Türk Tabipler Birliği Aile Hekimliği Kolu, “Aile Sağlığı Merkezleri kamuya ait mekânlarda, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan binalarda ve yeterli donanım sağlanarak inşa edilmelidir” diyerek bu konuyla ilgili harekete geçtiklerini belirttiler.

 

 



“ÖLÜNCE HATIRLANMAK İSTEMİYORUZ”

    Kamu hizmetinin kamu binalarında yapılması gerektiği üzerinde duran Türk Tabipler Birliği Aile Hekimliği Kolu’nun yaptıkları ortak açıklamada şunlara değinildi: 


    “Aşısını yaptığımız insanların hakkı olan bekleme alanları istiyoruz. Yaşamak ve yaşatmak için uygun mekânlarda çalışmak istiyoruz. Ölünce hatırlanmak istemiyoruz. Çalıştığımız kötü sağlıksız mekânlar ve binalar, çalışanlar ve hastalar için yaşamsal risk oluşturuyor.

 

    Hemen yanı başımızda, kolay ulaşılabilir, bizi bilen tanıyan hekimlerin çalıştığı sağlık kurumu hayat kurtarıyor. Hastalıklardan ve içinde olduğumuz salgının yarattığı sağlık sorunlarından kurtulmak için Aile Sağlığı Merkez’lerine ihtiyacımız var.”

 

 

ASM’LER UYGUNSUZ, KÖTÜ BİNALARDA HİZMET VERİYOR


    “Türkiye’de her 3 sağlık başvurusundan biri Aile Sağlığı Merkezlerine yapılıyor. Ülkemizde 1 milyonun üzerinde olan sağlık insan gücünün ancak yüzde 5’i birinci basamakta çalışmaktadır. ASM’ler uygunsuz kötü binalarda, muhtarlıklarda, cami altlarında, garajdan bozma mekânlarda bulunmaktadır.”

 

“ÖZEL ŞAHISTAN KİRALANIYOR”

    “2 Aile Sağlığı Merkezi’nden sadece biri devlet tarafından, 3 Aile Sağlığı Merkezi’nden biri özel şahıstan kiralanmıştır. Sahibinden satılık Aile Sağlık Merkezleri değil, binaları ve donanımları yeterli, eşit standartlarda kamuya ait mekanlarda ASM’ler istiyoruz.”

 

“YÜZDE 10’U COVİD-19 TEDBİRLERİNİ UYGULAMAYA ELVERİŞLİ”


    “Aile Sağlığı Merkezleri’nin sadece yüzde 10’u, Covid-19 tedbirlerini uygulamaya elverişlidir. Aile Sağlığı Merkezi yapmak aile hekimlerinin değil, Sağlık Bakanlığı’nın görevidir. Aile Hekimliği kamusal bir hizmettir ve kamu hizmeti kamu binalarında sunulmalıdır.

 

    45 günde Atatürk Havalimanı’na bin yataklı hastane yapılırken, 10 yılda bin Aile Sağlığı Merkezi, 6 bin muayene odası yapılmadı. Şehir hastanelerine 1 yıl için ödenen 16 milyar lira kira ile 16 bin aile sağlığı merkezi yapılabilir.”

 

“ASM’LER, SAĞLIK BAKANLIĞI TARAFINDAN GÜÇLENDİRİLMELİ”

    Türk Tabipler Birliği Aile Hekimliği Kolu, açıklamalarının devamında Kampanya taleplerini şöyle sıraladılar: “Aile Sağlığı Merkezlerinin yeterli uygunlukta ve eşit standartlarda olmasını sağlamak Sağlık Bakanlığı’nın görevidir. Aile Sağlığı Merkezleri kamuya ait mekânlarda, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan binalarda ve yeterli donanım sağlanarak inşa edilmelidir.

 

    Başta deprem güvenliği olmayan kamu binalarında hizmet veren ASM’ler, Sağlık Bakanlığı tarafından güçlendirilmeli ya da hastalar ve çalışanlar mağdur edilmeden yeniden inşa edilmelidir.


    Mobil Sağlık Hizmeti verilen kırsal bölgelerde, Sağlık Bakanlığı tarafından uygun mekânlarda binalar yapılmalı, donanımı sağlanmalıdır.


    Panellerimiz Türkiye’nin her yerinde devam edecek, açıklamalar yapılacak bizler bu konuda kararlıyız. Bu sorunun çözümü için çalışacağız. Aile Sağlığı Merkezleri’ndeki sıkıntıları göz önüne sunmaya kararlıyız. Asla bu şartlarda hizmet vermek istemiyoruz. Kamu hizmeti kamu binalarında sunulmalıdır.”

 

 

Akdeniz Gerçek Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim