Türkiye’nin ilk ve tek obua profesörü olan Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuvarı Müzik Bölümü Üflemeli Çalgılar Ana Sanat Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Sezer, Bilkent Üniversitesinin daveti üzerine, Bilkent Senfoni Orkestrası'nın 8 Nisan 2021 tarihinde gerçekleştirdiği konser kaydında solist olarak görev aldı. 


    Prof. Dr. Ayşe Sezer, konserde ünlü Alman besteci Bach’ın obua ve keman için yazılmış olan Re Minör Konçertosu’nu icra etti. Prof. Dr. Ayşe Sezer’e kemanda ise Bilkent Senfoni Orkestrası üyesi Nil Cetiz eşlik etti.

 

GELECEĞİN SANATÇILARINI YETİŞTİRİYOR

    Antalya Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Attila Kadri Şendil, sanata katkılarından dolayı Prof. Dr. Ayşe Sezer’e teşekkür belgesi verdi. Prof. Dr. Şendil, Türkiye’nin tek obua profesörüne sahip olmanın Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuvarı için bir şans olduğunu vurguladı. Obuanın keman ve piyanoya göre daha az bilinmesine karşın, orkestraların en önemli enstrümanlarından biri olduğunun altını çizen Prof. Dr. Kadri Şendil, “Konservatuarımızda Prof. Dr. Ayşe Sezer hocamızın destekleri ile geleceğin obua sanatçılarını yetiştiriyoruz.” diye konuştu.

 

SAĞLIK NEDENİYLE BAŞLADI

    Alanında tek olan Prof. Dr. Ayşe Sezer, obuaya başlama sürecini anlattı. Mimar Sinan Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı'nda öncelikle bale bölümüne girdiğini anlatan Prof. Dr. Ayşe Sezer şöyle konuştu:


    “Sırtımda skolyoz teşhisi konunca baleyi bırakmak zorunda kaldım. Hocalarım müzik kulağımın çok iyi olduğunu belirterek, müzik bölümüne geçmem için ısrar ettiler. Müzik bölümüne girdiğimde obuayı tanımıyordum. Fiziksel uygunluk, dudak ve parmak yapım nedeniyle hocalarım benim için obuayı seçti. Bundan sonraki süreçte ise obua her zaman hayatımın merkezinde oldu.” ifadelerini kullandı. Obua alanında çok başarılı öğrenciler yetiştirdiğini anlatan Prof. Dr. Ayşe Sezer, “Mezun öğrecilerimizin birçoğu Türkiye’nin farklı illerinde devlet ve senfoni orkestralarında aktif görev yapıyor.”

 

YURT DIŞINDA KONSERLER VERİYOR

    Müzik eğitimine 1984 yılında Mimar Sinan Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı'nda başlayan Prof. Dr. Ayşe Sezer, kariyer süresince Almanya’da bulunduğu yıllarda Duisburger Philharmoniker ve Philharmonisches Orchester Hagen’da sözleşmeli sanatçı olarak çalıştı. 


    Almanya'nın Wuppertal Senfoni, Gürzenic Senfoni Köln, Flarmonia Hungarica ve Deutsche Kammer Akademi Neuss gibi orkestralarında da misafir sanatçı olarak sahne aldı. Prof. Dr. Sezer ayrıca Japonya, İsviçre, İtalya, İspanya, Güney Kore, Almanya, Macaristan ve Brezilya gibi ülkelerde festivallere katılarak konserler verdi.


Akdeniz Gerçek Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim