Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP), Merkez Bankası’nın 128 milyar dolarlık döviz rezervinin 2019-2020 döneminde şeffaf olmayan bir şekilde gizlice harcadığına dikkat çeken ‘128 Milyar Dolar Nerede?’ başlıklı pankartları, Türkiye’nin her köşesinden Valilik kararlarıyla toplanmaya devam edilirken Burdur’un Bucak İlçesi’nde kamuoyunda sert tepki gören bir uygulamaya imza atıldı.


    CHP Bucak İlçe Başkanlığı’nın astığı ‘128 Milyar Dolar Nerede?’ başlıklı pankarta Kabahatler Kanunu’nun ilgili maddesinden tam 13 bin 237 TL ceza kesildi. Söz konusu rakam verilebilecek en üst sınır ceza olarak kabul edilirken, Türkiye genelinde astıkları pankart nedeniyle en yüksek cezaya çarptırılan CHP örgütü Bucak İlçe Başkanlığı oldu.


    Konuyla ilgili Akdeniz Gerçek’e konuşan CHP Bucak İlçe Başkanı Av. Ahmet Sedat Oktay süreci şöyle anlattı:


    “Cumhuriyet Halk Partisi Bucak İlçe Başkanlığı olarak son günlerde Türkiye'nin gündeminde olan 128 milyar dolara nerede sorusunun cevabını almak, toplumda farkındalık oluşturmak için İlçe Başkanlığı'mızın penceresine bir pankart astık. Pankart asıldıktan iki, üç saat sonra Asayiş Şube'den aradılar. 'Bu pankartı kendiniz mi kaldırırsınız, biz mi kaldıralım?' diye sordular. 'Kaldırsanız çok iyi olur, bugüne kadar Bucak gibi yerde böyle bir olay olmadı. Burdur'da da henüz böyle bir pankart asılmadığı için bu durum basına yansırsa sorun yaşarız, Bucak'ın böyle bir olayla anılmasını istemiyoruz.' dendi.



    Ben görevlilere bunun mümkün olmadığını, partinin böyle bir kararı olduğunu anlattım. 5 dakika geçmeden kaymakam bey aradı. 'Başkanım bu pankartı lütfen kaldıralım. Bu pankart orada kalırsa işlem yapmak durumunda kalacağım. Çünkü bu konuda Bakanlık, Valilik ve Kaymakamlık silsilesiyle yukarıdan talimat var.' dediler. Ben bu noktada her  yere asılan 'Love Erdoğan' pankartlarını hatırlattım. Biz bir gün olsun bu pankartlar neden asıldı diye sormadık.”


EMİR BÜYÜK YERDEN!

    Başkan Oktay, “Pankartımızı indiremeyeceğimizi belirttiğimizde de 'O zaman biz size Kabahatler Kanunu çerçevesinde işlem yapacağız' denildi” dedi.


Oktay şöyle devam etti: “


    Gelirseniz biz pankartı vermeyiz dedik. Ancak alırsanız da karşı çıkmayız, görüntüler ve vatandaşla da paylaşırız dedik. Geldiler, belediyeden itfaiye çağrıldı. Emniyet güçlerinden iki ekip aracı geldi. Gerekçe olarak da kamuda kaos ve karışıklık ortamı oluşturma ihtimali öne sürüldü. Daha sonra evime gittim ve bana 'İdari Para Cezası bir süre sonra tarafınıza tebliğ edilir' dendi.


    Akşam 23.00'de komiser bey beni aradı, 'sen mi gelirsin biz mi gelelim' dedi. Tebliği gerçekleştireceklerini söylediler ve bu kadar hızlı olması gerçekten şaşırtıcı. Emniyete gittiğimde tutanağı imzalamak istediğimde verilen para cezasını gördüm, 13 bin 237 TL ceza yazıyor! İlk başta şaka zannettim ve bunun normal bir ceza olmadığını ifade ettim.


‘BİZE KİM BU KADAR NEFRETLE BAKIYOR?’

    Bu cezanın alt limitinin 400 küsür lira olduğunu ve mukavemet edilmediği, saygısızlık yapılmadığı halde neye karşılık böyle bir ceza uygulandığını anlamadıklarını vurgulayan CHP Bucak İlçe Başkanı Ahmet Sedat Oktay şöyle konuştu:


    “Bucak küçük bir kent, burada karşılıklı münakaşa dönüşen bir durumda iki taraf da birbirini yer durur. O yüzden olabildiğince ılımlı olmamıza karşın bu yaşadığımızı İl Başkanımıza, Milletvekillerimize ilettim. Milletvekilimiz Sayın Valimize ulaşıp 13 bin 237 TL'lik cezayı sorduğunda Vali Bey de 'Ne münasebet, kimseye yazılan cezadan haberdar değilim. Bu kadar büyük bir cezanın yazılmasını ben nasıl talimat verebilirim" cevabını vermiş.


   Sayın Valimiz Kaymakam Bey'i aradığında o da 'Bu kadar ceza mı olur, 13 bin 237 TL çok yüksek' şeklinde konuşarak olaydan haberdar olmadığını aktarmış. İki makam da bunu sahiplenmiyor, polis güçleri ise 'emir büyük yerden' diyor. Bize kim bu kadar garezle, nefretle bakıyor, bunların ortaya çıkarılması lazım.” cevabını vermiş."


‘BU BİR MEYDAN OKUMADIR’

    “Geriye tek sorumlu Emniyet Müdürlüğü kalıyor, Emniyet'te hangi şahıs, neye güvenerek ve hangi hakla böyle bir işlem yapabiliyor? Öte yandan Bucak'taki memurların bir çoğu aktif siyasette yer alıyormuş gibi sosyal medya paylaşımları yapıyor. Bu kişiler CHP'lilere 'terörist, tacizci, ahlaksız, tecavüzcü, PKK'lı' gibi ithamlarda bulunuyor.  Ancak biz bugün bu olayı yutarsak ileride böylesi uygulamalar için daha fazla cesaret bulunmuş olacak. Bu bir meydan okumadır. Maaşını verdiğimiz insanlar bize posta koyuyor.


    Bize bu ceza ile Türkiye rekoru kırdırdılar. Türkiye'de en yüksek cezayı alan CHP Örgütü biziz. AKP bugün 128 milyar dolar nerede sorusunun yanıtını veremiyor. Bu sorunun cevapsız kalması bize verilen cezalar gibi cezaların şiddetini ve hızını artırıyor.”

‘AKP CEVAP VEREMEDİKÇE SALDIRIYOR’

    “AKP tarihinde ilk defa politika üretmek ve halka gerçekleri anlatma konusunda ciddi sıkışma yaşıyor, trol ordusu bir işe yaramıyor. Mevcut rejim bir lidere bağlı, lider ne derse ben de onu yaparım mantığına sahip oldukları için akıl tutulması yaşanıyor. Cevap veremedikçe de kamu gücüyle saldırıyorlar. Türkiye siyaset tarihinde CHP ilk defa bu kadar ekonomi ağırlıklı bir siyaset güdüyor. Bugün Bucak'ta AKP'ye destek veren insanlar dahi bizi tebrik ediyorlar. Hızla üye sayımızı artırıyoruz.


    Bu yaşananlar aslında Türkiye'de siyasetin ve demokratik mücadelenin ne kadar zor bir zemine geldiğini gösteriyor. İnsanlar devlet gücü üzerinden birbiriyle böyle mi intikam alıyor? Ancak ümitliyiz, inşallah yakın zamanda güzel günler göreceğiz.”


Özgür Cem Boynueğri

Editör: TE Bilisim