu hatasından dönmeye çağırıyoruz. Biz çocuğumuzun ve annesinin yaşadığı çaresizliğe karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Bize başvuran tüm kadın ve çocuklara yaptığımız gibi avukatlarımız, doktorlarımız, öğretmenlerimiz, ev hanımlarımız, işçilerimiz, öğrencilerimiz topyekün bu düzene öfkeliyiz. Hakkımızda başlatılan soruşturmalar bizleri yıldıramaz.”


Özgür Cem Boynueğri

Editör: TE Bilisim