Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Antalya Kadın Meclisi, Türkiye Komünist Partisi’ne bağlı Komünist Kadınlar ve Kadın Dayanışma Komiteleri’nin çağrısıyla bir araya gelen onlarca Antalyalı kadın, kadınları ve şiddete gören kesimleri korumak üzere devlete yükümlülükler getiren İstanbul Sözleşmesi’nin AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ‘gece yarısı kararı’ ile kaldırmasını protesto etti.


    Basın açıklamasında Antalya Kadın Meclisleri adına konuşan İrem Çakır, Türkiye’nin tüm kentlerinde günlerdir meydanlarda olduklarını ve fesih kararı geri alınana kadar eylemlerini sürdüreceklerini açıkladı. Çakır şöyle konuştu:


    “İstanbul Sözleşmesi nice kadının yaşam mücadelesinin bir sonucudur. Biz kadınlar direnerek, vazgeçmeyerek ve mücadele ederek bu sözleşmeyi kazandık. Kadınların korunması için başka bir sözleşmeye ihtiyacımız yok.


    İstanbul Sözleşmesi etkin uygulansaydı Ayşe Tuba Arslan’ın 23 kez suç duyurusunda bulunduğu eskiden evli olduğu erkek ile uzlaştırılmaya çalışılmayacak ve satırla öldürülmeyecekti. Nadira Kadirova’nın bir milletvekilinin evinde milletvekilinin silahıyla ölmüş halde bulunmasına rağmen etkin soruşturma yürütülmemesi ve ölümünün şüpheli bırakılması mümkün olmayacaktı.”


‘RABİA DOĞAN’IN KATİLİNE CESARET VERENİ BİLİYORUZ’


    Evli olduğu erkeğin kardeşinin tecavüzüne uğradıktan sonra şikayet için gittiği karakolda Kürtçe bilen bir memur olmadığı için ifadesi alınamayan ve eve döndüğü sırada evli olduğu kişi tarafından öldürülen Fatma Altunmakas’ı hatırlatan Çakır şöyle devam etti:


    “Sevtap Şahin’in evine iki dakika mesafede olan karakoldan 20 dakikada gelip 45 dakika da evin önünde kapıyı kırmak izni bekleyen polisler İstanbul’da 20 kadını 7 araç, onlarca polis ile ablukaya alıp gözaltına almaya çalıştılar.


    İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılma kararını tanımıyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nden tek bir kelimenin dahi çıkarılması kadınların hayatıyla oynamak demektir.”


    Türkiye’de son 6 günde sayısız kadının öldürüldüğünü aktaran Antalya Kadın Meclisi Sözcüsü Çakır şu ifadeleri kullandı:


    “Çok uzağımızda değil, Alanya’da Rabia Doğan’ın katili adliye önünde arkadaşları tarafından ‘adamsın, rahat ol, kralsın’ sözleriyle karşılandı. Katillere ‘rahat ol’ diyenlerin bu cesareti İstanbul Sözleşmesi’nin feshine karar  verenlerden aldığını biliyoruz.”

 

‘OMUZ VERİN, BİRLİKTE KAZANALIM’


    Buluşmada konuşan Komünist Kadınlar Sözcüsü Ece Demirbağ şu sözlerle hükümete ve yetkililere sitem ederek Antalyalı kadınlara çağrıda bulundu:


    “Türkiye’de ve tüm dünyada artmakta olan kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin kökeninde sömürü düzeni ve onun gerici politikaları yatmaktadır. Mesleğimizi seçerken, karar alırken, hatta sokağa çıkarken bile ayrımcı dilin etkisinde kalıyoruz.


    Kendi geleceğimizi kendimiz belirleyecek, bunun için mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’nden korkanların karşısına, nasıl bir ülke kuracağımızı gösteren kararlarımızla geliyoruz. Omuz verin, birlikte kazanalım!”


Özgür Cem Boynueğri

Editör: TE Bilisim