2004 yılında
toprakta başlayan ilk çilek üretimine, 2009 senesinden itibaren topraksız tarım
sistemleri ile devam eden Alper Yeğen, Aksu ilçesinde 12 yıldır topraksız
tarımla çilek yetiştiriyor. 30 bin
metrekarelik serada üretim ve hasadı ara vermeden sürdüren Yeğen, dönüm başına
17 ton, toplamda da 400 ton üretim yapmayı başardı. Kentin en büyük topraksız
çilek serasında 39 kişiye de istihdam sağlayan Yeğen, üretim ve gübre satışının
yanı sıra anahtar teslim topraksız çilek seraları hazırlayarak tarım girişimcilerine
de hazır sera satışları gerçekleştiriyor.
DÖRT ÜLKEYE İHRACAT
Çileğe özel bir sevgi beslediği için
topraksız tarımı çileğe adapte ettiğini belirten Roa Biyoteknoloji firmasının
sahibi Alper Yeğen, çilek üretiminin yanında gübre üretimi de yaptıklarını
söyledi. Çilek ve gübrede yurt içi ve
yurt dışına ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden Yeğen, “Onun haricinde
anahtar teslim çilek seraları kuruyoruz. Yaklaşık 2011 yılından beri,
Türkiye’nin en büyük topraksız çilek projelerini firma olarak
gerçekleştirdik. Geçen yıl itibariyle de
Antalya’nın en büyük tesislerini faaliyete geçirdik. Kazakistan, Özbekistan, Malezya ve Dubai’ye
çilek ihracatı gerçekleştiriyoruz. İç
piyasada da İstanbul ağırlıklı çalışıp lüks market zincirlerine ve manavlara
ürün veriyoruz. Üretime ve ülkemize
katma değer katmaya devam ediyoruz” dedi.
TOPRAKSIZ TARIM VERİMİ ARTIRDI
Topraksız çilek ile topraklı çilek arasındaki
fiyat ve kalite farkına da değinen Yeğen, “Topraktaki birim fide sayısına oranla
yaklaşık 4 kat fazla fide sayımız var. Bir dönüm alanda bu ikili sistemde 19
bin 500 fide dikebiliyoruz. Normal çiftçi dönümde 7 bin 500 ile 8 bin adet
arası fide dikebilir. Rafta olduğumuz
için bütün besin elementlerini otomasyondan çileğin istediği değerlerde
verdiğimiz için kalitemiz ve tonajımız üst sınırda. Toplama maliyetlerimiz
topraktakine göre daha ucuzuz. Bu yüzden
de toprakta üretilen çilekle topraksız üretilen çilek arasında fiyat farkı
oluşuyor. Bu tamamen kaliteyle alakalı” diye konuştu.
YURT DIŞINDAN YÜKSEK TALEP
Firma bünyesinde görev yapan Ziraat Mühendisi
Aslı Turan da, topraksız tarımın, tüketicinin daha sağlıklı, daha kaliteli ürün
talebine karşılık, verimsiz arazilerin değerlendirilmesini sağlayan, daha az alanda
daha çok verim elde edilebildiği ve her yerde uygulanabilirliği olan geleceğin
bir tarım şekli olduğunu ifade etti.
Topraklı tarıma göre topraksız tarımdan, 4 kat daha fazla verim elde
edildiğini söyleyen Aslı Turan, “Toprak işleme, yabancı ot kontrolü gibi enerji
ve iş gücü kayıplarını sağlayan unsurların önüne geçiyoruz. Topraktan
geçebilecek her hangi bir hastalık gibi sorunlarımız da olmadığından dolayı,
tarımsal ilaç kullanımı daha az ve kalıntı bırakmıyor. İyi tarım uygulamaları
sertifikasına sahibiz ve bundan dolayı yurt dışından çok fazla talep alıyoruz”
diye konuştu.
400 TON HASAT!
Çilek fidelerini Kasım ayında diktiklerini
ifade eden Aslı Turan, “Ürünlerimizi ikili sistemde yatay platformlar
içerisinde yetiştiriyoruz. Toplamda 30 dekar olan topraksız çilek seramıza,
kasım ayında 19 Bin adet fide dikimi yaptık. Şu anda hasatımız devam ediyor.
İlk hasatımızı şubat ayında yaptık ve her gün hasat yapıyoruz. Günde 8-10 ton
arası verim elde ediyoruz. Toplamda yıllık 400 ton hasat gerçekleşiyor” diye
konuştu.
Topraklı çileğe göre lezzet farkının olduğunu
ifade eden Aslı Turan, ihtiyacı olan besin maddelerini bitkiye doğrudan
sağladıkları için daha tatlı ve daha güzel şekilli meyveler ortaya çıktığını
dile getirerek çileklerinin bundan dolayı da daha çok tercih edildiğini ve
tamamen A kalite olduğunu söyledi.
(İHA)