Türkiye Değişim Partisi (TDP) Antalya İl Başkanlığı, Değişim Kadınları Genel Başkanı Canan Ceylan ve Değişim Gençleri Genel Başkanı Onurcan Yazıcı’nın katılımıyla gerçekleştirdikleri basın toplantısıyla Antalya’da ve Türkiye’de içerisinden geçilmekte olan döneme ilişkin tespitlerini paylaştı.


    ‘Değişim Liderleri Antalya’da buluşuyor’ programının gençlerin ve kadınların TDP’deki ilk ve en ciddi toplantısı olduğunu aktaran Onurcan Yazıcı, ‘Türkiye’de toplumun en dinamik kesimleri kadınlar ve gençlerdir’ dedi. Kadınlar ve gençlerin birbirlerini kucaklamasının Türkiye’nin önünü açacağını vurgulayan Yazıcı, Türkiye’nin dört bir yanından ‘Değişim Gençlerini’ Antalya’ya topladıklarını aktardı.


    Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde muhalefet partilerinin oyuyla ilk kez bir yasanın geçmemesi ve AKP iktidarının ‘aynı yasanın oylanması için en az 1 yıl beklenmesi gerekliliği’ kuralına karşın yeniden oylama yaparak yasayı geçirmek adına attığı adımlara dair konuşan Değişim Gençleri Genel Başkanı Onurcan Yazıcı şu ifadeleri kullandı:


    “Bugün ülkemizdeki en büyük sorunlardan birisi hukuki öngörülebilirsizlik. Bu devletin ‘Hukuk devleti’ kimliğine de zarar vermekte. Hal böyleyken bu öngörünün olmadığı ortamda; devletin 3 büyük erki olan yasama, yürütme ve yargı organlarının bağımsız olmadığı ortamda gençler de ciddi olarak zarar görmekte. Bu gibi girişimler toplumda güvensizlik duygusu yaratmakta ve Türkiye’yi hukuk devleti olmaktan çıkartmaktadır.


    Bu noktada sadece bu yasa gündeminde değil; gerek İstanbul Sözleşmesi’nin uygulamadan çıkartılmasında, gerek diğer yasal uygulamaların çıkartılmasında hukuksuzluklar had safhaya ulaşmış durumda. Türkiye’de hukukun en başa yazılmasını, eşitliğin sağlanmasını talep ediyoruz.”

 

‘SALGIN BAŞARILI YÖNETİLMEDİ’

    AKP’nin korona virüs salgını günlerinde on binlerce kişinin katılımıyla düzenlediği ve kamuoyunda büyük tepki toplayan ‘lebalep’ kongrelerine ilişkin süreci takip ettiklerini de vurgulayan Değişim Gençleri Genel Başkanı Onurcan Yazıcı şu değerlendirmelerde bulundu:


    “AKP kongrelerindeki sağlık ihlalleri tüm yurttaşlara malum olduğu gibi bize de malum oldu. Bu noktada vatandaşın uygulaması gerektiği söylenilen tedbirlerin aynı şekilde siyasi partilere de ya da siyasi parti üyelerine de uygulanması gerektiği kanaatindeyiz. Biz iktidar partisinin de muhalefetin de yurttaşların da eşit kurallara tabii olmasını, vatandaşların da üzerine düşeni yapmasını savunuyoruz.


QBiz salgının başarılı bir şekilde yönetilebildiği kanaatinde değiliz. Zaten ülkenin ekonomik durumu da bunun göstergesidir.”

 

‘YARGI BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ OLMALI’

    Antalya Barosu’nun sık sık gündeme getirdiği Genel Kurulların korona virüs tedbirleri neticesinde yapılamamasına ilişkin de konuşan Başkan Yazıcı, “ avukatlar tarih boyunca her zaman siyasi iktidarların hedefinde olmuştur” dedi. Yazıcı şöyle konuştu:


    “Baroların bölünmesi süreci hukuki bir süreç değildir. Bugün 80 baro var. 80 baro ve Türkiye Barolar Birliği baroların bölünmesi yönünde talepte bulunmamıştır. Ancak siyasal iktidar baroları da siyasallaştırmak için bir bölünme sürecini başlatmıştır.


    Baroların bölünmesi üstten gelen bir dayatma olup kesinlikle yanlış bir adımdır. Kaldı ki Meclis’te bu sürecin tartışıldığı zamanda hiçbir Baro başkanı fikri alınmak üzere salona sokulmamıştır. Bu dahi yapılan uygulamanın ne kadar yanlış olduğunu göstermektedir.


    Yasa geçtiğinden bu yana 1 yıl olacak. Bunca zaman geçmesine karşın örneğin Ankara’da ikinci bir baro kurulmak için yeterli sayıya ulaşılamadı. Bu dahi baroların bölünmesinin avukatların isteği olmadığını kanıtlamış oldu. Yargı bağımsız ve tarafsız olmalı. Devletin de milletin de geleceği buna bağlıdır.”

 

SÖZLEŞMEYİ SAVUNACAKLAR

    Değişim Kadınları Genel Başkanı Canan Ceylan, Mustafa Sarıgül’ün Antalya’ya ziyaretlerinin süreceğini açıklayarak, ‘Değişimi başlatmak için ilk durağımızda Antalya’yı seçtik” dedi. Başkan Ceylan, İstanbul Sözleşmesi için ciddi çalışmalar yaptıklarını ve önümüzdeki günlerde Sözleşme’yi savunmak adına duyuracakları programlarını ilk kez kamuoyuyla paylaştı.


    Başkan Ceylan, kadınların yaşadığı ve her gün gündeme gelen sorunların çözümünün ‘eğitim’ ile çözülebileceğini savunurken partilerinin bu alandaki atacakları adıma dair ipuçlarını paylaştı:


    “Gençleri de kadınları da babayı da bir anne yetiştiriyor ve toplumda kadınların yaşadığı her türlü şiddetin çözümünün temelinde annenin eğitilmesi yatıyor. Eğer ki kadınlarımız gerekli insani eğitimi alırlarsa ailelerine de o eğitimi vereceklerdir. Kadınların eğitimine önem vereceğiz.”


Özgür Cem Boynueğri

Editör: TE Bilisim